Tujina

'Pred blokom so bili sumljivi ljudje'

Moskva, 27. 11. 2008 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svojci umorjene Ane Politkovske trdijo, da je novinarka več let pred smrtjo prejemala grožnje. Pred njenim blokom pa so se zadrževali neznanci.

Ana Politkovska je prejemala grozilna pisma.
Ana Politkovska je prejemala grozilna pisma. FOTO: POP TV


Na sojenju za umor ruske novinarke Ane Politkovske so danes pričali njeni svojci, ki so zatrdili, da je novinarka prejemala grožnje več let pred smrtjo in da je nekaj dni pred umorom na stopnišču svojega bloka videla sumljive osebe.

Ana Politkovska je bila ena najbolj znanih in najbolj aktivnih ruskih novinark, ki je velikokrat potovala v Čečenijo in na severni Kavkaz, od koder je poročala o zlorabah ruskih vojakov ter mnogih civilnih žrtvah. S tem naj bi ujezila Kremelj.

Sin ubite novinarke Ilja Politkovski je povedal, da je njegova mati, glasna kritičarka vojne v Čečeniji, pet let pred smrtjo leta 2006 prejemala grozilna sporočila zadnjih. "Mama je poskušala zaščititi svojo družino pred temi informacijami, a je o tem govorila z ljudmi iz časopisa, ki jim je zaupala," je dejal. "Strogo je ločevala delo in družino in bila je zelo dobra mati," je povedal.

Njena hči Vera Politkovska pa je povedala, da je mati pred smrtjo na vhodu v blok videla neznance, vendar ni šlo za pijance in brezdomce, ki se običajno zadržujejo na takšnih krajih. "Na stopnišču je videla ljudi, ki jih prej ni nikoli videla in ki niso smrdeli po alkoholu," je povedala Vera. Nekaj dni kasneje je bila Ana ubita v dvigalu bloka.

Vpletenosti v umor Politkovske je obtožena trojica moških – član ruske kriminalne policije Sergej Hadikurbanov in dva Čečena, brata Džabrajl in Ibragim Mahmudov.

Četrti osumljenec, nekdanji časnik ruske tajne službe FSB Pavel Rjaguzov, ki naj bi priskrbel naslov novinarke, je obtožen zlorabe pooblastil. Domnevni morilec novinarke, Čečen Rustam Mahmudov, ki naj bi Politkovsko ustrelil, je na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
28. 11. 2008 16.53
Tako je edino več barabije je,no pa sej se širi po celemu svetu. Ampak glih v Rusiji imaš velik bogatašev(zapravljajo pa da glava peče tut 100.000€ na dan)pa maso revnih, čudn ane če ma pa Rusija tolk plina bi se dalo tudi socialo izboljšat/da nam sam kritiziral mal se je zadnje cajte,ampak premalo. Maš pa Hodrokovskega ki je bil zaprt samo zato ,ker je druga politična stranka,ne pa ker je pretirano bogatel, Saj maš tut med vladnimi ljudmi take ,ki neupravičeno bogatijo pa niso zaprti,ker so \"naši\"! Pr ns saj tega ni da si zaprt samo če si druge politične barve
julij13
28. 11. 2008 09.24
Kar mi je znano v Rusiji komunizma dejansko ni bilo. Bila je diktatura vodilne in edine stranke. Se mi zdi pa da je sedaj popolnoma enako ko je bilo pred 20 leti..
zogby
28. 11. 2008 00.34
Ja res je Rusija je dokazala da še ni zrela za človekove pravice in svobodo govora, drugače pa komunizem v Rusiji in na Kitajskem ni več tisti \"ta pravi\"(npr.:v S:Koreji ali Kuba) kot pišeš ampak neki novega predvsem v Rusiji je začel prevladovati nacionalizem(skinhedi itd...) saj se vrsti vedno več napadov na priseljence iz srednje-azijskih držav,samo zato ker niso belci!
stafordcic@email.si
28. 11. 2008 00.29
Naja1027.11.2008, 20:02 pa kaj ti bluziš kakšen komunizem rusi živijo kot cari ta isti putin je poskrbel da na podzemni babuške prodajajo karte in ne avtomati ki nadomeščajo delovno silo kot na primer v Ameriki ali Evropi Rusi imajo Putina za Boga ker jih je ta isti Putin izvlekel iz komunizma in vrjami mi da ne bo pustil da se v njegovo ljudstvo mešajo proameriške sile kar je tudi prav za razliko od riti kot smo mi ki sisteme menjamo kot G A T E
Naja10
27. 11. 2008 20.02
Je pač še komunizem! Tako je bilo povsod ko je vladala ena oblast in je bila nedotakljiva. Kdo se je upal proti komu kaj reči, ko je nanesel pogovor na oblast, Rekli so takoj v arest! Tudi Kitajska je še v komunizmu. Nič se neve in nesliši torej je vse pod kontrolo! G. Politkovska je bila svetovnega nazora, samo je pozabila da govori o Rusih? Žal. Preteklo bo še precej vode predno se narod prelevi iz enega sistema v drugega. To je proces!
Presskiller
27. 11. 2008 17.25
PUTIN BO VAS VSE LIKVIDIRAL, 24 UR VAS JE KAJ STRAH? =)