Tujina

Pravosodni minister: Državne zakonodaje ne bomo upoštevali

Washington, 17. 10. 2010 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kalifornija bi lahko postala prva zvezna država v ZDA, ki bi legalizirala marihuano za lastno uporabo. Vendar pa pravosodni minister pravi, da morebitne spremembe zakona preprosto ne bodo upoštevali.

Kalifornijskim oblastem je očitno postalo jasno, da bi se z legalizacijo in obdavčitvijo marihuane v blagajno lahko steklo kar nekaj denarja, zato so se odločile o tem razpisati referendum. Vendar pa se je, bolj ali manj pričakovano, zapletlo. Ameriški pravosodni minister Eric Holder je namreč zagotovil, da bodo zvezne oblasti kljub morebitni spremembi kalifornijske zakonodaje še naprej zakonsko preganjale posameznike zaradi posedovanja in prodaje te opojne substance.

marihuana
marihuana FOTO: Reuters

Administracija predsednika Baracka Obame močno nasprotuje predlogu 19, je v ostrem pismu nekdanjemu vodstvu agencije za boj proti mamilom (Drug Enforcement Agency, DEA) zapisal Holder. S tem je odgovoril na njihovo pismo, v katerem so izražali “globoko zaskrbljenost” glede morebitnega ukrepa.

Uporaba marihuane v medicinske namene je sicer v Kaliforniji dovoljena že od leta 1996, predlog 19 pa predvideva, da bi okrožja in občine lahko izdala dovoljenja za gojenje, transport in prodajo marihuane. Ta bi bila seveda tudi obdavčena, enako kot tobak in alkohol.

“To bi močno zapletlo trud agencije za boj proti mamilom in škodovalo našim državljanom,” je še zapisal Holder in dodal, da bodo tudi v prihodnje aktivno delovali na področju preganjanja posameznikov in organizacij, ki posedujejo, pridelujejo ali distribuirajo marihuano, “četudi bodo takšne aktivnosti na podlagi državnih zakonov dovoljene”.

Holder je zaskrbljen, da bi takšna sprememba zakonodaje oblastem zvezala roke pri preganjanju kriminalcev, ki pogosto skupaj z marihuano prekupčujejo tudi s kokainom in drugimi drogami.

Takšno ostro pismo je sicer popolnoma v nasprotju z veliko 'mehkejšimi' stališči, ki jih je izražala Obamova administracija pred letom dni. Takrat je predsednik namreč dejal, da zvezni tožilci ne bodo več preganjali bolnikov, ki uporabljajo marihuano v medicinske namene, kot tudi ne dispanzerjev, ki jo razdeljujejo. Seveda je pri tem mislil zgolj na tiste zvezne države, v katerih je takšna uporaba z državnimi zakoni dovoljena.

