Tujina

FOTO: Vojaki se umikajo

Gaza, 18. 01. 2009 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
637

Po Izraelu je prekinitev spopadov razglasil tudi Hamas, ki je kot pogoj za to zahteval umik izraelskih vojakov iz Gaze. Slednji naj bi se od tam že umaknili.

Po sinočnji enostranski izraelski razglasitvi premirja se je za ta korak odločilo tudi palestinsko gibanje Hamas in ostale palestinske frakcije. Prekinitev ognja je stopila v veljavo takoj, je dejal predstavnik Hamasa Ajman Taha in dodal, da palestinska stran ob tem daje Izraelu teden dni časa za popolni umik z območja Gaze.

Po poročanju tujih agencij naj bi se izraelske enote že umaknile s ključnih položajev v mestu Gaza in njeni okolici proti izraelski meji. Vendar pa Izrael vseh sil ne namerava umakniti, dokler Hamas in druge palestinske frakcije popolnoma ne prekinejo ognja.

Eksplozije raket, bombni napadi in strelski spopadi na območju Gaze so sicer danes ponoči potihnili po treh tednih izraelske ofenzive proti palestinskemu gibanju Hamas, ki je terjala okoli 1300 palestinskih življenj. Do prekinitve ognja je prišlo, potem ko je v soboto zvečer Izrael razglasil zmago nad Hamasom in od 1. ure davi razglasil premirje.

Izrael je iz Gaze umaknil del svojih vojaških sil.
Izrael je iz Gaze umaknil del svojih vojaških sil. FOTO:


Mir pa ni trajal dolgo, saj so Palestinci davi že pokazali, da enostranske prekinitve ognja ne bodo podprli s prekinitvijo izstreljevanja raket na izraelsko ozemlje. Tako so po navedbah izraelske vojske danes zjutraj na izraelsko mesto Sderot že izstrelili najmanj pet raket. Izraelska vojska je na to odgovorila z zračnim napadom na Bejt hanun, od koder naj bi rakete priletele.

Dim rakete, ki jo je Hamas izstrelil nad Izrael.
Dim rakete, ki jo je Hamas izstrelil nad Izrael. FOTO: Reuters

Že pred tem pa naj bi Hamasovi borci streljali na izraelske vojake v bližini begunskega taborišča Džabalija, še pravijo v izraelski vojski. Zato naj bi izraelske sile streljale nazaj. Med izraelskimi vojaki ni bilo žrtev.

Po prekinitvi ognja so iz ruševin zgradb na območju Gaze po navedbah palestinskih zdravnikov potegnili trupla še 95 Palestincev. O največ žrtvah poročajo iz mest Džabalija in Beit Lahija na severu območja Gaze, nekaj pa so jih našli tudi v Zeitunu na jugozahodu območja. Število palestinskih žrtev ofenzive v Gazi, ki jo je Izrael začel 27. decembra lani, je tako po zadnjih podatkih naraslo na okoli 1300.

Izraelski premier Ehud Olmert je v soboto zvečer po zasedanju varnostnega kabineta, ki je izglasoval prekinitev ognja v Gazi, dejal, da je izraelska ofenziva dosegla vse zastavljene cilje. Med najpomembnejšimi je po njegovem mnenju ta, da je Hamas že tako oslabljen, da ne more več učinkovito napadati Izraela.

Delni umik pehote iz severnega dela Gaze
Delni umik pehote iz severnega dela Gaze FOTO: Reuters

Izrael je tako sicer prekinil spopade, vendar pa ob tem tudi opozoril, da bo izraelska vojska odgovorila na morebiten Hamasov napad. Izraelski premier je ob tem še pojasnil, da je popoln umik izraelskih vojakov odvisen od prekinitve ognja s strani Hamasa.

