Tujina

FOTO in VIDEO: Papež Frančišek na pomoč policistu, ki ga je konj vrgel iz sedla

Santiago de Chile/Inquique/Lima, 18. 01. 2018 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sprejemu papeža v čilskem Inquiqueju je policist padel s konja. Ko je papež Frančišek to opazil, je nemudoma ustavil karavano in preveril, kako je s policistom. Še pred tem pa je na letalu na poti tja nepričakovano poročil stevarda in stevardeso.

Več videovsebin
  • Papež preveril, ali je s policistom, ki je padel s konja, vse v redu
    00:35
    Papež preveril, ali je s policistom, ki je padel s konja, vse v redu
  • Iz 24UR ZVEČER: Poroka nad oblaki
    02:09
    Iz 24UR ZVEČER: Poroka nad oblaki

Na sprejemu papeža Frančiška v čilskem mestu Inquique je policist, ki je spremljal procesijo, padel s konja. Ko je papež to opazil, je nemudoma ustavil celotno karavano in se sam odpravil preveriti, ali je s policistom vse v redu.

Papež je policistu priskočil na pomoč.
Papež je policistu priskočil na pomoč. FOTO: AP

Še pred tem - na letalu na poti v Inquique pa je nepričakovano poročil stevarda in stevardeso. Letalska družba Letam se je že zahvalila papežu za sklenitev prve zveze na krovu letala, svoje navdušenje pa je delil tudi čilski par.

Carlos Ciuffardi in Paula Podest sta se sicer želela le fotografirati s papežem, vendar ko ju je vprašal, ali sta poročena, sta razodela svojo zgodbo. Par je že več let civilno poročen, vendar ko sta se želela poročiti tudi cerkveno, je njuno cerkev na dan poroke uničil potres.

Papež jima je nato ponudil, da ju lahko poroči na letalu. Eden od kardinalov, ki je spremljal papeža, pa je na roko spisal poročno listino.

"To manjka svetu, zakrament svetega zakona," je dejal papež in pripomnil, da upa, da bo to spodbudilo tudi druge pare k poroki, navaja ameriški CBS news.

Na severu Čila pozval k sprejemanju migrantov

Med mašo na severu Čila je papež pozval k sprejemanju migrantov. "Bodimo pozorni na vse nepravične situacije in nove oblike izkoriščanja," je dejal v luči težkih delovnih razmer migrantov v mestu Iquique.

"Bodimo pozorni na tiste, ki izkoriščajo nejasne pravne situacije migrantov, ker ne razumejo jezika ali ne posedujejo vseh papirjev," je dejal papež okoli 100.000-glavi množici, ki se je zbrala v čilskem kraju Iquique. "Krščansko veselje ne obstaja, če se zapre vrata," je dodal.

Migracije temeljijo na upanju po boljšem življenju, je nadaljeval papež. Iquique je "dežela sanj", kjer so ljudje različnih ljudstev in kultur, zato je treba poskrbeti, da ostane ta dežela gostoljubna, je pozval Frančišek.

Obmorsko mesto, kjer živi 330.000 ljudi, gosti več deset tisoč migrantov večinoma iz sosednjih držav. Veliko jih dela v rudnikih.

Papež je sicer ob pristanku v Iquique v bran vzel tudi škofa Juana Barrosa, ki naj bi prikrival spolni škandal. "Ni nobenega dokaza proti njemu," je dejal in pojasnil, da bo spregovoril, ko najdejo dokaz.

Čile namreč pretresa predvsem spolni škandal, v katerega je bil vpleten čilski duhovnik Fernando Karadima, ki ga je Vatikan po več letih obtožb šele leta 2011 spoznal za krivega zlorab mladoletnih. Do papeža pa so kritični zaradi imenovanja Juana Barrosa za škofa v čilskem mestu Osorno, čeprav so ga obtoževali, da je branil Karadimo.

