Tujina

Pravoslavci praznujejo božič

Ljubljana/Moskva/Beograd, 07. 01. 2007 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski patriarh Pavle je pozval vse ljudi, naj v prazničnem duhu premostijo nesmiselna razhajanja.

Slovenska polnočnica je potekala tudi v Ljubljani
Slovenska polnočnica je potekala tudi v Ljubljani FOTO: POP TV
Pravoslavna cerkev ni priznala koledarja, ki ga je leta 1582 uvedel papež Gregor XIII., zato pravoslavni verniki praznujejo božič v skladu z julijanskim koledarjem 7. januarja in ne 25. decembra kot katoličani in evangeličani.

Pravoslavci praznujejo božič, praznik Kristusovega rojstva. Z bedenjem in polnočnim bogoslužjem po cerkvah se je praznično vzdušje sicer začelo že v soboto. Slovenske polnočnice so med drugim potekale v Moskvi in Beogradu, pa tudi v Ljubljani.

Aleksij II. vodil mašo

V katedrali Kristusa odrešenika v Moskvi je polnočnico pred okoli 5000 ljudmi vodil patriarh Aleksij II., ki je po bogoslužju vsem vernikom voščil za ta praznik. Že v soboto pa je Aleksij II. izrazil zadovoljstvo nad vse večjim številom vernikov te cerkve ter pozval k miru na Bližnjem vzhodu.

Pravoslavni božič v Moskvi
Pravoslavni božič v Moskvi FOTO: Reuters

Polnočnice v Moskvi se je udeležil ruski premier Mihail Fradkov, Rusi pa so jo lahko spremljali tudi po televiziji. Ruski predsednik Vladimir Putin, ki ob božiču običajno obišče eno izmed manjših cerkva v bližini ruske prestolnice, se je slovesne maše udeležil v samostanu Novi Jeruzalem v mesta Istra blizu Moskve.

Srbski patriarh Pavle
Srbski patriarh Pavle FOTO: Reuters

Predbožični večer v Rusiji pa je zaznamovalo tudi krvavo dejanje. V neki vasi blizu Urala so namreč neznanci umorili duhovnika in iz njegove cerkve ukradli ikone. Cerkev v Rusiji sicer vse od padca Sovjetske zveze doživlja pravi razcvet. Danes naj bi denimo štela več kot 27.000 duhovnikov in 700 samostanov na območju nekdanje države.

Božič v Srbiji

Polnočna bogoslužja so potekala tudi v pravoslavnih cerkvah v Srbiji. Srbski patriarh Pavle je ob tem v božični poslanici vse ljudi pozval, naj v prazničnem duhu premostijo vsa nesmiselna razhajanja. Glede Srbov na Kosovu pa je dejal, da ti in drugi, ki so bili pregnani s svojih domov, "premagujejo svoje preganjalce" in jih pozval, naj "zdržijo do konca". Tudi v Črni gori je tamkajšnji metropolit Amfilohije pozval k spravi in slogi.

Paroh Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Boškovič pa je v nagovoru vernikom ob božiču spregovoril o dogajanju v preteklem letu in razvijanju duhovne skupnosti same. Pozval je k dobrim in zglednim odnosom z drugimi verskimi skupnostmi in cerkvami ter k skrbi za prostor, v katerem verniki živijo, da bi vsak na svoj način prispeval svoj delež dobrega.

Praznik tudi za kopte

Praznično je bilo v noči na nedeljo tudi v Egiptu, kjer božič praznuje kopti. Polnočnice v katedrali Svetega Marka v Kairu so se poleg več tisoč vernikov udeležili tudi visoki vladni predstavniki. Koptska cerkev naj bi štela med šest in deset milijonov vernikov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kun_Aguero
24. 12. 2021 20.46
Kako hitro cas tece minilo je toliko let a se vedno vas pogresamo vasa svetosti ❤️