Tujina

Pravosodni minister Sessions se bo izključil iz preiskave o ruskem vmešavanju v volitve, demokrati zahtevajo njegov odstop

Washington, 02. 03. 2017 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je zatrdil, da se bo izključil iz preiskave o domnevnem ruskem vmešavanju v predsedniške volitve, če bo to potrebno. Demokrati ministra sicer pozivajo k odstopu, saj naj bi se v času predvolilne kampanje dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom.

Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je zatrdil, da se bo izključil iz preiskave domnevnega ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve, če bo to potrebno. Ameriški Washington Post je namreč v sredo poročal, da se je v času predvolilne kampanje dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom v ZDA. Demokrati Sessionsa pozivajo k odstopu.

"Če bo potrebno, se bom izključil iz preiskave. O tem ni dvoma," je Sessions, ki je v času kampanje ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu svetoval glede zunanjepolitičnih vprašanj. "Nikoli se nisem srečal z nobenim Rusom, da bi razpravljal o kampanji," je še poudaril.

V Beli hiši so medtem potrdili, da se je Sessions z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom lani srečal dvakrat, ko je bil senator in svetovalec v Trumpovi kampanji. Izpostavili so, da ni šlo za nič nezakonitega, poročanje Washington Posta pa označili za napad s strani privržencev demokratov.

Vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer je medtem Sessionsa pozval k odstopu. "Za dobro države bi moral odstopiti," je dejal.

Na novinarski konferenci je pozval tudi k imenovanju posebnega tožilca za preiskavo stikov med Trumpovo kampanjo in ruskimi predstavniki. Če to ne bi storilo pravosodno ministrstvo, bi po njegovem senat lahko imenoval neodvisnega svetovalca. "Bistvo je v tem, da imamo obvezo, da pridemo resnici do dna," je še izpostavil eden najbolj vplivnih demokratov v kongresu.

Pravosodni minister Jeff Sessions se bo izločil iz preiskave o ruskem vmešavanju v volitve - če bo to potrebno.
Pravosodni minister Jeff Sessions se bo izločil iz preiskave o ruskem vmešavanju v volitve - če bo to potrebno. FOTO: AP

V Kremlju o srečanju ne vedo nič ... 

Iz Kremlja so sporočili, da ne vedo za srečanja. Dodali so, da so sicer tovrstna srečanja nekaj običajnega. "Ne vem za nobeno srečanje, saj delo veleposlanika vključuje številna srečanja, vključno s predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti države, v kateri so," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na ruskem veleposlaništvu v Washingtonu so medtem dejali, da ne komentirajo številnih stikov z lokalnimi partnerji, ki potekajo dnevno in so v skladu z diplomatsko prakso.

Ameriški časopis Washington Post je v sredo poročal, da se je Sessions lani najmanj dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom, kar pa je na zaslišanju v senatu pred nastopom položaja zanikal.

Gre za nove obtožbe glede povezav med člani administracije ameriškega predsednika Trumpa s predstavniki ruskih oblasti. Po samo mesecu dni na položaju je namreč februarja zaradi pogovorov z ruskim veleposlanikom o sankcijah proti Moskvi že moral odstopiti svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn.

Poleg tega so ameriški obveščevalci ugotovili, da naj bi Moskva skušala vplivati na ameriške volitve v škodo Hillary Clinton.

Kot pravosodni minister Sessions nadzoruje ameriško pravosodje in zvezni preiskovalni urad FBI, ki vodi preiskavo o ruskem vmešavanju in morebitnih kontaktih s kakšnim od Trumpovih sodelavcev.

Demokrati zahtevajo ministrov odstop ministra Jeffa Sessionsa.
Demokrati zahtevajo ministrov odstop ministra Jeffa Sessionsa. FOTO: AP

Vodilni demokrati pozivajo ministra k odstopu

Vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer je na novinarski konferenci dejal, da bi Sessions moral odstopiti za dobro države, saj o delu pravosodnega ministrstva ne bi smelo biti sence dvoma. Pritrdila mu je tudi vodja demokratske manjšine v predstavniškem domu Nancy Pelosi, ki je Sessionsa obtožila, da je v kongresu lagal pod prisego. Senatnemu odboru je pred nastopom položaja 10. januarja namreč dejal, da ni komuniciral z Rusi.

"Dejstvo, da je pravosodni minister, glavni policaj v državi, lagal pod prisego ameriškemu ljudstvu, je podlaga za odstop," je dejala Pelosijeva. "Dokazal je, da ni usposobljen in primeren za ta zaupanja vreden položaj," je dejala.

Schumer je dejal, da so stiki, ki jih Sessions ni razkril, vzbudili dovolj dvoma, da bi moral minister odstopiti in da bi pravosodno ministrstvo moralo takoj imenovati posebnega tožilca za preiskavo stikov med Trumpovo kampanjo in ruskimi predstavniki.

