Tujina

Kumanovo: OVK naj bi prevzela odgovornost za napade, policisti evakuirajo civiliste

Skopje, 09. 05. 2015 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H./M.M./STA
Komentarji
373

Na območju makedonskega mesta Kumanovo vladajo izredne razmere. Policija je posredovala, potem ko je dobila informacije, da se je v pretežno albanskemu delu mesta utaborila oborožena teroristična skupina. Odgovornost za napade naj bi po poročanju lokalnih medijev prevzela Osvobodilna vojska Kosova.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v Kumanovu je že izrazilo slovenske zunanje ministrstvo, ki je na Twitterju sporočilo, da pozorno spremljajo situacijo. Ameriško veleposlaništvo v Makedoniji pa je izrazilo sožalje zaradi smrtnih žrtev. Gre za prvo institucijo, ki govori o smrtnih žrtvah spopadov, medtem ko makedonske oblasti tega še niso potrdile.

V Kumanovem, na severu Makedonije, je od 5. ure zjutraj slišati strele in eksplozije. Območje so preplavili policisti posebne policijske enote.

Makedonsko ministrstvo za notranje zadeve je pojasnilo, da je policija v Kumanovu posredovala, potem ko je dobila informacije, da se je v pretežno albanskemu delu tega mesta utaborila oborožena teroristična skupina iz sosednje države, ki naj bi pripravljala teroristične napade na državne institucije. Skupina naj bi v Makedonijo vstopila nezakonito. Po neuradnih informacijah naj bi se policija spopadla z večjo oboroženo skupino, ki naj bi štela okoli 70 pripadnikov.

Evakuacija civilistov z ogroženega območja.
Evakuacija civilistov z ogroženega območja. FOTO: Reuters

Predstavniki ministrstva so razkrili, da je policija naletela na srdit odpor, saj so se oboroženci odzvali z avtomatskim orožjem in granatami. Policijska operacija še poteka. Podrobnosti o morebitnih žrtvah niso razkrili.

Mediji poročajo, da so umrli najmanj trije policisti in najmanj 12 naj bi jih bilo ranjenih.

Kumanovo
Kumanovo FOTO: Reuters
Neuradno je slišati tudi, da so med žrtvami civilisti. Vse pristojne makedonske institucije pozivajo prebivalce tega narodnostno mešanega mesta, naj ostanejo zaprti v svojih domovih oziroma naj se nemudoma umaknejo na varno.

Makedonski mediji poročajo, da je odgovornost za napade prevzela Osvobodilna vojska Kosova, okoli 30 njihovih pripadnikov pa naj bi se že predalo makedonskim policistom.

Srbske oblasti so na svojih mejah z Makedonijo poostrile varnostne ukrepe in tja poslale dodatne policijske enote.

 

 

Kumanovo
Kumanovo FOTO: Reuters

Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo Ivo Vajgl je izrazil zaskrbljenost, da je politična kriza v državi z današnjim spopadom in žrtvami v Kumanovu dosegla novo in za prihodnost države lahko tudi usodno točko. Meni, da si Makedonija v tem trenutku zasluži vso pozornost EU in mednarodne skupnosti.

Makedonijo sicer zadnje dni pretresajo protivladni protesti. Več tisoč ljudi se je v petek zvečer zbralo pred poslopjem parlamenta v Skopju, kjer so zahtevali konec policijskega nasilja. Protest je minil brez incidentov.

So se pa pred dnevi protesti v makedonski prestolnici sprevrgli v nasilje, v katerem je bilo poškodovanih več deset ljudi. Proteste so sprožili očitki opozicije, da je vlada prikrila uboj mladeniča Martina Neškovskega, ki ga je policija leta 2011 med povolilnim slavjem pretepla do smrti.

Twitter profil novinarke 24UR Irene Joveve, ki budno spremlja dogajanje na severu Makedonije:

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1