Tujina

Požar zakrivil malomaren policist

Perth, 09. 02. 2011 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Požar, ki je povsem uničil 72 domov v bližini mesta Perth na zahodu Avstralije, je zanetil 56-letni policist, ki je kljub prepovedi na prostem uporabljal mehanski brusilnik.

V okolici mesta Perth na zahodu Avstralije sta v nedeljo izbruhnila dva gozda požara. Po zadnjih podatkih je v požaru zgorelo 72 domov, več deset je poškodovanih. Policija sumi, da je bil eden od dveh požarov povzročen zaladi malomarnosti njihovega kolega, ki je kljub prepovedi na odprtem uporabljal brusilnik, njegova iskra pa je zanetila požar, ki se je zaradi močnega vetra in zelo visokih temperatur zelo hitro razširil.

V dveh požarih je zgorelo 72 domov, več sto prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove.
V dveh požarih je zgorelo 72 domov, več sto prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove. FOTO: Reuters

Policija je 56-letnega policista Roberta Jamesa Stevensa že pridržala. Najprej so objavili, da je policist pogrešan, saj je požar zajel tudi njegovo hišo. A so ga danes že pridržali. Če se izkaže, da je kriv, mu grozi leto dni zapora in kazen v višini 25.000 dolarjev, oziroma kar oboje. V požaru naj bi nastalo za več deset milijonov dolarjev premoženjske škode.

Kritike pa letijo tudi na račun agencije, ki skrbi za nadzor nad požari in obveščanje prebivalcev pred morebitno nevarnostjo. Ta naj bi zelo pozno izdala opozorilo za nujno evakuacijo, po poročanju nekaterih gasilcev, ki so se spopadali s plameni, so bili takrat nekateri domovi že v ognju. Prav tako veliko prebivalcev, ki so bili neposredno ogroženi, od agencije ni prejelo opozorilnega SMS-a, da morajo takoj zapustiti svoj dom.

Obvestila o takojšnji evakuaciji naj bi bila izdana prepozno, zato bodo oblasti uvedle preiskavo.
Obvestila o takojšnji evakuaciji naj bi bila izdana prepozno, zato bodo oblasti uvedle preiskavo. FOTO: Reuters

Zaradi silovitega požara je s svojih domov pobegnilo na stotine ljudi, ki so morali začasno zatočišče poiskati v evakuacijskih centrih. V nedeljo, ko je izbruhnil požar, so potekale skupne maše ob drugi obletnici požarov, ki so v avstralski zvezni državi Victoria terjale 173 smrtnih žrtev.

Požara predstavljata nov udarec za Avstralijo, ki ji naravne nesreče to poletje niso prizanesle. Zvezni državi Queensland in Victoria so namreč nedavno prizadele uničujoče poplave, pred dnevi pa je severovzhodno obalo Avstralije prizadel še ciklon Yasi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.