Tujina

Požar na Cutty Sark podtaknjen?

London, 21. 05. 2007 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ogenj, ki je zajel britansko turistično atrakcijo Cutty Sark, je povzročil precejšnjo škodo.

Ogenj je hudo poškodoval znamenito ladjo Cutty Sark.
Ogenj je hudo poškodoval znamenito ladjo Cutty Sark. FOTO: Reuters

Znamenita britanska jadrnica iz 19. stoletja, Cutty Sark, je zgodaj zjutraj zagorela. Gasilci so ogenj v Greenwichu, v jugozahodnem Londonu, kjer je bila jadrnica zasidrana, že pogasili. Območje okoli 138 let stare znamenitosti pa so evakuirali, saj je obstajala nevarnost eksplozije. Center Greenwicha so za eno uro zaprli za promet. Zaenkrat o poškodovanih ne poročajo. „Ogenj je povzročil precejšnjo škodo, tukaj bomo še nekaj ur,“ je dejal gasilec Ian Allchin.

Policija še preiskuje, kaj je zanetilo požar, ki so ga označili za sumljivega. Velika verjetnost je, da so ogenj podtaknili namerno, trdijo.

Gasilci so uspeli pogasiti ogenj.
Gasilci so uspeli pogasiti ogenj. FOTO: Reuters

Chriss Levett, predsednik podjetja Cutty Sark, pravi, da kljub temu, da je paluba uničena, jadrnica ni v tako slabem stanju, kot so sprva pričakovali. "Ladja je prestala že veliko. Preplula je oceane ter se borila z naravo,“ pravi Levett. "Zaradi tega dogodka smo še bolj odločni, da ladji znova vdihnemo življenje,“ je optimističen Levett. Ladjo so restavrirali, zato bo škoda manjša, saj so bili jambori in okoli 50 odstotkov desk odstranjeni.

Lokalno prebivalstvo je izrazilo pretresenost ob pogledu na priljubljeno londonsko znamenitost, ki je bila zjutraj obdana z dimom. Podobne občutke ima tudi izvršni direktor ustanove Cutty Sark Richard Doughty, ki je poudaril, da z izgubo originala izgubiš tudi samo zgodovino. "Kar je posebnega na ladji, je les, železni okvirji, ki so pluli po Južnokitajskem morju. Misel na to, da je to kakorkoli ogroženo, je neverjetna," je še poudaril Doughty.

Producent Sky Newsa pravi, da je vzrok požara sumljiv. Policija pa poziva vse, ki imajo kakršno koli informacijo v zvezi s požarom, naj se javijo.

V času požara so ladjo prenavljali.
V času požara so ladjo prenavljali. FOTO: Reuters

Jadrnica je bila sicer zaprta za oglede, saj so jo zaradi zarjavelosti restavrirali. Ponovno otvoritev so načrtovali leta 2009.

Cutty Sark je v 19. stoletju na poti proti Kitajski podrla vse hitrostne rekorde tistega časa in postala del britanske pomorske in trgovske zgodovine. Ladja, ki meri 85 metrov, njen najvišji jambor pa sega 46,3 metra nad palubo, je na prvo pot proti Šanghaju odplula 16. februarja 1870, do Kitajske pa je priplula le osemkrat, saj so jadrnice takrat nadomestili parniki.

Ladjo so sicer uporabljali tudi kasneje. Med drugo svetovno vojno so na njej usposabljali britanske mornarje, leta 1951 so jo zasidrali v Londonu v okviru britanskega festivala, kmalu zatem pa jo je kupila Družba Cutty Sark.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.