Tujina

Požari na jugu Evrope zaradi vetra in vročine neukrotljivi

Patras/Las Palmas/Rim/Podgorica, 18. 07. 2012 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Požari še naprej pustošijo po pregretem jugu Evrope, med drugim na grškem Peloponezu, španskih Kanarskih otokih, jugu in po novem tudi severu Italije ter v Črni gori. Delo gasilcev ovira močan veter ob visokih temperaturah, tudi do 40 stopinj Celzija, in suši.

Zaradi gozdnih požarov so morali na Peloponezu evakuirati že več vasi. V prefekturi Ahaja so razglasili izredne razmere. Nad tamkajšnjim mestom Patras z okoli 220.000 prebivalci se širijo oblaki temnega dima, ogenj pa je že dosegel nekatere manjše kraje v okolici. S požarom se bori več kot sto gasilcev in vojakov, pomagajo si s helikopterji in letali.

Na enem od španskih Kanarskih otokov, Tenerife, so zaradi ognja v torek zvečer evakuirali kakih 2000 ljudi iz kraja Vilaflor na obrobju narodnega parka Teide. Ogenj, proti kateremu se ob podpori letal in helikopterjev bori kakih 500 gasilcev, zaenkrat ne ogroža narodnega parka ali glavnih letovišč na otoku. Požar je sicer v treh dneh prizadel približno 2000 hektarjev površin.

Tudi na bližnjih otokih La Palma in La Gomera ter na Majorki, ki je sicer del Balearskih otokov, pustoši ogenj, a v manjšem obsegu.

Požar na otoku Tenerife
Požar na otoku Tenerife FOTO: Reuters

Italija: Posli z ognjem

S hudimi požari se še naprej borijo tudi na jugu Italije, po novem pa tudi na severu. Pri gašenju v bližini pristaniškega mesta Imperia v deželi Ligurija je bil ranjen gasilec. Nadaljuje se tudi boj z ognjem v narodnem parku Pollino v deželi Kalabrija. V Apuliji so morali zaradi nevarnih ognjenih zubljev izprazniti več domov.

V več primerih sumijo, da so bili požari podtaknjeni, policija pa je na lovu za požigalci. Za namerno netenje požara je v Italiji zagroženih od štirih do deset let zapora, kljub temu pa se ta dejanja vrstijo vsako leto. Pogosto so v ozadju špekulacije, povezane z gradnjo, tako da se govori kar o "poslih z ognjem".

V okolici Podgorice gasilci v 12 urah posredovali 24-krat

Tudi v Črni gori gasilci nimajo časa za počitek. Samo v okolici Podgorice so morali v 12 urah od torka zvečer posredovati 24-krat. Šlo je sicer za manjše požare, ki so jih večinoma hitro pogasili. V državi sicer svarijo, da je nevarnost požarov izredno visoka, saj temperature presegajo 35 stopinj Celzija, veter dosega tudi sto kilometrov na uro, zemlja pa je presušena.

Črnogorski notranji minister Ivan Brajović je medtem danes izrazil sum, da je bil požar, ki je v ponedeljek uničil gozd pinij ob vznožju hriba Gorica pred Podgorico, podtaknjen – zlasti zato, ker je bil v nedeljo podtaknjen neki drug požar v bližini glavnega mesta. Doslej so sicer domnevali, da je ponedeljkov požar povzročil poškodovan visokonapetostni kabel.

Požar na Tenerifih - 3
Požar na Tenerifih - 3 FOTO: Reuters

Gori tudi na jugozahodu države. Ogenj je uničil šest hektarjev grmičevja ter je zjutraj ogrožal domove in hotele v morskem letovišču Sutomore nedaleč od Bara, a naj bi bil sedaj pod nadzorom. Zagrešil naj bi ga nepazljiv prebivalec, ki je na svojem vrtu zažigal plevel. Na severu Črne gore je ogenj opustošil kanjon reke Drage v občini Pljevlja, kar je velika škoda še posebej za tamkajšnjo dragoceno floro.

Danes popoldne je zagorelo pri Šibeniku, med jadransko magistralo in tovarno kovin. Gasilci so požar, ki se je začel širiti proti tovarni, že omejili, cesta je znova prevozna. Še vedno gori na območju Zadra, pa tudi v jugozahodnem delu Bosne. Ogenj, ki gori v dolžini 20 kilometrov, se je razširil na območje Tomislavgrada, ob meji s Hrvaško in začel ogrožati bližnja naselja. Zaradi požara so ogrožene tudi tri vasi v bližini Konjica v Bosni in Hercegovini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.