Predstavnik palestinskega gibanja Hamas Osama Hemdan je sporočil, da se bo Hamas v vsakem primeru še naprej boril. Enostranska prekinitev ognja namreč ne predvideva umika izraelske vojske iz Gaze, je pojasnil Hemdan. "Dokler bo (izraelska vojska) ostala v Gazi, se bosta odpor in soočenje nadaljevala," je povedal Hemdan in dodal, da je izraelski predlog za enostransko prekinitev ognja "poskus iztiriti egiptovski predlog" za vzajemno premirje.

Vrh v Šarm el Šejku

Olmert je dejal, da je Hamas povsem oslabljen ...
Olmert je dejal, da je Hamas povsem oslabljen ... FOTO: Reuters
Po zadnjih ocenah palestinskega statističnega urada naj bi škoda zaradi 22-dnevne izraelske ofenzive na območju Gaze dosegla že 476 milijonov ameriških dolarjev. V napadih izraelske vojske naj bi bilo med drugim uničenih 4000 stanovanjskih zgradb, 48 vladnih uradov in 20 mošej. Na seznamu uničene infrastrukture so še šole, ceste ter del električnega in vodovodnega omrežja. Uničenih in poškodovanih naj bi bilo skupaj 14 odstotkov zgradb in drugih nepremičnin na območju Gaze.

Evropski voditelji in egiptovski predsednik Hosni Mubarak so na današnjem vrhu v egiptovskem Šarm el Šejku izrazili podporo krhkemu premirju na območju Gaze in pritisnili na Izrael, naj umakne svoje sile z območja. "Izrael mora dati jasno vedeti, da bo izraelska vojska zapustila Gazo, če bo Hamas končal obstreljevanje izraelskih ozemelj," je dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je skupaj z Mubarakom gostil srečanje. Britanski premier Gordon Brown pa je menil, da bi se morale izraelske sile umakniti nemudoma in ob tem pozval Hamas, naj konča raketne napade, ki so zanetili 22-dnevno vojno.

Mubarak je medtem napovedal, da bodo v Egiptu priredili mednarodno konferenco za obnovo območja Gaze, pri čemer pa ni omenil datuma srečanja, niti kdo naj bi na njem sodeloval. Sta pa pripravljenost na udeležbo na tovrstnem srečanju v minulih dneh že izrazili Španija in Francija.

