Slovenija

Pahor in Türk pozdravila aretacijo Mladića

Ljubljana, 26. 05. 2011 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Novica o Mladićevi aretaciji odmeva tudi v Sloveniji. Pahor je ob ''prijetju velikega zla'' čestital srbskim oblastem, Türk pa je dejal, da je Srbija z aretacijo Mladiča odpravila eno od ovir na poti v EU.

Pahor je čestital Srbiji za aretacijo Mladića.
Pahor je čestital Srbiji za aretacijo Mladića. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenski premier Borut Pahor je ob aretaciji najbolj razvpitega haaškega obtoženca Ratka Mladića čestital srbskim oblastem in srbskemu predsedniku Borisu Tadiću. Pahor je na novinarski konferenci še dejal, da se zdi, "da je pravica zamujala, a je na koncu prišla". "Obtožencu za vojne zločine bo sojeno v Haagu in roka pravice bo dosegla tiste, ki so za seboj pustili veliko zla," je dejal Pahor. Njegova aretacija lahko pomeni korak k spravi, je dodal.

"Mojemu dragemu prijatelju Tadiću in Srbiji izrekam iskrene čestitke ob prijetju velikega zla, ki je jugovzhodno Evropo prizadelo v 90. letih," je še dejal. ''Na ta zelo pomemben dan, ki lahko pomeni korak k spravi na tem občutljivem delu starega kontinenta, čestitam vsem, ki so kakor koli prispevali k njegovi aretaciji in verjamem, da bo po sojenju pravici zadoščeno.''

Kot so kasneje sporočili iz Pahorjevega kabineta, je po novinarski konferenci opravil tudi daljši telefonski razgovor s Tadićem, v katerem mu je še osebno čestital. Ob tej priložnosti sta državnika spregovorila tudi o nadaljnjem dobrem sodelovanju med Slovenijo in Srbijo.

Türk: Vsi zločinci bodo morali odgovarjati za svoje zločine

Türk je opozoril, da je veliko preveč tistih, ki se še vedno izmikajo roki pravice.
Türk je opozoril, da je veliko preveč tistih, ki se še vedno izmikajo roki pravice. FOTO: Aljoša Kravanja

Zadovoljstvo ob aretaciji Mladića je izrazil tudi predsednik Danilo Türk. Ob tem je izpostavil, da je nasilje nad ljudmi brez zaščite in brez moči za samoobrambo hudo zlo in velik zločin. Poudaril je, da bodo morali vsi zločinci odgovarjati za svoje zločine, saj je to edina pot k pravici, človeškemu dostojanstvu in trajnemu miru. Obenem je opozoril, da je veliko preveč tistih, ki se še vedno izmikajo roki pravice.

Predsednik Türk je izrazil prepričanje, da je Srbija s tem dejanjem odpravila eno od najpomembnejših ovir v procesu približevanja Evropski uniji. Ob tem je vnovič izrazil pripravljenost Slovenije, da v okviru svojih možnosti pomaga Srbiji v procesu približevanja EU.

Kacin: Dobro, da so ga prijeli Srbi

Jelko Kacin meni, da je dobro, da so Mladića prijeli srbski organi.
Jelko Kacin meni, da je dobro, da so Mladića prijeli srbski organi. FOTO: POP TV

Jelko Kacin je za oddajo 24UR OB ENIH povedal, da je aretacija Mladića pomemben korak za Srbijo. Kot je dejal, je pomembno to, da so Mladića aretirale srbske sile in ga bodo izročile Haagu. Za Srbijo bi bilo namreč zelo neugodno, če bi Mladića na njihovem ozemlju aretirale tuje vojaške sile. Kacin je še povedal, da so Mladića aretirali morebiti tudi zato, ker je nizozemski zunanji minister dal jasno vedeti, da ne bodo podprli pridobitve statusa države kandidatke brez Mladića v Haagu. ''Prva vest o tem se je pojavila v hrvaških medijih, kar govori tudi o tem, kako Srbija deluje ali ne deluje,'' je še dejal.

MZZ: Aretacija je izjemnega pomena

Ministrstvo za zunanje zadeve je z velikim zanimanjem spremljalo prihajanje novic, da je Srbiji po 16 letih, od kar je bila vložena haaška obtožnica, uspelo izpolniti še eno izmed zadnjih obveznosti do Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo v Haagu, so sporočili iz MZZ.

