Tujina

FOTO: Prašičja gripa tudi v New Yorku?

Mexico City/Ljubljana, 25. 04. 2009 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./STA/M.M.
Komentarji
128

WHO je zaradi prašičje gripe, ki se je pojavila v Mehiki in ZDA, pozvala vse države, naj okrepijo nadzor nad primeri gripe ali pljučnice. V Mehiki je medtem umrlo že 68 ljudi, več kot 1000 pa jih je okuženih. Obstaja bojazen, da je že dosegla tudi London.

Prašičja gripa v Mehiki
Prašičja gripa v Mehiki FOTO: Reuters

Zdravstveni inšpektorat iz New Yorka je sporočil, da je osem šolarjev najverjetneje okuženih z virusom prašičje gripe, poroča tiskovna agencija Reuters. "V vseh primerih je bila bolezen zelo blaga. Otroci so že bolje,“ je povedal predstavnik inšpektorata Thomas Frieden.

Zdravstvena služba v zvezni državi Kansas je sporočila, da so potrdili dva primera okužbe z virusom prašičje gripe, poroča ameriška televizija CNN.

Po poročanju televizije Sky News pa že obstaja bojazen, da je prašičja gripa dosegla tudi London. S tamkajšnjega letališča Heathrow so morali v bolnišnico namreč prepeljati člana posadke letala, ki je priletelo iz Mehike, saj je med poletom zbolel za gripo.

WHO: Države naj okrepijo nadzor

Prašičja gripa je akutna virusna okužba dihal prašičev. Izjemno redko se bolezen z obolelih prašičev prenese na ljudi, ki delajo na prašičjih farmah in so z njimi v tesnem stiku. V ZDA so med letoma 2005 in 2008 zaznali prenos tega virusa s prašiča na človeka v zgolj 12 primerih. Bolezen je pri ljudeh potekala večinoma kot blaga okužba dihal brez resnih zapletov.

Generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan je danes pred izrednim zasedanjem strokovnjakov zaradi izbruha prašičje gripe v Mehiki v Ženevi dejala, da so razmere resne in jih je treba spremljati. Dejala je še, da ima novi virus "potencial za pandemijo". Pojav novega virusa, ki se prenaša na človeka, je resna in nepredvidljiva zadeva, ki jo je treba podrobno spremljati, je pred kriznim sestankom poudarila Chanova.

WHO je nato izbruhe gripe v Mehiki in ZDA označila za ''izredne razmere v javnem zdravju mednarodnih razsežnosti''. Chanova je ob tem pozvala vse države naj okrepijo svoje nadzorne sisteme in še posebej spremljajo vse nenavadne izbruhe bolezni, podobnih gripi ali pljučnici. Kljub temu pa še vedno potrebujejo več informacij, preden bi spremenili stopnjo nevarnosti pandemije iz sedanje tretje stopnje.

Bolezen prizadene mlade in zdrave ljudi

Zaskrbljujoče je, da se novi virus, znan kot A/H1N1, prenaša na človeka, pa je pojasnil tiskovni predstavnik WHO, medtem ko je predstavnik ameriškega centra za nadzor bolezni dejal, da je to prvič, da je virus mešanica ptičjega, dveh vrst prašičjega in človeškega virusa. To in pa dejstvo, da bolezen v glavnem prizadene mlade in sicer zdrave odrasle ljudi, je razlog za strah pred veliko epidemijo.

Chanova je ocenila je, da ima virus potencial, ki bi lahko povzročil epidemijo svetovnih razsežnosti, zato je tudi države, ki niso prizadete, pozvala, naj bodo pozorne. Ni mogoče predvideti, kako se bodo stvari razvijale, je dodala. "Na podlagi dosedanjih laboratorijskih, epidemioloških in kliničnih dokazov pa še ne moremo reči, ali bo virus povzročil pandemijo ali ne," je še povedala.

Za zdaj sicer velja tretja stopnja opozorila pred pandemijo gripe, kar pomeni, da ni oziroma je zelo malo možnosti, da bi se nov virus širil s človeka na človeka. Na podlagi novih izsledkov pa namerava WHO stopnjo povišati na štiri ali pet, so še pojasnili v Ženevi.

Bolezen izbruhnila v Mehiki: 68 mrtvih, 1000 bolnih

Mehiške oblasti so v glavnem mestu zaradi omejevanja novega prašičjega virusa, za katerim je umrlo že 68 ljudi, zaprle šole in javne ustanove. Prav tako so preklicale že napovedane javne dogodke in prebivalce opozorile, naj zaradi širjenja virusa uporabljajo zaščitne maske, poroča BBC.

Kakšni so simptomi bolezni?