Iran pa je danes ocenil, da enostranska prekinitev ognja kaže, da je Izraelu spodletela operacija v Gazi, ki v 22 dneh ni prinesla želenih ciljev. Po besedah iranskega zunanjega ministra Manušerja Motakija je prekinitev ognja tudi znak zmage "herojskega ljudstva" v Gazi in odporniških skupin nad do zob oboroženo izraelsko vojsko. Motaki je dodal, da samo prekinitev ognja ni dovolj, ampak bi se morala izraelska vojska umakniti iz Gaze, oblasti pa odpreti prehode s tem območjem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miki88
19. 01. 2009 20.42
No končno, ko malo prebiram komentarje je čas, da se oglasim. Precej navdušen sem nad zadnjimi komentarji, ko vidim, da vseeno je dosti umirjenih, strpnih in svobodoljubnih ljudi, ki ne podpirajo nasilja oz ne prilivajo olje na ogenj tukaj v tej naši prelepi deželici. Še en krat ponavljam, da je obraz Slovenije to, kar so ti strpni ljudje, kar je naša trenutna vlada, kar je velika večina v Sloveniji, ne pa ljduje, ki se skrivajo za svojimi besedami in sovražijo nekoga a ne vejo zakaj, so v bistvu žrtve svoje lastne omejenosti. Tako daleč gredo v svoji sovražnosti in nestrpnosti, da so nesrečni in predvsem sebi delajo nesrečo, a se tega ne zavedajo. Biti strpen je dejansko težko, spoštovati različnost in jo imeti radi! Nasploh pa je problem, da si govorimo, da smo si različni, ko vendar je dosti in veliko več skupnega med Islamom in Krščanstvom, a tega le malo kdo ve. Verniki verjamemo samo v enega Boga, ne glede na to kako Ga kličemo in slavimo, vsi bomo odgovarjalči za svoje grehe, ne glede na vero, sploh, raso, barvo kože, izobrazbo, štejejo samo dobra in slaba dela!
JanZiska
19. 01. 2009 09.53
Temu pravijo širjenje demokracije, pravzaprav neoimperializem naslabše vrste, vsiljevanje svojih načel. Dva motiva: pohlep (transferi denarja, ki temljijo na naravnih bogastvih) in napuh (mi smo poklicani), najslabša med sedmimi smrtnimi grehi.
Anri Tomic
19. 01. 2009 09.48
Tisti ki zna brat bo sam izlušču iz korana ali svetega pisma ali iz bilo kakšne svete knjige da je življenje sveto in da stem dela greh! Če kaj takega kot greh spolh obstaja! Ampak v človeški navadi je da zmerom želi nekakšno prevlado in tako bo vedno! Dokler ne bo ta želja izginila bodo se pač vojne nadaljevale! Res je da muslimani hodijo z trebuhom za kruhom po svetu! Če bi jim pomagal da si ta kruh pridelajo doma bi z tem jih tudi tam obdržali! Ne mešajmo se v njihovo politiko naj imajo kar pač imajo! Namesto da pa bi jih bombardiral z bombami jih probajmo bombardirat z hrano in pomočjo saj ni vrag da se slej ali prej ne postavijo na svoje noge! Dokler bomo pa iz njih delali še večje reveže kot so sedaj bomo imel še več ekstremistov in še več neizšolanih nerazgledanih in neumnih ljudi ki se bodo hodil raztreljevat pred naš prag! Šole je treba gradit ne jih rušit! Ljudem dat streho nad glavo ne jih rušit! Sedaj ko nimajo kam kaj misliš kam bodo šli? Vsi obupani kakšni so bodo ugotovili da še tisto malo za kaj so se trudili nimajo več in itak nima smisla se trudit še enkrat! Z tem se delajo ekstremisti! Zlo rodi samo zlo in nič več! Z zli nameni ne moreš nikoli doseči dobrega pa kakor koli obrneš!
Anri Tomic
19. 01. 2009 09.48
Če bi pustili fok tam da na miru da živi kakor se mu zljubi tud terorizma ne bi bilo! Če bi vložili vsaj eno desetino tega denarja kaj ga zmečejo tja v obliki bomb v njihovo infrastrukturo in šolanje bi se dobro lahko vrnilo samo z dobrim! Nisem še srečal terorista ki bi imel vsaj srednjo šolo končano! Vsi ti ljudje so z opranimi možgani in neizšolani da ne znajo druzga mislit kot to kaj mu pove tisti ki ima pač svoje interese! Do sedaj nisem tudi slišu da bi se kak vodja kake al kaide ali hamasa bil pripravljen rastreliti! Seveda za svojo rit zelo dobro skrbijo! V vojno pošiljajo ubogi in neuki narod! Tist ki ima mal soli v glavi bo vedu da ga na koncu te poti čaka samo smrt in ne nikakršnih 100 devic in raj!
