Tujina

Pozor! Al Kaida v Veliki Britaniji!

Zagreb, 21. 04. 2009 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška vrača udarec. Potem ko sta jo britansko zunanje ministrstvo in BBC označila za nevarno državo, svoje državljane opozarja na prisotnost članov Al Kaide v Veliki Britaniji.

Hrvaško zunanje ministrstvo je hrvaškim državljanom, ki potujejo v Veliko Britanijo, priporočilo, naj bodo previdni zaradi možnosti terorističnih napadov. Zagreb je opozorilo izdal, potem ko je BBC minuli teden objavil poročilo, v katerem je britansko zunanje ministrstvo opozorilo Britance na možno nevarnost terorističnih napadov na Hrvaškem.

Hrvaška spominja na teroristične napade v Londonu.
Hrvaška spominja na teroristične napade v Londonu. FOTO: Reuters

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je na svoji spletni strani objavilo, da nima ugotovitev, ki bi kazale na potrebo po preložitvi potovanj v Veliko Britanijo in na Severno Irsko, a svetuje previdnost, saj je bila Velika Britanija julija 2007 v Londonu tarča terorističnih napadov. V sporočilu, ki ima veljavnost od ponedeljka, so dodali, da je bilo v minulih letih tudi nekaj poskusov organiziranja novih terorističnih napadov s strani globalne teroristične mreže Al Kaida. "Vnovič so dejavne disidentske skupine Ire na Severnem Irskem, ki so v preteklosti napadale različne cilje na območju Velike Britanije," so v informacijah za potovanja v Veliko Britanijo še zapisali na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Velika Britanija opozorila na organiziran kriminal in na terorizem

Britanski BBC je minuli teden poročal, da so tudi turisti na Hrvaškem lahko tarča neselektivnih napadov, kar je utemeljil z lanskimi usmrtitvami sredi Zagreba, ko sta v bombnem napadu umrla solastnik in vodja prodaje Nacionala Ivo Pukanić in Niko Franjić, žrtev umora pa je bila tudi odvetniška pripravnica Ivana Hodak. Sicer pa je novinar BBC v prispevku z naslovom 'Hrvaška prekleta zaradi kriminala in korupcije' poudarjal, da je "stopnja kriminala na Hrvaškem nizka, nasilni zločini pa izjema".

Hrvaška diplomacija je zaradi omenjenega prispevka poslala diplomatsko noto britanskemu veleposlaništvu v Zagrebu, saj je ocenila, da je del teksta zlonameren in netočen ter da ne temelji na resničnem stanju. Britansko veleposlaništvo v Zagrebu je odgovorilo, da britansko zunanje ministrstvo svojim državljanom ni odsvetoval potovanja na Hrvaško, ampak jih je zgolj opozoril na teroristične grožnje in organiziran kriminal na Hrvaškem.