Medicinska sestra svetuje prebivalcem.
Medicinska sestra svetuje prebivalcem. FOTO: Reuters
Na Japonskem so danes vsem potnikom, ki z letali pridejo iz Mehike, začeli preventivno meriti temperaturo, da bi na ta način preprečili vnos bolezni. Ukrepe za preprečitev širjenja bolezni so že v petek sprejeli tudi v Nikaragvi in Kolumbiji.

Zdravstveni minister Jose Angel Cordova je povedal, da je 20 oseb zagotovo umrlo zaradi novega prašičjega virusa, ki se prenaša kapljično, vzroke ostalih smrti pa še preiskujejo. Oblasti so sporočile, da je več kot 1000 ljudi okuženih. ''Spopadamo se z novim virusom gripe. Gre za epidemijo okužbe dihal, ki jo za zdaj nadzorujemo. Njeni simptomi so: vročina nad 39 stopinj Celzija, ki se pojavi nenadoma, zelo močan glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, pekoče oči in izcedek iz nosu,'' je povedal Cordova. Je pa poudaril, da se je cepivo proti virusu izkazalo kot učinkovito. Mehiški minister za zdravje je tudi pojasnil, da gre za prašičji virus, ki se je prenesel na človeka.

Predsednik Felipe Calderon je odpovedal načrtovano potovanje v severno državo Chihuahua in ostal v Mexico Cityju, kjer je izrazil zaskrbljenost zaradi virusa. ''Problem je zelo resen, verjamem pa, da ga bomo skupaj rešili. To je naša dolžnost,'' je povedal.

MZZ: Priporočamo povečano previdnost!

Na spletni strani slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so objavili opozorilo državljanom, ki se nahajajo v Mehiki. "Državljanom, ki se nahajajo na tem območju svetujemo redno spremljanje napotkov in informacij lokalnih organov ter povečano predvidnost. Priporočamo posebno previdnost in spremljanje informacij iz vseh razpoložljivih virov (tudi Evropski center za preprečevanje bolezni – http://ecdc.europa.eu/)," so zapisali na spletnih straneh. "Državljani, ki so že v Mehiki, se za ev. potrebno pomoč in dodatne informacije lahko obrnejo na konzularni oddelek Veleposlaništva RS v Washingtonu," so še dodali.

