Tujina

FOTO: Pet gasilcev ostalo ujetih sredi ognjenega obroča

Zagreb, 19. 08. 2012 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./Ni.J./STA/N.Š.
Komentarji
6

Več kot tisoč italijanskih turistov, ki so taborili v italijanski Toskani, so morali zaradi požara evakuirati v bližnje nakupovalno središče. Na zahodu Španije pa je ogenj, s katerim se gasilci še naprej borijo, uničil že več kot tisoč hektarjev pašnikov.

Potem ko so včeraj gasilci le dobili bitko z ognjenimi zublji v bližini Trogirja, je zagorelo v bližini Splita. Požar, ki je izbruhnil v naselju Sitno Donje v bližini Splita, bi lahko imel katastrofalne posledice. Ogenj, ki je uničil 25 hektarjev borovega gozda, se je namreč začel nevarno širiti proti raketni bazi v Žrnovnici in bližnjim hišam. Da bi zmanjšali nevarnosti, so pristojni celo izklopili daljnovode.

A hitra intervencija gasilcev je na srečo preprečila najhujše. Požar so celo noč gasile vse razpoložljive enote, 70 gasilcev z 20 vozili. Na pomoč sta jim priskočila dva helikopterja in kar štiri gasilska letala kanader. Čeprav naj bi bazo ubranili pred ognjem, pa je bila obveščena tudi Hrvaška vojna mornarica, dvignili pa so tudi stopnjo tveganja, poroča Index.hr.

Oglasil se je tudi naš bralec, ki nam je poslal fotografije. Kot je zapisal, požar še vedno gasijo.

Poglejte si fotografije požara v okolici Trogirja:

Gasilcem je v večernih urah uspelo spraviti pod nadzor velik požar v okolici Trogirja. Zaradi požara so morali zapreti lokalno cesto, na območju pa so odklopili tudi elektriko. Ponoči je sicer dežuralo 125 gasilcev. Po zadnjih informacijah naj bi zgorelo kar 800 hektarjev trave, nizkega rastlinja in borovega gozda.

Gasilci ostali ujeti v ognju

Okoli enih pa se je ponovno aktiviral požar, ki je že v soboto gorel v okolici Skradina. Ogenj iz zraka gasijo s tremi kanaderji in enim Air Tractorjem, pomaga pa tudi 58 gasilcev na tleh. Gasilci so le s težavo pred ognjem obvarovali hiše v Ićevu.

Gašenje pa se je skoraj končalo tragično, ko se je okoli peterice gasilcev sklenil ognjeni obroč. Pred ognjem so jih rešila letala, ki so iz zraka gasila ogenj, ki jih je ogrožal. Po skoraj uri in pol se je ujetim gasilcem le uspelo rešiti iz ognjenega obroča.

"Situacija je res težka. Na srečo pa so gasilci zdaj na varnem. Nihče ni poškodovan, obvarovali smo tudi prebivalce in objekte," je za 24sata povedal župan Skradina in predsednik krajevne izpostave za zaščito in reševanje Nediljko Dujić.

Tudi Italijo in Španijo so ta konec tedna zajeli novi požari

V Toskani so v soboto izbruhnili trije požari, eden od njih je zajel borov gozd v bližini turističnega kampa Il Sole. Turiste so zato začasno premestili v bližnje nakupovalno središče, kjer so preživeli noč. Požar, ki je uničil približno 40 hektarjev gozda, je gasilcem do jutra s pomočjo letal uspelo pogasiti.

Požari so sicer divjali tudi v okolici Rima in v deželi Kampanja. Prav tako so zajeli Sicilijo, kjer je moralo svoje domove zaradi ognja zapustiti več deset družin.

gasilec
gasilec FOTO: Thinkstock

Italijanske okoljevarstvene organizacije sicer opozarjajo, da je število požarov v Italiji v zadnjem letu občutno naraslo, zaskrbljujoča pa je rast števila podtaknjenih požarov. Okoliški prebivalci požare namreč pogosto izkoriščajo za pridobivanje državnih sredstev za obnovo in gradnjo hiš.

Veliko dela so imeli ta konec tedna tudi španski gasilci. Na zahodu države je v soboto izbruhnil močan požar, ki je zajel preko tisoč hektarjev zemlje, večinoma pašnikov. Lokalne oblasti trdijo, da je bil požar podtaknjen.

S pomočjo helikopterjev se s požarom še vedno bori približno 300 gasilcev. V soboto so z območja evakuirali od 250 do 300 okoliških prebivalcev, ki so se danes že lahko vrnili domov.

Še vedno je aktiven tudi požar, ki je pred dvema tednoma zajel španski otok La Gomera, ki je del Kanarskega otočja. Požar je povzročil veliko naravno katastrofo, saj je uničil velik del narodnega parka Garajonay, ki slovi po bogati flori in favni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LovecNaKomuniste
19. 08. 2012 11.01
+31
"Požar gasijo tudi s pomočjo kanaderjev." Spet FDVjevci na delu............... Napiše se Canadair, oz. v tem primeru Canadairjev. Gre namreč za znamko letal, zato se piše tudi z veliko začetnico, tako kot naprimer Airbus, Boeing.... ki domuje v Kanadi, zato tudi ime Canad air (izdelovalec letal iz Kanade). Gre pa za model letala CL415 ali CL215. Pišemo v Slovenščini in ne v Srbohrvaščini, kjer se piše "kao što govoriš". Tak način pisanja za moje pojme ne izraža tudi nobenega spoštovanja do osebnih imen, kar se mi zdi zelo grdo. Če napišete kanader, potem vam svetujem da drugič napišete še Bojng (Boeing), Eirbus (Airbus), Đip (Jeep), Tom Đons itd. da se vam bomo še bolj smejali.
LovecNaKomuniste
19. 08. 2012 11.08
+13
Bi vam pa še svetoval, da se drugič izrazite namesto s "kanaderjem", raje z gasilskim letalom. Bomo vsi razumeli.
Dont.Panic
19. 08. 2012 11.29
+4
Saj imaš prav, samo pisat "spet FDVjevci na delu" je enaka bedarija kot
dirtytubes
19. 08. 2012 12.25
-4
Razloži mi ta ta stavek "piši kao što govoriš" ker je očitno da si strokovnjak za srbščino
povrsniste24kur
19. 08. 2012 18.21
+7
ej, green devil, polkvalificirana delovna sila je cenejša od kvalitetne in novinarstvo ni prav nobena izjema, zato se ne čudi.
Jimi1
20. 08. 2012 07.48
+2