Tujina

Pravosodno ministrstvo ZDA s pritožbo na izvzetje še drugih sorodnikov iz prepovedi vstopa

Washington, 15. 07. 2017 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško pravosodno ministrstvo je na vrhovno sodišče vložilo pritožbo na odločitev havajskega zveznega sodišča, da morajo biti iz začasne prepovedi vstopa v ZDA, ki velja za državljane šestih večinsko muslimanskih držav in begunce, izvzeti stari starši in številni drugi sorodniki oseb, ki prebivajo v ZDA.

Pravosodno ministrstvo ZDA se je pritožilo na odločitev havajskega zveznega sodnika, ki je odločilo, da morajo biti iz prepovedi izvzeti tudi stari starši, vnuki ...
Pravosodno ministrstvo ZDA se je pritožilo na odločitev havajskega zveznega sodnika, ki je odločilo, da morajo biti iz prepovedi izvzeti tudi stari starši, vnuki ... FOTO: AP

Zvezno sodišče na Havajih je odločilo, da morajo biti iz začasne prepovedi vstopa v ZDA, ki velja za državljane šestih večinsko muslimanskih držav in begunce, izvzeti tudi stari starši, vnuki, svaki, svakinji, tete, strici, nečakinje, nečaki ter bratranci oseb v ZDA.

Pred tem je bila definicija "tesnih družinskih odnosov" ameriške vlade veliko ožja. Administracija predsednika Donalda Trumpa je te odnose opredelila kot starše, otroke, zaročence in brate oz. sestre. A kot je v četrtek odločil sodnik Derrick Watson, ozko določen seznam vlade nima utemeljitve v izrazih, ki jih je uporabilo vrhovno sodišče, niti v predpisih glede priseljevanja.

Pravosodno ministrstvo je tako devetčlansko vrhovno sodišče pozvalo, naj zavrne odločitev zveznega sodnika s Havajev. Watsonova "odločitev namreč odvzema pomen odločitvi, saj obsega vse družinske člane, in ne zgolj ožjih", je v pritožbi zapisal vršilec dolžnosti glavnega odvetnika države Jeffrey Wall.

Watson je odločil še, da ZDA ne morejo preprečiti vstopa beguncem, ki so jim pristojne službe zagotovile namestitev v ZDA. Wall je medtem zapisal, da bi s tem del odločitve vrhovnega sodišča "praktično izgubil pomen".

Kdaj bo vrhovno sodišče odločilo, je težko napovedati, prav tako pa se ne ve, kdaj oziroma ali bodo nova določila havajskega zveznega sodišča začela veljati. Njihova morebitna uveljavitev bo sicer vplivala na potovanja več tisoč ljudi.

Uveljavitev prepovedi je v pretežni meri s 30. junijem omogočilo prav vrhovno sodišče. S tem so se po petih mesecih končali sodni boji glede ukrepa na nižjih sodiščih. Sodišče je dovolilo 90-dnevno prepoved vstopa v državo ljudem iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna, ter 120-dnevno prepoved vstopa za begunce, pri čemer pa je izvzelo ljudi s "tesnimi družinskimi odnosi" z osebami v ZDA.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi 24
15. 07. 2017 22.11
Trumpova prepoved za te države ni neumna ker se zaveda da vsaj nek odstotek državljanov teh držav VE komu se lahko zahvalijo za uvedeno demokracijo
Uporabnik113089
15. 07. 2017 22.08
+1
Še bo pokalo.....
Apostol1
15. 07. 2017 15.07
-1
Bedakoizem in Trumpizem ,gresta z rokov roki na lov na čarovnice , že videno v Ameriki kjer najlaže lahko vidiš pekel ali nebesa.
rossi66
15. 07. 2017 20.35
+1
Apostol1
15. 07. 2017 20.57
-1