Tujina

FOTO in VIDEO: Hiše pred ognjem varujejo vojaki in gasilci

Zagreb, 23. 07. 2012 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./G.G./STA
Komentarji
134

Burja je požar razpihala do hiš v kraju Selce, ogenj pa se je približal tudi Crikvenici. Gasilcem so na pomoč priskočili vojaki, zaradi močne burje pa ne morejo računati na pomoč letala. Gori tudi po drugih delih Hrvaške.

Po prvih informacijah je požar okoli 9. ure izbruhnil na dvorišču neke družinske hiše v Bribirju pri Novem Vinodolskem, kjer naj bi zažigali plevel, toda policija je kasneje sporočila, da se je požar vnel na nenaseljenem gozdnatem območju. Ogenj se je nato zaradi burje hitro razširil proti kraju Selce, poroča Dnevnik hr. Burja je dim razpihala tudi na magistralno cesto, zato je zaprta za ves promet.

Iz hrvaške uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so gasilci uspeli rešiti hišo v Selcah, ki so jo popoldne zajeli ognjeni zublji. Gasilci in prebivalci so vse moči usmerili na obrambo hiš in preprečevanje, da bi požar prečkal jadransko magistralo. Okoli 18. ure se je ogenj spet približal hišam, na pomoč pa je prišlo okoli 80 gasilcev iz Zagreba, Karlovca in Zadra.

Ogrožena območja je obiskal tudi minister za notranje zadeve Ranko Ostojić, ki je dejal, da so razmere zelo težke, zato bodo na pomoč priskočili tudi vojaki. Ostojić je še sporočil, da je vse pripravljeno na evakuacijo, saj je "treba poskrbeti za varnost prebivalstva in njihove lastnine."

Na kriznem sestanku pa se vendarle niso odločili za evakucijo prebivalstva, ampak bodo raje čez noč na najbolj ogrožene točke v bližini naseljenih območij poslali na pomoč še 80 vojakov. "Hiše bodo zagotovo na varnem," je povedal predstavnik za odnose z javnostjo ministrstva za notranje zadeve Dušan Miljuš.

Ogenj se je na nekaj sto metrov približal tudi kliniki Terme Selce. Zdravnica Vlasta Brozović je povedala, da so jim sporočili, naj streho hiše zalivajo z vodo, vendar tega sami ne zmorejo, piše Index.hr.

Gasilci sicer ocenjujejo, da ognja ne bodo mogli zajeziti, dokler se veter ne bo umiril. Po informacijah hrvaških vremenoslovcev pa se to ne bo zgodilo pred sredo.

Že dopoldne so zaradi dima evakuirali avtokampa v Selcah. Iz avtokampa Selce so evakuirali okoli 1000 gostov, v glavnem Slovencev in Avstrijcev, iz kampa Club Adriatic pa okoli 400 turistov. Prav tako so začasno izpraznili stavbo Rdečega križa. Poškodovan ni bil nihče, prav tako ni nastala škoda.

Številni turisti so v paniki zapustili hotele in apartmaje, iz krajev blizu požara pa se vijejo kolone bežečih turistov. Po poročanju spletnega portala Index.hr pa tudi stanovalci na širšem območju Crikvenice s strahom zrejo proti dimu.

Na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu so povedali, da nihče od slovenskih turistov, ki počitnikujejo na območju Crikvenice, ni zaprosil za pomoč na slovenskem diplomatskem predstavništvu. Dogovorjen je tudi olajšan prehod meje za tiste slovenske turiste, ki bi v požaru morda izgubili dokumente.

V Selcah in Crikvenici so medtem ostali tudi brez elektrike. Župan Novega Vinodolskega je zato preplašene turiste in domačine pozval, naj zavetje poiščejo v Novem Vinodolskem, kjer jim bodo pomagali.

Poveljnik crikveniških gasilcev Robert Hrelja je povedal, da se požar širi v obe smeri, tako proti Crikvenici kot proti Novem Vinodolskem. Zaradi premočnega vetra trenutno ni mogoča pomoč letal, ki pa se bodo vključila v gašenje, takoj ko bodo vremenske razmere to dovoljevale. Na terenu je trenutno več kot 200 gasilcev z različnih koncev države, a kot je za Novi List povedal eden od gasilcev, "v takšnem vetru je nemogoče gasiti požar. Pomagalo nam ne bi niti 1000 gasilcev."

