Tujina

FOTO: Pozabljeni v zavetiščih?

Tokio, 25. 03. 2011 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska doživlja humanitarno krizo. V prenatrpanih zavetiščih zaradi mraza in prehladnih obolenj umirajo starejši ljudje in otroci, vedno več pa je kritik zaradi medlega odziva države.

Dva tedna po katastrofalnem potresu in cunamiju na Japonskem so oblasti sporočile, da je število mrtvih preseglo 10.000. Pogrešajo 17.540 ljudi, 2775 je ranjenih. Zasilna zavetišča so prenatrpana. Postavili so jih v telovadnicah, šolah, kinodvoranah in celo v umetnostnih galerijah. Ljudje so obupani, saj primanjkuje hrane, vode, oblačil in zdravil. Ogroženi so srčni in sladkorni bolniki. Razširila so se prehladna obolenja, zaradi česar umirajo predvsem starejši in majhni otroci. Vse skupaj še otežuje mraz, saj so brez elektrike in ogrevanja.

Zaradi gripe in respiratornih virusov starejši umirajo v zavetiščih.
Zaradi gripe in respiratornih virusov starejši umirajo v zavetiščih. FOTO: Reuters

Obupani ljudje vladi zamerijo, da se prepočasi odziva na katastrofalne razmere v državi. Zaradi težav v jedrski elektrarni Fukušima vlada pozablja na množice, ki so ostale brez svojih domov in vsega svojega premoženja in so zdaj odvisne od človekoljubne  pomoči. Te primanjkuje, še posebej na najbolj prizadetih območjih.

Zasilno bivališče iz kartona v enem od zavetišč na severu Honšuja
Zasilno bivališče iz kartona v enem od zavetišč na severu Honšuja FOTO: Reuters

Tako kot po potresu leta 1995 v mestu Kobe, so se tudi tokrat na pozive človekoljubnih organizacij, da jim drastično primanjkuje pomoči, odzvale jakuze. Za nekatere so sodobni Robini Hoodi, ki pomagajo ljudem, ko vlada zataji, za druge pa so to zgolj mafijske združbe, ki svoj umazan denar perejo prek pomoči nemočnim v različnih katastrofah.

Jakuze priskočile na pomoč

Dva tedna po potresu se je število umrlih povzpelo nad 10.000.
Dva tedna po potresu se je število umrlih povzpelo nad 10.000. FOTO: Reuters

Iz Tokija in Kobeja so na najbolj prizadeta območja na severovzhodu države poslali več ton pomoči v obliki hrane, vode, odej in toaletnih potrebščin v vrednosti okoli 500.000 dolarjev. Za zdaj so v najbolj natrpana zasilna zavetišča poslali 70 tovornjakov, še dvakrat toliko pa jih nameravajo poslati v prihodnjih dneh. Na račun njihovega človekoljubnega delovanja je veliko kritik. Številni jim očitajo, da si s tem želijo dvigniti ugled v družbi in se dokopati do projektov gradnje novih objektov, spet drugi so mnenja, da nadaljujejo tradicijo japonskih samurajev in si zgolj prizadevajo pomagati najšibkejšim.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

realnews
26. 03. 2011 10.51
vsak japonec bo od države dobil 100 000 jenov pomoči, ki jo bo začel vračat ko bo hotel , vendar ko jo začne vračat jo mora vrnit v 2 letih. to je njihov sistem na skoraj vseh področjih
LomilkaSrc
25. 03. 2011 16.37
Hasanagič Olga 25.03.2011, 12:00 1 kaj pa delajo zavarovalnice ? morali bi ljudem izplačati tisto kar jim pripada. ni ga japonca , da ni bil dobro zavarovan. s tem denarjem pa bi spet lažje živeli. HAHA!! lepa pravljica. zavarovalnice bojo nardile vse samo da ne plačajo
pikam_dopust
25. 03. 2011 14.44
In kaj naj nekdo sredi smetišča podrtih bajt počne s tem silnim denarjem? No, saj za brisanje riti je mogoče še uporaben - če je papirnat. Drugače pa s tem nimaš kaj početi, ker še vode nimajo, da bi jo lahko kupil. Sploh pa nečesa ne razumem - ali ni Japonska najbolj razvita država? Njena razvitost naj bi preprečila te katastrofe, ki so se dogajale v Pakistanu in Sumatri. Ne razumem, zakaj potem ljudje umirajo? Bi mi lahko to kakšen goreč vernik razvoja in tehnologije razložil? Hvala.
purja kolt
25. 03. 2011 12.00
kaj pa delajo zavarovalnice ? morali bi ljudem izplačati tisto kar jim pripada. ni ga japonca , da ni bil dobro zavarovan. s tem denarjem pa bi spet lažje živeli.