Tonček Balonček
19. 01. 2009 09.15
Ampak je pa razlika, muslimani hodijo na Zahod s trebuhom az kruhom, kristjani pa hodijo v Irak, Afganistan in sploh na vse kontinente z lovskimi bombniki, tanki, raketami in topnjačami, ki jim sledi še pehota! Meneda niso Korejci, Vietnamci in 100 odstotkov Afrike v poreteklosti z migracijo silili na Zahod! Pa saj so že vsi glavni akterji teh vonj že zdavnaj povedali, da je bilo vs eto krivično, velika napaka, zločin itd. Ravno o vojni v Iraki je tako govoril bivši britanski zunanji minister! Na koncu itak vsi pridejo do zaključka, da so ti zahodni posegi popolnoma zločinski in brez zveze. Boja proti terorizmu s epač ne da biti na tak način, gre za popolnoma druge interese, ki s terorizmom nimajo nobene neposredne zveze, še generirajo ga!
JanZiska
19. 01. 2009 07.47
Saj to je glavni poudarek, muslimani v Evropi so tu ravno zaradi tega, ker so si preprosto želeli človeka vredno življenje, niso več zmogli prenašati razmer v islamiziranih deželah, kjer islamski dogmatiki igrajo boga in sodijo o življenju in smrti. In, ko so enkrat v Evropi reklamirajo islam na najbolj nekritičen način. Bistvo težave je v tem, da islam transreducira posameznika na skupino, brez individualne identite in svobode. Podobno kot komunizem in nacizem. Srečnega konca žal ne bo.
-.-krneki
19. 01. 2009 00.27
Nep, testosteron :] El kamela je povedala, da hoče v Slo širiti islam, torej bo ostala kar tu :/
testosteron
19. 01. 2009 00.23
el-maida : poglej . če ti kaj ni všeč v Sloveniji - vedni imaš možnost iti recimo v Afganistan ,kjer boš imela vse možnosti za šolanje , moški ti bodo jedli iz rok , lahko boš hodila v miniki , lahko boš ugovarjala možu , flirtala, ..... ...ne obsojam vseh muslimanov , ampak tisto kar sem videl jaz - upam da tega ne vidi nobeden od vas muslimanov , ki živite tukaj na lepem v Sloveniji. ...ekstremisti so pač povsod , ampak zakaj se sedaj tako na veliko govori o holokavstu nad Palestinci . sami muslimani pa ne priznavate , da je med 2.svetovno vojno bil holokavst narejen nad židi ??? ...nič nimam proti muslimanom , srbom,....dokler za njih velja isti zakon kot za mene - ne pa da se zgovarjajo na manjšino,vero,....
kriss714@amis.net
19. 01. 2009 00.20
Brez skrbi bodi, el-mazga. Izraelci že delajo na tem. Ko boste pogruntali, da je bil Mohamed gey, boste pa itak delali množične samomore. (no ja, saj ste k temu že sedaj nagnjeni)
-.-krneki
19. 01. 2009 00.13
Kaj veš el munjena...mogoče pa :]
RADO62
19. 01. 2009 00.00
Me čudi, da ni kakšnega strokovnega komentarja iz strani tovornjakarja brez licence konija9...heh
-.-krneki
18. 01. 2009 23.01
U, že 3 minusi :D Ilegala v polnem teku :D Raus musliji, raus ! :D
-.-krneki
18. 01. 2009 22.53
palhi 18.01.2009, 22:03 -4 Muzliji imajo novo taktiko... Delujejo iz ilegale in delijo samo minuse... HEHEHE palhi:D
Anri Tomic
18. 01. 2009 22.41
Fantj mislim da bi z vami imel en zelo dober psihijater dela vse do penzije!
kriss714@amis.net
18. 01. 2009 22.12
bmwboy18.01.2009, 22:00-3 matr kokr berem njene poste nazai ko da bi bla na fronti tok se bori i tok je uztrajna za svoio islamisticko propagando mater vola ------ Ja, baba je ornk fuknjena. Mogoče ji je mujezin obljubil nebesa, če bo toliko gobezdala in zganjala propagando.
Uroš Palhartinger
18. 01. 2009 22.10
Ura je 22:10, adimii so se zamenjali... Izmena...
sebo-x
18. 01. 2009 22.09
Ampak res, minusov imate(imamo) res veliko, daleč več kot je sodelujočih tu, zgleda, da majda inpd še niso šli spat ...
gorbi23
18. 01. 2009 22.04
palhi: zato, ker izvajajo holocaust na palestinci
sebo-x
18. 01. 2009 21.55
> Tale mizerni POPtv naj bi financirali američani (da ne rečem židje), a forum moderirajo in cenzurirajo, kot bi bili al džazira. Ampak res !
gorbi23
18. 01. 2009 21.54
verjetn so Ameri rekl, dost je, pa so spokal in odšli