Na Hrvaškem so se oziroma se še gasilci borijo z najmanj desetimi požari.
Na Hrvaškem so se oziroma se še gasilci borijo z najmanj desetimi požari. FOTO: POP TV

Med gašenjem požara umrl gasilec

Okoli pol petih zjutraj je na območju Mošćeničke Drage izbruhnil velik požar. Po poročanju spletnega portala Dnevnik.hr naj bi med gašenjem postalo slabo 45-letnemu gasilcu iz Opatije, ki se je odzval na intervencijo. Takoj po nesreči so ga odpeljali v bolnišnico v Sušaku, a okoli pol osmih je umrl. Natančen vzrok njegove smrti bo pokazala obdukcija.

Na Mošćenički Dragi je gorel gozd in nizko rastlinje, domačim gasilcem ter njihovih kolegom iz Lovrana, Opatije in Reke pa ne gre na roko niti močan veter. Požar se je širil proti kraju Sučići in proti hribu Učka. Gasilci so zgodaj popoldne sporočili, da so ga uspeli lokalizirati.

Zagorelo je tudi pri Medulinu v Istri. Pri gašenju je sodelovalo okoli 40 gasilcev, s pomočjo letala za gašenje pa so ogenj ukrotili okoli 17. ure.

Dim se vidi tudi s Krka.
Dim se vidi tudi s Krka. FOTO: Grega Tratnik

Na Rabu se je ogenj približal hišam

Požar je izbruhnil tudi na otoku Rab. Požar se je zaradi burje hitro širil in se v nekem trenutku celo približal hišam, a gasilci so najhujše preprečili in ukrotili ogenj. Poleg burje jim je gašenje oteževal še neprehodni teren, poroča Index.hr.

Popoldne je začelo goreti tudi na otoku Mljet, in sicer na težko dostopnem in nenaseljenem območju med krajema Babino Polje in Blato. Gasilci so na kraju in ocenjujejo, da bodo imeli požar, ki je zajel 15 hektarjev, hitro pod nadzorom.

Okoli 15.30 so bili gasilci obveščeni, da so na območju Šibeniško-kninske županije izbruhnili še trije požari. Pri naselju Vrpolje se ogenj plazi proti cestninski postaji na avtocesti A1, zaradi česar so že zaprli uvoz in izvoz na cestninsko postajo Vrpolje.

Plameni pa so se v poznih popoldanskih urah začeli stegovati tudi proti hišam v kraju Jagodnja Gornja na zadrskem območju.

Zaradi burje pa so na Hrvaškem zaprte tudi številne ceste.