''Aretacija Ratka Mladića, nekdanjega poveljnika vojske Republike Srbske, obtoženega genocida v BiH, je izjemnega pomena; njegova izročitev haaškemu sodišču bo predstavljala pomemben prispevek k popravi krivic, ki so bile storjene nedolžnemu prebivalstvu. Ministrstvo za zunanje zadeve ob tej priložnosti ponavlja, da so aretacije in kaznovanje vseh obtoženih za vojne zločine na področju Zahodnega Balkana ključnega pomena za proces pomiritve in sprave v celotni regiji,'' so sporočili.

Mladić je bil na begu kar 16 let.
Mladić je bil na begu kar 16 let. FOTO: Reuters

Ministrstvo za zunanje zadeve je ob tej priložnosti poudarilo tudi pomen aretacije v smislu implementacije zahtev in zavez Srbije, povezanih z napredkom na poti v Evropsko unijo. ''Gre za izpolnitev izjemno pomembne zahteve. Verjamemo, da bo ta korak ob ustrezni dinamiki izpolnjevanja reform na ostalih področjih pomembno prispeval k temu, da bo konec leta Srbija trdno umeščena korak bližje članstvu v Evropski uniji.''

''Izjemno sem zadovoljna, da je pravici zadoščeno. In čeprav se je aretacija, ki je terjala tisoče strtih src in prelomljenih življenj, zgodila16 let prepozno, mi je v zadovoljstvo pozdraviti prijetje vojnega zločinca Ratka Mladića. Sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem in evropskimi institucijami tako prehaja v novo obdobje, ki bo, upam, dalo državi svež zagon in ljudem energijo za nove začetke,'' je dejala evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD), ki se danes mudi v Beogradu.

'Najpomembnejša vest za vso Evropo'

Aretacija Ratka Mladića je po oceni nekdanjega slovenskega veleposlanika v Beogradu, mednarodnega svetovalca za JV Evropo in Zahodni Balkan Boruta Šukljeta najpomembnejša vest, ne samo za Zahodni Balkan, ampak za vso Evropo. Je pika na i za politično in gospodarsko stabilizacijo celotne regije.

Ob tem je Šuklje opozoril, da je z Mladićevo aretacijo srbski predsednik Tadić potrdil svoj politični program in politični program Srbije, da je njihov cilj polnopravno članstvo v Evropski uniji. Današnja aretacija Mladića je po njegovem najpomembnejša vest ne samo za Balkan, ampak za vso Evropo, saj to pomeni, da se bodo evropski procesi v JV Evropi zelo hitro nadaljevali in da je Srbija pred vstopom v EU.

Kot tretje je Šuklje poudaril, da so sedaj odprti novi kanali gospodarskega sodelovanja med EU in državami JV Evrope ter za investicije, ki jih lahko EU ponudi Zahodnemu Balkanu in JV Evropi.

Na vprašanje, ali bo Mladićeva aretacija pozitivno vplivala tudi na pogovore med Beogradom in Prištino, je Šuklje odgovoril, da "definitivno" in ocenil, da je to zelo okrepilo pozicije srbskih pogajalcev. Kot je še dejal, je srbski predsednik s tem, da je svojega odposlanca in vodjo srbskih pogajalcev Borislava Stefanovića pred dobrim tednom dni postal v Prištino na pogovore, pokazal, da s pogovori med Beogradom in Prištino misli resno.

