Tujina

FOTO in VIDEO: Požar uničil 550 hektarjev

Zagreb, 20. 09. 2008 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
R.E./V.L./D.Š.
Komentarji
4

Okoli 250 gasilcev se še vedno bori z ognjem, ki je izbruhnil v bližini Makarske. Ognjeni zublji ogrožajo tudi turistična naselja. Gašenje otežuje burja, ki piha s hitrostjo do 100 km na uro.

Ognjeni zublji ogrožajo turistična naselja.
Ognjeni zublji ogrožajo turistična naselja. FOTO: dnevnik.hr

S Hrvaške poročajo o velikem požaru na območju Makarske. Ogenj je izbruhnil okoli 21. ure in zajel borov gozd v kraju Vepric, zahodno od Makarske, ter se takoj razširil proti naseljem Krvavice in Promanja.

Pri gašenju zaradi močne burje ne morejo sodelovati letala canadair. Najmanj dva gasilca sta poškodovana, nekaj gasilcev pa je zaradi težav z dihanjem potrebovalo zdravniško pomoč.

V okolici mesta Krvavice in Promanja ni nevarnosti za hiše in prebivalce. Po zadnjih podatkih je požar uničil okoli 550 hektarjev, ljudje pa so na varnem, je dejal vodja gasilcev Dražen Glavina.

Gašenje ovira močna burja

Poleg vseh razpoložljivih gasilskih enot požar gasijo tudi prebivalci. Na terenu je 250 gasilcev in okoli 95 vozil. Ognjeni zublji so se razširili tudi pod cesto jadranske magistrale, proti morju, in ogrožajo turistična naselja. Gašenje ovira močna burja, ki piha s hitrostjo do 100 kilometrov na uro.

Po neuradnih podatkih je zagorelo, ker naj bi se podrl steber električne napeljave in so se pretrgali električni kabli, ki so povzročili iskrenje.

Zaradi požara je še vedno zaprta jadranska magistrala pri mestu Krvavica blizu Makarske. Obvoz je mimo Vrgorca. Zaradi orkanske burje pa je zaprta tudi avtocesta Zagreb – Split, od predora Sveti Rok do razcepa Maslenica. Obvoz je čez mesto Gračac in Zaton Obrovački.

Požar v okolici Makarske
Požar v okolici Makarske FOTO: dnevnik.hr

Prav tako je zaradi orkanske burje prepovedan promet za dvonadstropne avtobuse, avtomobile s počitniškimi prikolicami, motocikle in tovorna vozila s ponjavami na jadranski magistrali, med Senjem, Sveto Marijo Magdaleno in Karlobagom. Enaka prepoved prometa velja tudi za paški most.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Missek69
20. 09. 2008 16.50
\"Ogenj je izbruhnil okoli 21. ure in zajel borov gozd v kraju Vepric, zahodno od Makarske, ter se takoj razširil proti naseljem Krvavice in Promanja.\" Na Makarski rivieri ni nasleja Promanja, ampak PROMAJNA!!! poldek_tedy ne želi drugim tistega, kar ne želiš sebi. Drugače pa je to prava katastofa, saj so ti bori pravi zaklad. Makarska je prav zaradi teh starih borov, ki rastejo vse do morja, pravi biser. Upam, da jim bo uspelo požar čim prej pogasiti.
juventus
20. 09. 2008 15.08
Se mi zdi ,da je vse to podtaknjeno ...............
Molna
20. 09. 2008 11.47
sladoledcebula
20. 09. 2008 11.19
BODO ŽE POGASILI drugače pa HRVAT2 SEDAJ VIDIŠ ZAKAJ NI BENCINA V LJUBLJANI IN SE MORAMO MALI SLOVENCI VOZITI S KOLESI