Gorelo je tudi pri Medulinu.
Gorelo je tudi pri Medulinu. FOTO: Rok Srakar
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.VOY.
24. 07. 2012 06.53
-2
A se že kej ve kdo je KRIV..pa to.. ps.JJ dopostuje v Grčije...da nau kakšne gneče okol tega....ejga..
egtcelje
24. 07. 2012 00.27
+7
sem na morju v dalmaciji v podgori.. in se je v roku 2ur peljajo mimo čez 20 gasilskih vozil predvidevam da grejo proti korčuli ... sta pa že dopoudne krožla 2 kanaderja tak da upam da jim čimprej uspe rešit zadevo :)
Mirc86
24. 07. 2012 06.36
+1
kako pa je kaj na Korčuli? A je kaj znano?
populus
24. 07. 2012 00.04
+8
držte se kolegi gasilci iz hrvaške in kolegi iz DZUS
KimiRules
23. 07. 2012 22.56
+34
Hm enkrat sem dozivel ogenj na morju (Hrvaška) dokaj blizu stanovanjskih hiš in ni prijetno. No upam da jim uspe kmal pogasit zadevo. Tisti ki se pa naslajajo nad ognjem na hrvaškem naj pa raje vaškim gasilcem tistih par evrov za koledar primaknejo kot da tu komentirajo neumnosti :)
User513426
23. 07. 2012 22.53
+23
sem na dopustu v selcah in lahko iz prve roke povem, da razni slončki in podobni vam želim samo pol toliko gorja kot so ga imeli ljudje v teh in okoliških krajih. me prav zanima če bi imel enake komentarje če bi od tvoje hiše gorela cca 50 m. trot zarukan. skratka prava mala katastrofa, vendar so sedaj zadevo spravili v red, tudi z pomočjo turistov in domačinov poleg strokovnjakov (gasilcev) iz vseh teh koncev. magistrala pa še vedno ni odprta.
nekdooo
23. 07. 2012 22.44
+7
Tudi sam sem se danes vrnil iz Dalmacije....skratka res je noro na cesti..potrebovali smo 10ur za priti iz Paga..pa še baje da smo se za las izognili zaprtju še kakšne ceste...namreč nekako smo ubežali ognju čez neka sela do Reke in potem normalno naprej.... Skratka če res ne rabi raje ostanite doma kakšen dan!
westred
23. 07. 2012 22.12
+8
Sam sem se pravkar vrnil z dopusta v dalmaciji in to kar se dogaja ob jadranski magistrali je noroooo. Med drugim...orkanski sunek burje je motorista odnesel na nasprotni vozni pas pred avtomobil...med nudenjem NMP smo dobesedno ležali na cesti ker stati na nogah ni bilo mogoče... skratka ne moreš verjet dokler ne doživiš...
fakin77
23. 07. 2012 22.11
+24
Tukaj je ogromno nergačev včasih z mano vred. Ampak takšna situacija kot je na Hrvaškem sedaj bi morala prebudit človeka v človeku! Ogromno je ljudi na dopustu, zakaj se ne organizira skupina ki bi šla pomagat gasit? Na pomoč!
spravitelj
23. 07. 2012 21.47
+8
Ponavadi gori le v Dalmaciji, letos je kot kaže splet okoliščin (suho poletje, vročina, nenormalno močna burja v tem času) pripeljal do požarov tudi na severu Jadrana. Brez pomoči požigalcev seveda teh požarov vsaj pomoje nebi bilo.
fakin77
23. 07. 2012 21.52
+9
Precej je takšnih, ki požigajo nehote z odvrženimi cigaretnimi ogorki med vožnjo, nekaj požarov zanetijo vlaki, nekaj pa ČLOVEŠKA HUDOBA.
bina345
23. 07. 2012 21.25
+0
groza saj to si še zamisliti nemoreš,,,,,zafa20 se strinjam s tabo ali ti ki so najbolj glasni grejo najraje na hrvaško na morje nevem zakaj te hodite tja če ste taki brezsrčni!!!
AB2
23. 07. 2012 21.46
-3
Saj že dolgo let ne hodimo dopustovat na hrvaško, zakaj pa bi, pred nekaj leti je bila v neki turistični oddaji na HTV objavljena statistika, katerih tujih turistov največ letuje na Hrvaškem, Slovencev sploh omenili niso
gremonasprehod
23. 07. 2012 21.59
+4
nimajo kaj omenjat, če gremo vsi tja nas je za tri ulce u Berlinu...:)
TiTadeus
24. 07. 2012 05.06
+3
To pa ni ravno res. Letos bomo Slovenci na Hrvaško znosili prek 2 milijardi €. Za koliko pa klestimo naš proračun ? Samo Slovenci bomo vedno pluvali po svojem in je dobro samo tuje...
AB2
25. 07. 2012 19.00
seveda ni res, te podatke so objavili naši spodnji sosedje, mi za njih nismo turisti, saj tako se tudi obnašajo
AB2
25. 07. 2012 19.03
še to, zakaj mi dajete minuse, te podatke je objavila hrvaška TV, niso na mojem zeljniku zrasli, tako nas vidijo in obravnavajo naši sosedje, ampak nas nič ne spametuje, preberi komentar TiTadeusa...
aviktora
23. 07. 2012 21.21
+1
žalostno kaj bomo zapustili zanamcem
AB2
