Tujina

Poziv ZDA k ukinitvi jedrskega orožja

Hirošima, 06. 08. 2008 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Hirošimi so obeležili 63. obletnico napada z atomsko bombo, ki je terjal več sto tisoč žrtev. Župan napadenega mesta poziva k popolni prepovedi jedrskega orožja.

Hirošima
Hirošima FOTO: Reuters
Jedrsko bombo so najprej testirali v puščavi v ameriški zvezni državi Nova Mehika in jo nato prvič uporabili nad Hirošimo.

V Hirošimi, ki je bila prizorišče prvega napada z atomsko bombo, so se žrtvam iz leta 1945 med drugim poklonili z minuto molka. Komemoracije se je udeležilo 45.000 ljudi. Župan Hirošime Tadatoshi Akiba je v govoru poudaril, da je potrebno storiti vse, da bi povsod po svetu dosegli popolno prepoved uporabe jedrskega orožja. K temu je pozval tudi prihodnjega ameriškega predsednika. Japonska je lani izdala posebno resolucijo o ukinitvi jedrskega orožja, ki jo je podprlo 170 držav, med katerimi ni ZDA. “Lahko samo upamo, da bo novi ameriški predsednik prisluhnil mnenju večine,“ je dejal Akiba.

Več sto tisoč žrtev

Do ameriškega napada z atomsko bombo je prišlo 6. avgusta 1945. Napad je terjal več sto tisoč žrtev. Tri dni kasneje, 9. avgusta 1945, je do podobnega napada prišlo nad mestom Nagasaki, ki je zahteval več deset tisoč žrtev. Napada na Hirošimo in Nagasaki sta takrat Japonsko prisilila, da je sprejela premirje, ki so ji ga ponudili dva tedna prej na potsdamski konferenci. Japonska je nato 2. septembra kapitulirala, s tem pa se je končala druga svetovna vojna.

Komemoracije v Hirošimi se je udeležilo 45.000 ljudi.
Komemoracije v Hirošimi se je udeležilo 45.000 ljudi. FOTO: Reuters

Razvoj jedrskega orožja se je začel, ko so ZDA leta 1941 vstopile v drugo svetovno vojno. Znanstvenike za razvoj atomske bombe je zbral takratni ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt. Po Rooseveltovi smrti 12. aprila 1945 ga je kot predsednik nasledil Harry Truman, ki je v atomski bombi videl možnost za zmago v vojni.

Po kapitulaciji Nemčije so ZDA Japonsko videle kot edino pravo nevarnost. Kljub velikemu nasprotovanju nekaterih ameriških generalov in znanstvenikov je začasni vojaški odbor odločil, da bodo atomsko bombo odvrgli nad tem japonskim velemestom.

Tako je ameriški bombnik 6. avgusta 1945 ob 8.15 po tamkajšnjem času poskrbel za ognjemet, kakršnega svet še ni videl – v eksploziji je takrat umrlo 80.000 ljudi, kasneje pa za posledicami eksplozije bombe več kot 210.000. Tri dni kasneje je do podobne tragedije prišlo v mestu Nagasaki.