Enotedensko turnejo po Južni Ameriki bo papež sklenil v nedeljo v Limi.
Enotedensko turnejo po Južni Ameriki bo papež sklenil v nedeljo v Limi. FOTO: AP

V sredo pa je papež v Santiagu de Chile pozval mlade, naj oživijo katoliško cerkev ter spoštujejo vrednoto solidarnosti.

"Mladi so neumorni, so idealisti in neprestano nekaj iščejo," je na srečanju z mladimi katoličani poudaril papež. Dodal je, da odrasti ne pomeni, da moramo sprejemati krivice in verjeti, da se ne da nič storiti. "Cerkev v Čilu vas potrebuje, da zatresete tla pod nogami in nam pomagate, da se približamo Jezusu," je pozval.

Zatem je obiskal papeško katoliško univerzo v Čilu, kjer je akademske ustanove pozval, naj ne fragmentirajo znanja in se izogibajo enostranskim razlagam. "Znanstveno strogost in poglede ljudstva mora povezovati sinergija, ki bo vse bogatila. Tesna povezanost obojega bo preprečila ločevanje razuma od dejavnosti, mišljenja in čutenja ter znanja in življenja," je dejal.

Papež Frančišek se je v sredo mudil v čilski prestolnici, danes je v mestu Iquique na severu Čila, nato pa bo odpotoval v Peru, drugo in zadnjo državo svoje enotedenske turneje po Južni Ameriki, ki jo bo sklenil v nedeljo v Limi.

V Santiago de Chile je papež prispel iz čilskega mesta Temuco 800 kilometrov južneje, kjer je med mašo obsodil uporabo nasilja v boju za pravice avtohtonih prebivalcev. V Čilu je bilo namreč v teh dneh in pred njegovim prihodom požganih več cerkva, za kar so najverjetneje odgovorni staroselci.

Sprejel je tudi žrtve spolnih zlorab duhovnikov, ki so pretresle Čile. Za zlorabe se je opravičil ter izrazil sram in bolečino, ki ju čuti zaradi njih.

Papež, ki mu je mar za okolje

V petek bo sveti oče obiskal mesto Puerto Maldonado v srcu perujske Amazonije, kjer se je v zadnjem času razcvetelo nezakonito izkopavanje zlata. "Papežev obisk v pokrajini Madre de Dios je povezan z onesnaženjem in izkoriščanjem rud na ozemlju staroselcev ob pomanjkanju pravne varnosti," je pred obiskom dejal predsednik tamkajšnjega združenja staroselcev Julio Ricardo Cusuriche.

Perujski šaman s papeževo sliko pričakuje obisk svetega očeta.
Perujski šaman s papeževo sliko pričakuje obisk svetega očeta. FOTO: AP

V Peruju so domorodci v Amazoniji med najbolj izoliranimi skupnostmi v državi. Na območju živi okoli 50 etničnih skupin s skupno 350.000 pripadniki, med katerimi so nekateri sužnji tihotapcev, mnoge pa so močno prizadele podnebne spremembe.

Tudi v Peruju bodo v ospredju pravice staroselcev, s katerimi se bo tudi srečal. V petek se bo sestal tudi s perujskim predsednikom Pedrom Pablom Kuczynskim in drugimi političnimi predstavniki.

Papež Frančišek bo v dvorani v Puerto Maldonadu sprejel predstavnike amazonskega avtohtonega prebivalstva. Po napovedih naj bi jih prišlo okoli 3500, med njimi nekateri iz sosednjih Brazilije in Bolivije.

Okoljsko osveščeni papež že dlje časa opozarja na problem Amazonije in za prihodnje leto načrtuje posebno srečanje škofov iz regije, da bi podprl tamkajšnje staroselce in pozornost svetovne javnosti usmeril na 'zelena pljuča' sveta.

V petek se bo sestal tudi s perujskim predsednikom Pedrom Pablom Kuczynskim in drugimi predstavniki politike in civilne družbe.