23. 07. 2012 21.19
+9
smilijo se mi domačini in vsi turisti, ki ne morejo dopustovat kje drugje, čestitke gasilcem in reševalcem. ali obstaja podatek, koliko in kakšno pomoč dobi Slovenija od sosedov, kadar pri nas divjajo poplave in druge naravne nesreče?
User513426
23. 07. 2012 22.55
+1
zaprosi na statističnem uradu, tam imajo vse "poknjiženo"
tali?ni tom
23. 07. 2012 21.18
+33
nadrsal so ga , kot prostovoljni gasilec predobro vem kako je ko gori v naravi ! pa tut narod je bog ! sem pa bil nekaj nazaj na krku ko je gorelo nad punatom ob cesti ki pelje v baško in so mel dost dela zarad resnično nedostopnega terena in so to gasil ene dva dni da so umiril , ni jim blo glih lušno ! se pa v takih primerih nekak spusti tiste politične in še kake opazke ker s tem kar se dogaja nima nobene zveze ! upam da kmalu pogasijo !
User513426
23. 07. 2012 22.56
+1
tomiboss
23. 07. 2012 21.12
+0
Joj se mi že zlo smilijo tile naši sosedi. prvo kot prvo da je požar že tako kruta stvar pa še sredi poletne sezone. Upam da jim bo čimprej uspelo ustavit požar. Ampak me pa zanima kako je zdaj it dol preko meje. V četrtek naj bi šli na dopust na krk pa me kr malo skrbi. če kdo kaj ve o prečkanju meje v teh dneh naj sporoči.
User513426
23. 07. 2012 22.57
Trampy2003
23. 07. 2012 23.52
Unec - Cerknica - Babno Polje - Prezid ... Delnice ...
zefa20
23. 07. 2012 20.56
+57
Nekaterim na tem forumu pa zares ne moreš povedat da izhajajo iz človeške vrste, če bi jim povedal da so živali bi še to bila žalitev za živalsko vrsto. Da se nekateri naslajate na nesreči in borbi za življenje je kratko povedano sramota za vse ki tako razmišljate. Da ne morete niti v takšnih primerih in katastrofah iz svoje zanikrne kože pa me je zares sram da sem Slovenec, na žalost! Vsa čast pogumnim ljudem in gasilcem ki se borijo z ognjem v nenormalnih okoliščinah, vsem domačinom ki so kakorkoli ogroženi in ki so izgubili svoje premoženje v ognju pa pošiljam besede vzpodbude in vedite da mislimo na vas
Tadej Rupar
23. 07. 2012 21.24
-7
tebe je sram da si slovencl...pojdi na hr forom(bilo keri..jutranji,slobodna dal.....) pa boš vidu kaj hrvati mislijo o nas...kako je treba zaradi NLB razlastit premoženje naših državljanov in podobna sranja...kar naj te bo sram
nejky84
23. 07. 2012 22.04
+12
Pa kdo ima v takih razmerah čas misliti na politiko in NLB, (razen tebe Tadej Rupar).Gre za človeška življenja in njihove domove, nekateri pa res ne poznate sočutja. zefa20 se povse strinjam s tabo, tudi mene je velikokrat sram da sem slovenka, in danes
Gardenija23
23. 07. 2012 20.46
+16
Jutri gremo v Crikvenico 7 dni na Relaxu ne odsvetujejo odhoda in tudi denarja ne nameravaju vrnit. :(
tedo974P8medo
23. 07. 2012 21.01
+2
Jaz grem pa na Krk, kar je zelo blizu. Upam, da bo most odprt. Torek pa sreda bosta bolj slaba za plavat, v četrtek se pa naj bi že poštimalo.
fracola
23. 07. 2012 21.25
+11
brezveze silite dol, razmere niso dobre .Denar bi vam morali vrnit v takšnih izrednih razmerah.
spravitelj
23. 07. 2012 21.46
-19
Jaz pa razmišljam, da bi ravno zaradi požara odšel tja na enodnevni izlet, da se bom kopal in gledal gašenje, ki me zelo zanima, pa še valovi bodo zaradi burje juhu!
hribs
23. 07. 2012 20.43
+20
lahko bi šli tudi naši gasilci pomagat,sej je dost naših ljudi dol.
šala bajzer
23. 07. 2012 20.47
-23
zefa20
23. 07. 2012 20.57
+25
če bo kdo organiziral se takoj javim kot prostovolec
Benjamin O?ko
23. 07. 2012 20.40
+53
sem prostovoljni gasilec in bi rade volje šel pomagat :)
Branko3
23. 07. 2012 20.42
+29
šala bajzer
23. 07. 2012 20.47
-9
Benjamin O?ko
23. 07. 2012 20.50
+15
zefa20
23. 07. 2012 20.58
+11
zefa20
23. 07. 2012 21.00
+19
pravi gasilci pa itak nebi niti razmišljali da se nebi odzvali klicu na pomoč
matej5001
23. 07. 2012 23.35
+2
Branko3
23. 07. 2012 20.32
+31
respect usem ki pomagajo!
Branka Mari?i?
23. 07. 2012 20.27
+35
Zakaj imam jaz občutek, da je bilo to podatknjeno... . Upam, da se kmalu umiri zadeva. Vsa čast gasilcem in pa vsem prostovoljcem....
snakky
23. 07. 2012 21.09
+3
Pri takem vetru je poleti brez podtikanja hitro katastrofa.