Tujina

VIDEO: Število smrtnih žrtev požarov na Portugalskem naraslo na 41

Lizbona/Madrid, 17. 10. 2017 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Portugalskem, kjer so požari v zadnjih dneh terjali najmanj 41 življenj, se je začelo tridnevno žalovanje. Število žrtev bi utegnilo še narasti. V Španiji, kjer so v požarih umrle štiri osebe, pa se ogenj medtem še zmeraj nenadzorovano širi.

Ženska stoji sredi pogorišča objekta, kjer je redila prašiče in piščance. Ogenj je vse uničil.
Ženska stoji sredi pogorišča objekta, kjer je redila prašiče in piščance. Ogenj je vse uničil. FOTO: AP

V obsežnih gozdnih požarih, ki zadnje dni divjajo na Portugalskem, je po najnovejših podatkih umrlo 41 ljudi, je danes sporočila civilna zaščita. Med žrtvami je tudi enomesečni dojenček. Oblasti so ob tem posvarile, da utegne število žrtev še narasti.

So pa reševalci danes našli šest od sedem ljudi, ki so jih v ponedeljek prijavili kot pogrešane.

Kot je povedala tiskovna predstavnica portugalske civilne zaščite Patricia Gaspar, je bilo v požarih doslej poškodovanih 71 ljudi, med njimi jih je 16 v kritičnem stanju.

Na Portugalskem se je sicer danes začelo tridnevno žalovanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Letošnja sezona požarov na Portugalskem je ena najhujših. Junija je v požarih v osrednjem delu države umrlo najmanj 63 ljudi. Najhuje je bilo pri kraju Pedrogao Grande, kakih 200 kilometrov severno od Lizbone. Avgusta je nato na tem območju znova izbruhnil ognjeni pekel z okoli 150 gozdnimi požari, medtem ko so jih minulo nedeljo našteli že kar 440.

V ponedeljek zvečer se je več tisoč gasilcev še naprej spopadalo z okoli 30 večjimi požari. Tamkajšnja civilna zaščita sicer trdi, da je večina požarov pod nadzorom.

Portugalci so iz domov, ki jih je ogrožal ogenj, imeli le malo časa za evakuacijo, poroča BBC"Požar se je najprej razširil ob vznožju vasi, nato pa napredoval z neverjetno hitrostjo," je dejal Jose Morais iz regije Viseu. "Zdelo se je kot konec sveta. Vsi so pobegnili."

V ponedeljek zvečer se je več tisoč gasilcev še naprej spopadalo z okoli 30 večjimi požari.
V ponedeljek zvečer se je več tisoč gasilcev še naprej spopadalo z okoli 30 večjimi požari. FOTO: AP

Vlada za skoraj polovico celinskega dela države že razglasila izredne razmere

Število požarov je spodbudilo portugalsko vlado, da je za območja severno od reke Tajo – torej skoraj za polovico celinskega dela države – razglasila izredne razmere. Predsednik vlade António Luis Santos da Costa je požare označil za "največji val ognja, ki ga je država doživela po letu 2006", svojcem umrlih pa je izrekel sožalje, poroča portugalski časnik Diario de Noticias.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vladni predstavniki se bodo v zvezi s požari sicer sestali v soboto, ko bodo na podlagi prejetih poročil o požarih v poletnih mesecih, v katerih je umrlo 64 ljudi, predbidoma sprejeli priporočila za nadaljnje ukrepe. "Po tem letu ne sme nič ostati kot prej," je dejal Costa. Poletni požari so namreč sprožili tudi številne polemike glede pripravljenosti Portugalske na podobne nesreče.

Iberskemu polotoku se na srečo bliža deževna fronta

Ogenj se je hitro razširil tudi zaradi izredno suhega podnebja in močnih vetrov, ki jih je s seboj prinesel orkan Ophelia.

Pokrajino je v ponedeljek zvečer sicer nekoliko ohladil dež, ki je pogasil več manjših požarov, a jih je več kot deset nato ponovno zagorelo. Portugalska meteorološka služba napoveduje, da se bo nevarnost požarov na Iberskem polotoku z današnjim dnem po zaslugi bližajoče se deževne fronte in nižjih temperatur zmanjšala.

Na Portugalskem je letošnja sezona požarov ena najhujših. Junija je v požarih v osrednjem delu države umrlo najmanj 63 ljudi. Najhuje je bilo pri kraju Pedrogao Grande, približno 200 kilometrov severno od Lizbone. Avgusta je nato na tem območju znova izbruhnil ognjeni pekel z okoli 150 gozdnimi požari, medtem ko so jih minulo nedeljo našteli že kar 440.

Španske oblasti verjamejo, da je bila večina požarov pri njih podtaknjenih

V severozahodni Španiji, kjer so v požarih umrle štiri osebe, pa se ogenj medtem še zmeraj širi. V Galiciji tako trenutno divja 27 gozdnih požarov, od katerih jih je sedem v bližini naseljenih območij. 

Poleg več mesecev trajajoče ekstremne suše so za požare krivi tudi ljudje, saj naj bi v kar 132 primerih šlo za namerne požige. "To ni 132 požarov, to je 132 napadov," je za španski radio poudarila tiskovna predstavnica galicijske regionalne vlade. "Nemogoče je, da so temu botrovale naravne okoliščine," pa je dejal španski premier Mariano Rajoy, ki je v ponedeljek prispel v Galicijo. Po besedah španski ministra za notranje zadeve Juana Ignacia Zoide naj bi oblasti že identificirale osumljence.

K hitremu širjenju ognja so sicer v minulih dneh poleg neobičajno visokih temperatur in hude suše prispevali tudi močni vetrovi, ki so spremljali orkan Ophelia.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.