Preberite tudi: Kako je srbski predsednik Tadić sporočil novico o aretaciji Mladića in kdo sploh je Mladič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aresaresares
27. 05. 2011 13.04
vi na 24 ur niste normalni !!!! reklame vam več trajajo kot video klipi !!!! a videa se učasih sploh ne da pogledat !!!! najslabši ste ker tle zgubljam živce raje grem na drge strani normalno gledat novice !!!!! PODN STE !!!!!
pupa_od_anbot
27. 05. 2011 11.23
KENTAVR 27.05.2011, 10:13 1 Pahor in Türk pozdravila aretacijo Mladića KAKO BI MI ŠELE POZDRAVILI ARETACIJO PAHORJA IN TURKA si misliš, predsednika vlade in države so novinarji vprašali za mnenje! kaj takega! v Sloveniji je edino merodajno mnenje opozicije! a ne?
srpko
27. 05. 2011 10.22
"Pahor in Türk pozdravila aretacijo Mladića" Novinarska packa. To ni bilo mogoče saj je Pahor skupaj z nami in svojim sinom gledal nastop Harlem Globetrotters. Da vi malo ne lažete?
Br.1
27. 05. 2011 10.13
Pahor in Türk pozdravila aretacijo Mladića KAKO BI MI ŠELE POZDRAVILI ARETACIJO PAHORJA IN TURKA
dule100
27. 05. 2011 10.03
Türk ne ve, ali bi bil boljševik ali kralj. Najraje pa je oboje hkrati. Rad se klanja kraljevskim glavam in živi kraljevsko na svojih potovanjih, ter na posestvu brdo. Po drugi strani pa je glavni eksponent Kučanove tovarišije, ki išče pot, kako bi nekdanji tovariši in njihovi priskledniki ostali čim dlje na oblasti.
sherum
27. 05. 2011 07.44
Pozdravljena aretacija Mladiča. Kaj pa pri nas , kdaj se bo spomnilo sodišče , da je potrebno vse , ki so se ukvarjali z prekupčevanjem z orožjem v tistih črnih časih za jugo podati prijavo na sodišče. Za vse nelegalne , prodaje orožja , naj se obravnava pred sodiščem Kot država , ki zagovarja , pravićnost pred zakonom , naj to tudi napravi
Frane Šajn
27. 05. 2011 07.09
KAKO UVIDEVNO, SIGURNO JE TO ZAHTEVALA EVROPSKA SKUPNOST!
cepec22
27. 05. 2011 04.06
Kdo in kdaj pa bo nase, domace "skododelce prijel in kaznoval za krajo skupne lastine in skodo, ki jo javno delajo ze dvajset let? Povsod pisemo o drugih a svojih ne vidimo? Videti ni, sicer bi ze kdo ukrepal in vsaj delno ustavil stihijo, ki nam grozi, saj smo zapufani in uniceni do konca. Kdo je kriv? Majhen revez, ki se komaj prebija iz meseca v mesec? Na vrh, ki se kar ne najde formule za resitev!!! In ta ne bo iz nebes padla, verjemite, kmalu bomo tudi pri nas morali zaceti z aretacijami, saj nihce ne odneha!
cheto
27. 05. 2011 03.11
Naj prasajo Jelincica kaj si misl o temu.....hahahahahaha
pupa_od_anbot
26. 05. 2011 23.21
prehlad 26.05.2011, 22:29 0 NAŠI SE PA ŠE VEDNO SPREHAJAJO IN VSE TIHO JE BILO. kiri "naši"? JJ, IB, TK, DN???
prehlad
26. 05. 2011 22.29
NAŠI SE PA ŠE VEDNO SPREHAJAJO IN VSE TIHO JE BILO.
isman1
26. 05. 2011 22.05
me prav zanima če bo naša vlada tudi odgovarjala-pa tudi če pozno....
Vozniki
26. 05. 2011 21.35
Koncno,zlocinec za zapahi,zlocinec,zlocinec
taubi66
26. 05. 2011 20.42
Zdaj vsi pluvajo po njem, čez nekaj let bo pa dobil slavo in spomenik kot Mihajlović in ta beli.
prašek
26. 05. 2011 17.56
mami55 Česa naj bi se sramoval ?? Deratizacije ??
prašek
26. 05. 2011 17.48
mami55 Tiste smo pospravili leta 45.
hanoveranec
26. 05. 2011 17.06
Kaj pa MILAN KUČAN?
ognjenorezilo
26. 05. 2011 16.59
pravica pride ko komunisti hočejo, oziroma jih kdo primerno podkupi
Salamandros
26. 05. 2011 16.38
Medijske propagande.... Bravo Srbija kmalu boste v EU in še večja revščina vas čaka !
MarkRihter
26. 05. 2011 16.37
KONRAD Vaši/naši izbrisani komentarji se kopičijo na 24milisekund