Tujina

Poziv k dialogu

Peking/Katmandu, 28. 03. 2008 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

"Kitajsko vodstvo pozivam, naj bo modro in začne s pomembnim dialogom s Tibetanci," je sporočil dalajlama.

Protest pred stavbo Združenih narodov v Katmanduju.
Protest pred stavbo Združenih narodov v Katmanduju. FOTO: Reuters
Ameriški predsednik George Bush je danes prvič javno pozval Kitajsko k dialogu s predstavniki tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame. Peking je tudi pozval k zadržanosti, sicer pa je poziv Kitajski naslovil dva dni potem, ko je v telefonskemu pogovoru kitajskemu predsedniku Hu Jintau izrazil zaskrbljenost zaradi razmer v Tibetu.

Tibetanski verski voditelj dalajlama je danes obtožil kitajske medije neresničnega in izsiljevalskega poročanja o tibetanskih protestih. Takšna predstavitev dogodkov lahko sproži val rasnih napetosti med Tibetanci in Kitajci, meni dalajlama.

Dalajlama je danes ponovno pozval kitajske voditelje k "pomembnemu dialogu". "Kitajsko vodstvo pozivam, naj bo modro in začne s pomembnim dialogom s Tibetanci," je v sporočilu svojim "kitajskim bratom in sestram" poudaril dalajlama.

V nepalski prestolnici Katmandu so danes po navedbah tamkajšnje policije aretirali 60 protestnikov, ki so pred stavbo Združenih narodov v Katmanduju vzklikali "svobodni Tibet". V Katmanduju sicer skoraj vsak dan potekajo protesti tamkaj živečih Tibetancev, tokrat pa se je zgodilo prvič, da se je protestnikom uspelo izogniti številnim policistom in preplezati visoko ogrado.

Tuji diplomati ob spremstvu Kitajcev na Tibet

Protest pred stavbo Združenih narodov v Katmanduju.
Protest pred stavbo Združenih narodov v Katmanduju. FOTO: Reuters

Kitajska je sporočila, da je delegaciji tujih diplomatov danes dovolila obisk Tibeta. 17 tujih diplomatov, ki imajo predstavništvo v Pekingu, med drugim iz Nemčije, ZDA, Velike Britanije, Francije in Avstralije, na dvodnevnem obisku v tibetanski prestolnici Lhasa spremljajo kitajski predstavniki.

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Sean McCormak je odločitev pozdravil kot "korak v pravo smer", hkrati pa dodal, da to ni "nadomestilo" za diplomate in druge, ki želijo potovati v Lhaso in drugod po Tibetu, ki so ga nedavno zaprli za diplomate in novinarje. Diplomati so Tibet obiskali dan po tem, ko je kitajska vlada organizirala obisk izbranih tujih novinarjev v Tibetu.

O Tibetu tudi na Brdu

Več udeležencev neformalnega srečanja zunanjih ministrov EU na Brdu pri Kranju je pred pogovori pozvalo k dialogu glede Tibeta. Predsedujoči zunanjim ministrom vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel je dejal, da EU glede bojkota olimpijskih iger v Pekingu še nima skupnega stališča, ne verjame pa, da bi v Uniji zaradi tega prišlo do razkola.

Protest pred stavbo Združenih narodov v Katmanduju.
Protest pred stavbo Združenih narodov v Katmanduju. FOTO: Reuters

"Smo zaskrbljeni zaradi teptanja človekovih pravic v okviru kitajske države in upamo, da bo prišlo do dialoga med predstavniki kitajskih oblasti in Tibeta," je ob prihodu na ministrsko srečanje dejal Rupel in se zavzel za spodbuditev dialoga med dalajlamo in kitajskimi oblastmi. "Prav je, da spoštujemo avtoriteto kitajske države, a hkrati se moramo zavzemati za primerno raven človekovih pravic," je še dejal Rupel.

Predsedujoči zunanjim ministrom EU ne verjame, da bi v Uniji zaradi udeležbe na olimpijskih igrah v Pekingu prišlo do razkola. "Zaenkrat še nimamo skupnega stališča, po potrebi ga bomo oblikovali, vendar pa neformalno ministrsko srečanje ni najboljša priložnost za formalne korake in stališča," je dejal Rupel. Sporazumeli se bomo, kakšna naj bo naša politika, ki bo seveda temeljila na stališču, da je treba braniti standarde človekovih pravic, kakršnih smo vajeni v EU, je še dejal.

Solana: Bojkot ni prava rešitev

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je pred začetkom pogovorov menil, da bi moral biti Tibet ena od tem srečanja, vsekakor pa ne glavna. Po njegovem mnenju bojkot ne bi bil prava rešitev. Na vprašanje, ali bi morala EU imeti enotno stališče do tega vprašanja, pa je Solana dejal, da bi morali imeti skupno stališče glede Tibeta, ne pa tudi glede olimpijskih iger.

Solana meni, da bojkot OI ni prava rešitev.
Solana meni, da bojkot OI ni prava rešitev. FOTO: Reuters

"Na voljo imamo še pet mesecev časa," pa je glede morebitnega bojkota olimpijskih iger v Pekingu dejala evropska komisarka za zunanje odnose in sosedsko politiko Benita Ferrero-Waldner. Mora biti primerno okolje in primerne okoliščine. "Okolje mora biti odprto za medije in potem bomo videli," je menila.

Britanski zunanji minister David Miliband je dejal, da je resnični dialog med Kitajsko in dalajlamo v spoštovanju pravic manjšin na Kitajskem in človekovih pravic v Tibetu. "Podpiramo dialog in upamo, da bo do njega prišlo, ker je to način za ustavitev nasilja, ki je nevarno za vse," je poudaril.

Vodja švedske diplomacije Carl Bildt pa je poudaril, da je Unija že večkrat pozvala k dialogu med kitajskimi oblastmi in tibetanskim verskim voditeljem dalajlamo. "Vedno sem bil mnenja, da bojkoti niso pretirano učinkovit instrument zunanje politike," je še dejal in menil, da je dialog bolj učinkovit instrument. "Dialog je edina pot. Pozivamo k dialogu znotraj Kitajske," je poudaril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koksmjstkul@gmail.com
29. 03. 2008 10.02
A dialog, kaj? Da bi pa kdo priznal Tibet, tako kot so Kosovo kar v šusu, pa ne? Se vsi bojijo Kitajske in izgube ekonomskih interesov. Money talks