Slovenija spremlje razmere v Mehiki in ZDA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DemonicVisage
26. 04. 2009 06.56
če obstaja neko cepivo kaj se pol tko bunijo? več jih umre zarad gangsterskih spopadov ko pa tole
Maribor?an 1
26. 04. 2009 06.31
Žal so razmere pripeljale tako daleč, da je treba iz samega laboratorija vzet kakšen smrtonosni virus za miljardo ljudi. Preživeli bodo v naprej že znani ljudjein zaživeli novo življenje brez recesije, vojne , lakote itd......
bion
26. 04. 2009 03.16
ta svet vam laže-.............umetno pripravljajo bolezni, ki so neresnične............ svetovna
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 02.26
splohnivazn - ina kaj je v londonu hujšga kot v Ljubljani?
splohnivazn
26. 04. 2009 02.25
ja full fajn jst pa grem čez 2tedna v london..
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 02.06
a resnična dejstva o takozvani prašičji gripi so seveda precej daleč od uradne verzije... a to tistega, ki jo širi, ne skrbi, ker ve, kako malo ljudje vemo (veste) o teh zadevah...
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 02.04
izvoliš osnovna uradna dejstva o gripi: Povzročitelji gripe so virusi iz zelo variabilne družine Orthomyxoviridae. Obstaja več tipov virusov: A, B in C. Virus gripe A je najpogostejši povzročitelj epidemij in edini povzročitelj pandemij. Naravni rezervoar virusa so živali (ptiči, prašiči, konji ...). Epidemije, ki jih povzroča virus gripe A, se pojavljajo na 2 do 3 tri leta. Virus gripe B prav tako povzroča epidemije, ki pa se pojavljajo redkeje, in sicer vsakih 4 do 6 let. Za zdravljenje in preprečevanje gripe so na voljo protivirusna zdravila, ki pa jih mora predpisati zdravnik. Novejša protivirusna zdravila skrajšajo trajanje bolezni, zmanjšajo izrazitost bolezenskih simptomov in pojav z gripo povezanih komplikacij ter pripomorejo k preprečevanju širjenja bolezni. Za učinkovito delovanje protivirusnih zdravil je ključnega pomena, da jih bolnik zaužije v 48 urah od pojava simptomov bolezni.
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 01.59
melee - upam, da si tudi ti zadovoljen z odgovorom... če nisi, če še kaj ne veš, preprosto - vprašaj! nič naj ti ne bo nerodno... :))
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 01.57
antares512 - pa kaj je z vami, folk? OSNOVE: če te piči kača, te cepijo s protistrupom (antistrupom, serumom), proizvedenim iz kačjega strupa... cepivo (zdravilo, serum) za posamezno bolezen virusnega izvora (virusno okužbo) je protivirus (antivirus), ki ga prav tako proizvedejo iz virusa. ne boš verjel, del tega, kar vidiš v filmih o strašnih virusih, sploh ni tako iz trte zvito, he he... pa da ne bo samo moja obveljala... recimo en člen nekega pravilnika iz evropske zakonodaje: PRAVILNIK o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost 3. člen V 49. členu se v prvem odstavku besedilo druge alineje, ki se glasi: »- antiserumi in druge frakcije krvi; cepiva; toksini; človeški, živalski in rastlinski virusi in antivirusi in bakteriofagi pod tarifno oznako 3002;« spremeni tako, da se glasi: »- antiserumi in druge frakcije krvi ter modificirani imunološki proizvodi, ki se uporabljajo za zdravljenje; cepiva; toksini; človeški, živalski in rastlinski virusi in antivirusi in bakteriofagi pod tarifno oznako 3002;«. ------------------------------------------... skratka, protivirus (antivirus, serum) je dejstvo, lahko pa po domače rečeva: RCNIJE, da boš razumel... :))
melee
26. 04. 2009 01.44
matilda, protivirus ne obstaja :D in svinjska gripa, kot ti temu praviš, je dejansko gripa, za katero obolijo prašiči. A ta naj te ne skrbi, tebe naj skrbi MUTIRANA oblika prašičje gripe, ki preskoči tudi na človeka.
saigon
26. 04. 2009 01.04
drgač pa ja to je NWO ...itak umetno sproženo skoda k nimam denarja d bi se umaknil kam v samoto in pocakal na konec sveta tko d bom mogu kar doma na vrtu limonado pit ...voditelji NWO imajo ze zdavnaj pripravljena zaklonišča in polne zloge in dodelan evakuacijski plan tko d .........
saigon
26. 04. 2009 01.01
evo ideja za iskalce tržnih niš jst bom odprl spletno trgovino z izdelki ki ti koristijo v primeru naravnih katastrof in vojn...to bo zdele laufal..naprimer tele maske za obraz itd...
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 00.44
melee - traparija je traparija, pa komurkoli je že namenjena... - virus - anti (proti) virus - strup - protistrup do tu ti je, upam, še jasno... virus H1N1 je obstajal, jamski medvedje tud, pa dinozavri tud. ni jih več, pa tudi proti virusom so že iznašli protiviruse. od leta 1918 se je par malenkosti spremenilo, če verjameš ali ne, he he... :)) dandanašnji poteka izdelava virusa in protivirusa vedno hkrati, ker je protivirus proizveden s pomočjo virusa, tako pač gre ta hec. ni druge! in svinjska gripa (tako se ji reče le zato, ker jo je bilo treba nekako razširiti, ne more se iz nič pojavit sredi velemesta, logika!), nore krave, ptičje gripe, SARS, HIV, to je vse iz iste ali enake "štacune", večina ameriške, vedno je pa tudi tu obstajalo ravnotežje velesil, kot povsod drugje... če ti še kaj ni jasno, vprašaj, naj ti ne bo nerodno! :))
www.com
26. 04. 2009 00.40
js pa v london v sredo... ah ja, v lekarno po maske a kaj?
melee
26. 04. 2009 00.36
pardon, tist je blo namenjeno tebi matilda in ne poldetu. kaj je protivirus tudi jaz ne vem, me prosim razsvetliš? :) in beatbox, praviš da tud dinozavri niso nikoli obstajali ker jih nisi videl? :)
mare.miami
26. 04. 2009 00.34
Ne se norčevat ,ker zna bit to ZELO resna stvar za celi svet.
BeatboxKuzla
26. 04. 2009 00.27
melle torej tega večina izmed nas ni videla, ker pač še nismo žvel 1918 MUAHAHAHAHA
ne.me.jezkat
26. 04. 2009 00.11
melee - pa dinozavri so tud vglavnem izumrli, da te mal zbudim... leta 1918 še vedeli niso, kaj je virus, kaj zdravilo, kaj injekcija, kaj protivirus... danes pa nekateri to zelooo dobro vejo, pa to s pridom izkoriščajo... včasih ni bilo zdravila za nobeno bolezen, od vsega se je pač umrlo, pa če so vedeli, od česa padajo dol, al pa če niso... danes pa ni virusa, , za katerega ne bi obstajalo zdravilo, brez skrbi bodi... le da sta ponavadi obe eperueti v istih rokah! :)
melee
26. 04. 2009 00.06
polde, ta scenarij (virus H1N1) smo resda že videli in sicer leta 1918, ko je zaradi njega umrlo 50 do 100 milijonov ljudi. Sam za informacijo, da te mal zbudim.
illuminati
26. 04. 2009 00.00
....bolj nevarni so pahorjeva gripa , kresalčkov virus, golobičeva driska , ...........