Medtem je hrvaška policija dala vedeti, da je Hrvaška varna za turiste, kar so utemeljili s statističnimi informacijami. Tudi premier Ivo Sanader je dejal, da je poročilo BBC "neresnično in napačno". "Na Hrvaškem je v zadnjih letih vse več turistov iz Velike Britanije, ki so se lahko prepričali, da je Hrvaška najbolj varna država v Evropi," je med drugim dejal.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djdj
23. 04. 2009 00.22
Al Kaida je povsod. Na žalost.
Bolivar
23. 04. 2009 00.13
Deadea nikoli ne odgovarja! Ne trudi se.
nash.fido
22. 04. 2009 18.29
Deadea Kakšna teoristična organizacija te je bila TO? Odgovori mi. Pa kak lahk sploh rečeš vojakom TO, da so teroristi. To je kaznivo dejanje, zato bi te lahko kdo tožil! Se ti vidi, da si med tistimi ljudmi, ki ne marajo, da je Slovenija samostojna država! Oprosti kontra-skids
Bolivar
22. 04. 2009 16.52
mega.fido POGLEJ 1.JAZ TEGA NISEM IZJAVIL! TO JE NAPISAL NEKDO POD IMENOM "DEADEA" ,JAZ SEM SAMO KOPIRAL TA TEKST IN MU ODGOVORIL! KER VIDIM,DA SI TAPRAV SLOVENEC,KOT SEM TUDI JAZ TI NE BOM ZAMERIL TE NAPAKE,AMPAK DRUGIČ DOBRO POGLEJ KOMU ODGOVARJAM! POZDRAVLJEN
nash.fido
22. 04. 2009 16.44
kontra-skids Kakšna teoristična organizacija te je bila TO? Odgovori mi. Pa kak lahk sploh rečeš vojakom TO, da so teroristi. To je kaznivo dejanje, zato bi te lahko kdo tožil! Se ti vidi, da si med tistimi ljudmi, ki ne marajo, da je Slovenija samostojna država!
dr.psiho
22. 04. 2009 15.50
ni se pametno z britanci bosti
izbruh@gmail.com
22. 04. 2009 10.28
deadea ljudje z juga se naseljujejo v Sloveniji, Slovenci hodimo na jug samo na morje. Pa še to bolj zaradi narave kot zaradi česa drugega. Prideš živet v tujo deželo in hočeš tam spreminjat sistem in ljudi. To je logika okupacije...
mc_burek@email.si
22. 04. 2009 07.31
prov so naredl :) ubistvu hrvatje sam slovencov ne marajo, pa dobr enkrat sta bla 2 angleža tepeba (sam oni so vedno tečni)
Bolivar
21. 04. 2009 21.43
deadea /v sloveniji so uradniki bolj ustrezljivi tujcem, pa ne bosancem in srbom, ampak anglezom in nemcem. verjetno zaradi pomanjkanja samozavesti in seveda zaradi denarja./ Seveda ,zaradi EU-zakonov,ki to predpisujejo,ko bo pa tvoja narodna država v EU bo enako veljalo za vas!
Bolivar
21. 04. 2009 21.39
deadea /glede na to da je referendum iz l90 bil zmanipuliran in mnenje slovenskega naroda zatrto se res lahko vprasamo od koga je slovenije./ Slovenija je naša slovenska! O tem ni debate! Seveda so vsi bivši jugoslovanski bratje tukaj dobrodošli,če le ne bodo spodkopavali naše suverenosti! In samostojnost smo potrdili s skoraj 90 odstotno pritrditvijo! Tako da si dobroošel v Sloveniji,če ti kaj ne paše pa mi je prav žal,lahko se tudi preseliš če ti bo bolje ustrezalo v kaki drugi državi,vendar te Slovenija ne podi ,ker si svoboden človek v Sloveniji in lahko tudi blamiraš Slovenijo ,a to ne spremeni dejstva! Želim ti lepo bivanje v Sloveniji(zakaj bi pa drugače bil tu,če ti nebi ustrezalo!?) ,če pa čutiš potrebo v srcu za premestitev pa sledi svojim sanjam in željam!
Bolivar
21. 04. 2009 21.32
deadea /da o zlocinskih akcijah TO (teroristicna organizacija bi bilo bolj primerno) ne govorim./ ha ti še očitno nisi slišal za arkanovce,ker klatiš take neumnosti!
deadea
21. 04. 2009 21.11
da o zlocinskih akcijah TO (teroristicna organizacija bi bilo bolj primerno) ne govorim.
deadea
21. 04. 2009 21.08
vindap zato pa so bile razprave in shodi za ohranitev jugoslavije prepovedani. ljudje aretirani in pozaprti.
mjolnir
21. 04. 2009 21.07
To je "cvijeće hrvatskog naroda"... tako je rekel Tuđman, torej bo menda držalo
hint
21. 04. 2009 21.04
Heh mislem, da je GB velik bol varna kot pa hrvaška, sploh za nas Slovence sej vidte, da nas sovražjo bol kot Srbe. Pejmo raj v GB na počitnce namest na hr.
McBobo
21. 04. 2009 20.31
Pa naj cel svet vidi, kdo so hrvatje. Zdaj so se hrvatje začeli bosti še z velikimi narodi. Teli v tem stoletju ne bodo videli EU.
vinadap
21. 04. 2009 19.33
deadea - referendum v Sloveniji l.90 je bil izveden zelo lepo,z harmoniko v roki in slovensko pesmijo,pri vas so pa referendume prepovedali. Še danes niste samostojni in nikoli ne boste.
josip.hr
21. 04. 2009 19.13
anti-kroat21.04.2009, 17:451 Ja prav. Hrvat, ampak z Hrvaške. Jaz pe ne sovražim nobenga Slovenca, ampak samo nestrpneže in neumneže.
ne.me.jezkat
21. 04. 2009 19.12
deadea - komentiraj v sLOVEnščini, drugače boš blokiran in izbrisan!
deadea
21. 04. 2009 19.06
ja angleski jezik je tako razsirjen da je najboljse da ga uvedemo kot drugi uraden jezik v sloveniji.