Če to ne bi storilo pravosodno ministrstvo, bi po njegovem senat lahko sprejel zakon, ki bi omogočil imenovanje neodvisnega tožilca. "Bistvo je v tem, da imamo obvezo, da pridemo resnici do dna," je še izpostavil eden najbolj vplivnih demokratov v kongresu.

Sessionsu v bran je stopil predsednik predstavniškega doma Paul Ryan, ki je dejal, da ni dokazov, da bi bil katerikoli član Trumpove ekipe vpleten v rusko vmešavanje v volitve.

Tudi ameriški predsednik Trump mu je danes izrazil popolno podporo. Med obiskom na ameriški letalonosilki je novinarjem dejal, da ve, da se je Sessions lani dvakrat srečal z ruskim veleposlanikom. Na vprašanje, ali mu zaupa, pa je odgovoril "popolnoma".

Vidni kongresni republikanci sicer menijo, da bi bilo najlažje, če bi se Sessions izključil iz preiskave, ki jo vodi zvezni preiskovalni urad FBI o ruskem vmešavanju v ameriške predsedniške volitve in morebitnih kontaktih s kakšnim od Trumpovih sodelavcev. Kot pravosodni minister namreč nadzoruje ameriško pravosodje in FBI.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
03. 03. 2017 10.10
+1
Na ameriških borzah pa padajo rekordi. Špekulanti spet napihujejo balon, pa da kaj zaslužijo preden pride jo realne številke porazne politike Črni petek bo prej ko slej!?
jzkzfzmz
03. 03. 2017 09.43
Pišete skozi same beda... Kaj ko bi napisali, da so osvobodili Palmiro v Siriji. Da je so Kurdi odstopili velik kos ozemlja Sirski vojski in da je naslednje mesto Raqqa. PO padcu rake bodo se američani lahko brisali samo še nos. Tega ne smete pisat. Pač tak je ko so mediji bolj pokvarjeni od politikov!
ljx
03. 03. 2017 00.56
-1
Ha ha ha ,Hillary se je ustrašila obtožnice,zato je pa v boj poslala svoje demokratske orke. Mislim da se ta vještica ne zaveda podpore ki jo Jeff uživa med ljudstvom.
nikhrast
03. 03. 2017 00.40
-1
Ubogi Rusi, mogoče pa res imajo par prijateljev po svetu, kar precej pa v Sloveniji.
hotchilipoper
02. 03. 2017 22.05
-1
Bo Donald to počasi pošlihtal,nč bat
AlternativeFacts
02. 03. 2017 20.13
+0
Počasi bodo na plano privlekli oranžnega in že malo pozabljen "golden shower" show.....Ni naključje da so v ekipi.....
ToJeToZaZdaj
02. 03. 2017 19.43
+1
Ti ameri psihirajo. Tud če se je pogovarjal al malical ali ščinke igral. Saj niso v vojni. So še zmeraj prijateljski državi.
RoccoS
02. 03. 2017 19.24
+0
Kaj norijo s temi rusi, niso oni šli volit v ameriko! Zakaj pa bi komu moral kdo polagat račune, s kom se je pogovarjal!
nikhrast
02. 03. 2017 20.22
+2
Lagal je, Flynn je že odstopil. Zdaj ni pomebno kaj je delal, pomembno je da je lagal.
RoccoS
02. 03. 2017 19.22
+1
Zaradi Trumpove politike je Dow Jones prvič v zgodovini amerike na borzi presegel 21.000 točk, vi pa se blamirate s prepisovanjem tretjerazrednih novic s fake news cnn!!!
ToJeToZaZdaj
02. 03. 2017 19.40
+3
To si malo poenostavil. Zaradi prejšnje politike je recimo iz 10000 porastel na 20000.....tako da....
M_teorija
02. 03. 2017 18.18
+3
Če je zanikal na zaslišanju je očitno, da zato ker je hotel nekaj prikrit. Prikriva se pa ve ali zaradi sramu ali pa kaj nezakonitega!? Naprimer tako kot podkupnine pri Patriji!?
PIERREBRICE
02. 03. 2017 17.49
+2
Lolek Trump ima okoli sebe same loleke. Je kdo mogoče presenečen?
puspan
02. 03. 2017 19.29
+6
Potrdim in, če ugotovijo, da so bili Rusi vpleteni v heckerske lumparije med volitvami v Ameriki, se lahko celo zgodi, da bo šel oklepnik, predviden za prevažanje glavnega loleka, še neuporaben v muzej zgodovine. Mogoče ga bodo lahko občudovali v Bistri pri Vrhniki, saj je bil predviden za našega zeta, poleg tega bi bilo v veliko zadoščenje njegovim privržencem v Sloveniji, kamor bi lahko organizirali romanje vsako leto.