Kaj se bo zares zgodilo v Kaliforniji, še ni jasno in očitno bo treba počakati na referendum, ki bo 2. novembra. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah so prebivalci malo bolj naklonjeni trenutni zakonodaji, vendar pa bo rezultat verjetno zelo izenačen. Če bodo izglasovali spremembo, bo Kalifornija postala prva zvezna država, v kateri bodo starejši od 21 let lahko imeti unčo (približno 28 gramov) ali manj marihuane za lastno uporabo, dovoljeno pa bo tudi gojiti določeno število teh rastlin. Prodaja sprva ne bi bila dovoljena, bi pa mesta in okrožja lahko izdala lastne odločbe, s katerimi bi to dovolila. S tem bi tudi pobirali davke od prodane marihuane.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
18. 10. 2010 11.34
-1
Duka-San se strinjam da travca ne vodi k trdim drogam..sam tisto glede zasvojenosti si pa mimo udaril......redni uživalci travce so še kako zasvojeni....jih poznam dosti...se tresejo ko šiba na vodi dokler ne dobijo svojo "dozo".....jst sm zasvojen s cigareti,pa se nikol ne tresem če dlje časa ne kadim...
MERDE-AVE-MERDE
18. 10. 2010 11.19
"kakšen" ne "kakpen" ;)
MERDE-AVE-MERDE
18. 10. 2010 11.18
Zadnji čas da se ganja legalizira, in se policija in ostali začnejo ukvarjat s pravim kriminalom ne pa z rožami. Kot drugo, že od ne vem kdaj nazaj pa do danes, in vedno znova, se odkrije kakpen blagodejni in zdravilni učinek te rastline, o prehrambenih in ostali vidik pa boljše da ne izgubljamo besed. Že v času Nixona, marca 1972, je ameriška državna komisija ugotovila veliko faktov, da ne povzroča odvisnosti, da ne vodi k trdim drogam, da ne..., da je dobra za tisoč in eno stvar, da ne omenimo da so to vse na vzhodu vedeli juhuu časa nazaj. Res zadnji čas da se lagalizira pa če se farmacevtski lobij in ostali postavijo na glavo. Če jih bo potem glava bolela si lahko z ganjico pomagajo.
Martian
18. 10. 2010 00.25
-1
kununurra hja..a veš kako je....se najdejo stoletniki,ki pravijo da so celo življenje kadili cigarete....no..pa to še vseeno ne pomeni da so cigareti zdravi,,
Zehek
17. 10. 2010 23.07
kunurra... meni so odsvetovali vsakršno kajenje (tudi cigaret), ker ne gre preveč dobro skupaj s tumorji v prsnem košu baje. ;) Je pa res ironija... nekateri ljudje kadijo celo življenje (vse, kar jim pride pod roke), pijejo alkohol prek vseh mej zdravega razuma in dočakajo visoko starost... Spet drugi pa zdravo življenje, nič zgoraj naštetega, zdrava prehrana... Pač... Čudna so pota Gospodova. ;) hehe
Kimberley-Echo
17. 10. 2010 22.09
Jaz sem star pol stoletja, travo kadim 34 let (zadnjih 10 let za vikend), pa sem še vedno o.k., pokam od zdravja. Ne bi rekel, da sem fenomen dolgoročno gledano. S konja še nisem padel, kar je morda čudno glede na to, da vsak dan jaham. Prepričan sem, da me prej spravijo dol antidepresivi kot travca. Po moje doprinese k zdravju stresno življenje v mestih, ker na deželi tega ni v taki meri. Je pa res, da moj sosed (27 km proč) kadi travo na recept zaradi hude prom. nesreče v preteklosti in s tem povezanimi bolečinami, jaz pa jo kadim iz užitka po napornem tednu. On bolje spi, jaz pa več jem, da ne govorim kako dober je sex z mojo ženo. Pa poskusi kdaj Zehekica, izogibaj pa se alkoholu...
Zehek
17. 10. 2010 21.26
Ja, sem prebrala... Sam realno... že prej je kadil, pred časom si je pa pač (ko je bila legalizirana za medicinske namene) namislil napade "stiske" (anxiety... ne vem kako bi to slovensko pravilno prevedla) in je prvo dobil antidepresive, ki jih "ni prenašal", potem pa travo... Legalno... Za "medicinske" namene... No, danes je star 41 let in še zmeraj kadi... Sicer ne vsak dan, ampak par krat na mesec... Zdaj, če je to dolgoročno gledano zdravo... pa... tja... pač.. njegov life...
Martian
17. 10. 2010 18.40
Zehek to je sam delno legalizirana..za medicinske potrebe..zdej jo pa hočejo legalizirati za splošno uporabo
Monika Hanžekovi?
17. 10. 2010 18.08
Kalifornija je gospodarsko na robu bankrota, ta zakon ji ne bo nucal dosti
Zehek
17. 10. 2010 18.03
V Kaliforniji imam kolega, ki dobi marihuano na recept, torej je že legalizirana... Dobi jo pa namsto antidepresivov. Samo pazit mora, da jo pusti doma, ko potuje čez mejo. ;)
Kimberley-Echo
17. 10. 2010 17.39
* Za Californijo bomo naslednji vikend skadil kilo trave, če bo treba. In to prvovrstne, ker druge nimam.
Mr.357
17. 10. 2010 17.28
Čista propaganda to kar prihaja iz njegovih ust. SB420 & PROP215 FOREVER
hribr00
17. 10. 2010 17.26
Ase je Obama mal ustrašil, ker jih bo Californija (če sprejmejo zakon) gospodarsko prehitela in bojo poleg Iraka morali misliti še nanjo? :P:P
SoLame
17. 10. 2010 17.02
pa še več lepših slik je sam greš u google images pa daš beautiful cannabis plant
Legist
17. 10. 2010 16.57
+1
Slovenija, it's your turn!
gnu
17. 10. 2010 16.55
@24ur : Ko prevajate iz ameriških virov, morate 'zvezna država' prevesti v 'ameriška zvezna država' ali 'zvezna država ZDA', ker jih nimajo samo oni. Glede marihuane pa, go CAlifornia!