Tujina

Poziv k prepovedi vračev v Tanzaniji, ki dele teles albino otrok uporabljajo za črno magijo

Dar es Salaam, 18. 02. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred kratkim je bil v Tanzaniji ugrabljen enoletni otrok z albinizmom. V zadnjih desetih letih je bilo v državi ugrabljenih že več kot 70 otrok s to boleznijo, njihove dele teles pa naj bi vrači uporabljali za črno magijo.

Tanzanijski albino otroci v šoli, ki deluje pod pokroviteljstvom UTSS.
Tanzanijski albino otroci v šoli, ki deluje pod pokroviteljstvom UTSS. FOTO: Reuters

Ugrabitev albino otroka v Tanzaniji je sprožila klice k uresničitvi pred kratkim sprejete prepovedi vračev v državi. S tem želijo ustaviti uboje albino otrok, saj so namreč njihovi deli teles med vrači cenjeni, ker jih uporabljajo za črno magijo.

Enoletnega otroka so v nedeljo iztrgali iz rok matere na njenem domu na severozahodu Tanzanije. To se je zgodilo le mesec dni po tem, ko je vlada sprejela prepoved vračev, ki jih obtožujejo številnih napadov na otroke z albinizmom.

V zadnjem desetletju je bilo tako po podatkih Združenih narodov v državi ubitih več kot 70 otrok brez kožnega, lasnega in očesnega pigmenta. Dele teles so nato vrači uporabili za uroke in amulete, ki po njihovih prepričanjih prinašajo srečo in blaginjo.

Poveljnik policije v pokrajini Geita, kjer se je zgodila zadnja ugrabitev, je dejal, da je mladega Yohana Bagatija v nedeljo ugrabila oborožena tolpa, ki je pri tem njegovo 30-letno mater, ker je želela zaščititi otroka, napadla z mačetami. Dva druga albino otroka, ki prav tako živita pri hiši, pa so pustili.

Bagatijeva družina sicer živi v gozdu, zaradi česar so policisti težko hitro prišli na območje, da bi lahko aretirali ugrabitelje. Policija je kmalu začela široko iskalno akcijo.

V zadnjih dveh mesecih je mladi Yohana že drugi ugrabljeni albino otrok na tem območju. Decembra so ugrabili štiriletno Pendo Shilinde. Ugrabila jo je tolpa, v kateri je bil tudi vrač. Mlada deklica je še vedno pogrešana.

V obeh primerih je policija že aretirala oba očeta pogrešanih otrok. Proti njima niso vložili še nobene obtožnice, preiskava pa se nadaljuje.

Direktorica kanadske neprofitne organizacije Pod istim soncem (Under the Same Sun - UTSS) Vicky Ntetema, ki se zavzema za zaščito albincev, je dejala, da so družine v ugrabitve otrok pogosto vpletene, saj na črnih trgih deli teles teh otrok dosežejo res visoke cene.

"Med voditelji ni prav nobene politične volje za končanje teh pošastnih umorov," je dejala in se vprašala, kaj je na teh otrocih, da se tudi voditelji ne menijo zanje. "Ljudje morajo razumeti, da so ljudje z albinizmom povsem običajni ljudje," še meni in dodaja, da bi morala vlada poskrbeti za ozaveščenost ljudi.

Albinizem je neozdravljiva genetska bolezen. Zanjo je značilno pomanjkanje melanina, pigmenta. Ta daje barvo koži, očem in lasem. Lahko se pojavi pri vseh rasah, albini pa imajo težave z očmi in so nagnjeni h kožnemu raku.

Možna je le preventiva, ki varuje pred posledicami pomanjkanja melanina. Albino ljudje ne morejo potemneti, njihova koža se hitreje stara, imajo tudi povečano možnost za nastanek kožnega raka. Po navadi nosijo sončna očala zaradi preobčutljivosti na svetlobo.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

496344
18. 02. 2015 08.50
+5
O groza...Clovek je najbolj kruto bitje na vsem planetu.Zival ubija zaradi hrane ali ce je izzvana,samo clovek pa ubija zaradi denarja
Misija1
18. 02. 2015 10.12
+3
Se strinjam s tabo, no, to da pa zival ubija samo ce je izzvana, pa ne bo drzalo. Recimo tigri, levi, skratka divje macke so tudi v primerih igranja ubile svoj plen. Tudi ubijejo svoj plen zato, da pokazejo mladicom kako se ubija, da se naucijo. Ce se bos priblizal levu na nekaj 100 metrov, mu se nisi groznja, no, pa te bo zavohal in te napadel. V zivalskem svetu se vedno velja pravilo mocnejsega. Seveda se lev ne bo spravil na slona, pa ce bo ta hodil 10 metrov blizu njega. Ko pa bo na kupu nekaj levov, pa ga bodo napadli. Ti je to znano iz cloveskega sveta?
poluks25
18. 02. 2015 11.23
+3
levi (in nekatere druge zivali) tudi pobijejo vse mladice svoje konkurence ce na letijo na njih.... Prav tako imas veliko vrst ki pojejo kr svoje mladice ce le ti ne zbezijo pravocasno, da o pajkovkah ki pjejo svoje moze ne govorim :D
blackrose.
18. 02. 2015 07.34
+6
a to noben pirspevka ne pregleda preden se ga objav? ker je povhn slovničnih napak ipd.
dinamitek
18. 02. 2015 07.49
+3