Radioaktivno sevanje je v krogu enega kilometra od središča eksplozije povzročilo takojšnjo smrt, pri drugih ožarčenih pa hude ožige, boleče hiranje, rakava obolenja in spremembe na dedni zasnovi. Mestno zemljišče je bilo nevarno radioaktivno še mnoga leta; še desetletja pozneje pa so se zaradi radioaktivnosti pojavljale bolezni in rojevali prizadeti otroci.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navihanko
06. 08. 2008 22.52
TA PROŠNJA BO USLIŠANA KO BO ŽE VSE PREPOZNO- ko se bomo zopet igrali s kamenčki in odkrivali nove neposeljene kraje in se sparševali zakaj je tako vse pusto in kje je Amerika katero je odkril Kolumb in Rusija katero je vodil Putin z Medvedovom
Uporabnik52335
06. 08. 2008 22.50
juventus
06. 08. 2008 22.16
Erjavec prosim ,da vse atomske bombe pošlješ v Ameriko ,eno si pa prišpari ,če bo kriza ...............
Fash
06. 08. 2008 21.55
DarthRevan se strinjam stabo. Pa baje eden od mocnih razlogov zakaj so izbrali Hirosimo pa Nagasaki je ta, ker sta ti dve mesti mela zelo malo poskodb od klasicnih bomb, ker so hoteli americani videti dejansko moc atomske bombe. To sem zasledil v enem dokumentarcu ( se ne spomnim naslova ) in mi se zdi dokaj realen razlog, ker ljudje do takrat niso meli pojma o njeni moci.
modri_smrkec
06. 08. 2008 21.43
nej puncke pocakajo z temi petadradmi do leta 2012 k se bo zacel tist sranje na zemlji (sm ze umenu u enmu kumentarju) pa neki majski koledar pa en planet al krkoli ze neki bo uflavnm zjebal zemlo
DarthRevan
06. 08. 2008 18.15
Kroteriji za izbiro tarč atomskih bomb so bili sledeči: (1) they are larger than three miles in diameter and are important targets in a large urban area (2) the blast would create effective damage (3) they are unlikely to be attacked by August 1945. Nekako pogrešam nekaj v teh kriterijih....
Smrekar1
06. 08. 2008 17.46
Hirošima je bila čisto nevojaško mesto, ja, pa kaj še. Imelo je le štaba dveh armad, glavni štab cesarske mornarice (oboje s pripadujočo infrastrukturo), bilo je ključno pristanišče za oskrbo japonskega vojaškega stroja na kitajskem (~25000 mrtvih kitajcev tedensko) in je posledično imelo tudi velika skladišča vojaškega materiala. Nagasaki je bilo sicer manj militarizirano mesto, a vseeno pomembno v sklopu celotne obrambe. Lahko je pa zdaj reči da to "ni res". Kdo zna še celo verjeti in laž se potem pač širi...
DarthRevan
06. 08. 2008 17.29
No, v redu, vsi zagovorniki bombardiranja Hirošime/Nagasakija, imam le eno vprašanje za vas: Bi vaša vest vzdržala breme 100.000 ljudi? Moja ne bi. PS: V bran Amerom povem to, da se v bistvu še sami niso zavedali, kaj mečejo iz lufta. Prva izjava pilota EG29, ki je odvrglo bombo je bil "Oh my god, what have we done?"
zuper
06. 08. 2008 17.17
Ali narod v hirošimi in nagasakiju ni podpiral svoje voske in svojih vladarjev? če je to res, potem je bila bomba neupravičena, drugače pa...
DarthRevan
06. 08. 2008 17.06
asdf12345 Ne Hirošima in ne Nagasaki nista bili vojaški mesti. Hirošima je bila mesto civilistov, Nagasaki pa industrijsko mesto. Ameriški press release in Trumanov govor sta seveda namerno prikrojila resnico in izjavila, da sta bili to vojaški mesti... Tako da...
asdf12345
06. 08. 2008 11.19
Narod je biu zmanipuliran z strani vladarja in takratne vlade. Ko so američani vrgli prvo bombo na (BTW vojaško mesto Hirošimo), so pozivali japonsko naj se preda. Cesar se ni dau, zato so vrgli še na Nagasaki (tudi vojaško mesto), in Truman je biu pripravljen nadaljevat dokler se ne predajo. Na srečo je imeu vladar dovolj pameti da se je predau. Če bi američani naredili invazijo na japonsko, so računali da bi izgubili do milijon SVOJIH vojakov, tako da so imeli izbiro: milijon svojih in milijone njihovih ali nekaj stotisoč njihovih. Predlagam da si pogledate dokumentarec Japan under US Occupation. Kmalu po okupaciji japonske, so prisilili japonskega vladarja, da začne podpirati ameriške vrednote, in so počasi začeli spreminjati miselnost japoncov. Poleg tega da so jih pošteno nahranili, saj je velik del prebivalstva stradal. Nato so prepovedali japonsko vojsko in tam ustvarili permanentne vojaške baze, katere so še vedno polne ameriških vojakov. Takoimenovani Japonski Čudež, ko se je japonska tako hitro pobrala od uničujoče vojne, ni biu noben čudež, glede na to koliko so američani vložili v to državo. Sej zdaj pa od tam dobivajo poceni elektroniko in druge naprave in so vsi srečni.
aligatorcek
06. 08. 2008 10.41
Sami so si krivi... Namesto osvojitve sveta so dobili po pi.ck.i kar je edino pravilno in celo še malce premalo...Drugače me pa nič ne briga da japonski narod ni bil kriv, ker tudi narod drugje po svetu kamor so rinili z 2SV ni bil nič kriv...