Naslednji dan se bo v Trujillu na severu Peruja za zaprtimi vrati sešel z lokalnimi cerkvenimi predstavniki in jih pozval, naj uresničujejo njegovo vizijo odprte, usmiljene in družbeno angažirane Cerkve. Turnejo bo sklenil v nedeljo z mašo v perujski prestolnici Lima.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
30. 01. 2018 15.06
Tole na letalu je krasno izpeljal.... Za policaja bi pa bilo bolje, če bi šel naprej. Kaj je naredil enega direndaja :)))
proofreader
28. 01. 2018 10.17
+1
Zanimivo da je na drugih posnetkih slišati trobljo, predno se konj prestraši, na tem pa je tišina.
kapljač1
19. 01. 2018 15.19
+1
"Če situacijo okoli sebe dobro spremljaš, jo vedno lahko obrneš sebi v prid".
nightifly
19. 01. 2018 14.07
+1
POLICISTKO.....no, lepo od njega. Ce se malo pohecam je imel lepo priliko, da ji nudi umetno dihanje .....! Bogec bi to razumel .
Jimi1
19. 01. 2018 09.28
+4
Kot kaže dela papež nadurno delo in opis del in nalog izven svojega del.razmerja.
tata_mata
19. 01. 2018 08.17
+5
Od kdaj se policistu reče "policewoman"? Ali bo treba na tečaj angleščine ali pa biti bolj pozoren pri prepisovanju tujih člankov.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2018 22.31
+3
Cerkev, avtoriteta srednjega veka, se je preoblikovala v cerkev zabavno industrijo.
tata_mata
19. 01. 2018 08.18
+1
Jimi1
19. 01. 2018 09.36
+2
Denar ne smrdi ...je izjavil en rimski cesar,predhodnik papežev... Cerkev se pač mora prilagajati svojim vernikom,drugače se lahko ponovi zgodba Luthra. V ZDA bi se znali zgoditi, da bodo oni pojoci protestanti kmalu začeli pred oltarjem hamburger je deliti in cocacolo piti iz keliha.... Časi se spreminjajo in kdo jim ne sledi prej ali slej propade...
ina5785
18. 01. 2018 22.04
+26
Ha, ha, ha. . . . . . . . . to je NAJBOLJŠI, NAJISKRENEJŠI PAPEŽ doslej!!!!! Iz oči mu sije čista duša, iskrenost, dobrota!!!!!!!!
SLO-SURVIVAL
18. 01. 2018 21.02
-23
Če bi pa padel s kamele bi mu pa noge umival kajne??
Apostol1
18. 01. 2018 21.08
+29
In kaj pomeni tvoj komentar ,zame zaničevanje ljudi ki so drugačni in boljši kot pa ti.
SLO-SURVIVAL
18. 01. 2018 22.26
+0
čez nekaj časa boš drugače govoril ali pa boš raje tiho
Ramzess
18. 01. 2018 21.00
+2
Ja, on je ustavil karavano (le kako veste), valjda ne sme pobegniti iz kraja nesreče, to ni krščansko, je pa krščansko se iti opravičiti žrtvi, tako živali kot človeku.
murkecc
18. 01. 2018 20.32
-2
Karantanija
18. 01. 2018 18.58
+48
Zelo lepo, brez pompa, na hitro sklenjen zakon dveh, ki se imata rada! In to v zraku! Papež Frančišek je res človek na mestu!
Apostol1
18. 01. 2018 21.07
+10
Od teh trenutno napisanih komentarjev samo tvoj zasluži pohvalo in en velik ++++
58scorpio
18. 01. 2018 18.55
+40
Tu se vidi njegova skromnost in veličina.
Ramzess
18. 01. 2018 21.01
-19
Res, misli, da ima prednost na cesti, zato jo je skubil konj in jahač.
higgsov bozon
19. 01. 2018 10.19
+5
njegova skromnost in veličina bi se videla ,ko bi malo njihovega bogastva delil med reveži ane....
glava2
18. 01. 2018 15.24
-49