Tujina

Izrael proti članstvu Palestine v Unescu z gradnjo naselbin

Tel Aviv, 01. 11. 2011 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael se bo na članstvo Palestine v Unescu odzval s pospešitvijo gradnje judovskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu. Judovska država bo tudi ustavila nakazila davčnih prihodkov palestinskim avtonomnim oblastem.

Zunanji minister Palestine Rijad al Malki je po glasovanju dejal, da je s polnopravnim članstvom v Unescu Palestina ''postavljena na zemljevid, kjer bo tudi ostala''. Na izraelski odgovor ni bilo treba dolgo čakati.
Zunanji minister Palestine Rijad al Malki je po glasovanju dejal, da je s polnopravnim članstvom v Unescu Palestina ''postavljena na zemljevid, kjer bo tudi ostala''. Na izraelski odgovor ni bilo treba dolgo čakati. FOTO: Reuters
Potem ko je včeraj Generalna skupščina organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) s 107 glasovi za in 14 proti podprla polnopravno članstvo Palestine, so se v izraelskem tisku kmalu pojavile napovedi, da se bo judovska država na odločitev Unesca odzvala s povračilnimi ukrepi. Že včeraj so sicer Združene države, ki so glasovale proti članstvu Palestine v Unescu in so sicer največji posamezni financer te oraganizacije, preklicale nakazilo v vrednosti 60 milijonov dolarjev, ki so bili namenjeni Unescu.

Na izrednem zasednju izraelske vlade, ki je potekalo včeraj, so se člani vlade Benjamina Netanjahuja dogovarjali o odzivu na palestinske korake v smeri priznavanja njihove državnosti.

Izraelski tisk je med možnimi scenariji napovedoval odvzem posebnega statusa predstavnikom Palestincev z Zahodnega brega, odvzem davčnih prihodkov palestinskih avtonomnih oblasti, pospešitev gradnje judovskih naselbin in ukrepe zoper Unesco.

Danes je jasno, da se je izraelska vlada odločila za okrepitev gradnje judovskih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, kar pa utegne naleteti na neodobravanje mednarodne skupnosti. Na Zahodnem bregu nameravajo po poročanju izraelske spletne strani Haaretz.com pospešiti gradnjo 2000 novih stanovanjskih enot.

Palestinsko predsedstvo je napoved pospešitve gradnje na Zahodnem bregu že označilo za ''odločitev, ki bo pospešila propad mirovnega procesa'', odločitev o zamrznitvi sredstev Palestincem pa kot ''nehumano''.

Poleg tega pa bo judovska država začasno ustavila nakazila davčnih prihodkov palestinskim avtonomnim oblastem, s čemer je grozila že ob napovedi kandidature Palestine v Združenih narodih. Ta poteza krši tako mednarodno pravo kot tudi sporazume iz  Osla, poroča Spiegel, Izrael pa je nakazila sredstev v preteklosti že zamrznil, recimo milijardo dolarjev ob zmagi Hamasa na parlamentarnih volitvah leta 2006. Tokrat gre za več kot 81 milijonov dolarjev, s katerimi bi palestinske oblasti izplačale plače uslužbencem v javni upravi in policistom.

Judovski naseljenec hodi mimo ostankov svoje hiše na zasedenem Zahodnem bregu v bližini Ramale. Izraelska vojska je hišo porušila, ker je bila na črno zgrajena znotraj zaprtega vojaškega območja.
Judovski naseljenec hodi mimo ostankov svoje hiše na zasedenem Zahodnem bregu v bližini Ramale. Izraelska vojska je hišo porušila, ker je bila na črno zgrajena znotraj zaprtega vojaškega območja. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
02. 11. 2011 11.30
Prav imajo izraelci, tejle sosedi so jih skušal že nič kolikokrat uničt, na srečo jim ni ratal, in vse kar izraelcem preostane, da palestince spodi nazaj v jordanijo od koder so prišli. Seveda pa tudi pozdravljam odločitve glede pomoči, zakaj bi pomagali sovražniku, da ta namest kupovanja hrane, porabi denar za orožje in podpiranje terorističnih skupin ala hamas!
porka.malorka
02. 11. 2011 09.55
Meech02.11.2011, 00:047 Pocasi bo konec Izraelske-Ameriske groznje svetu krog se vsak dan zmanjsuje .. Islam se siri .lp Moraš vedet da se isalm širi samo zaradi našega liberalnega razmišljanja. Vendar pazi. To se lahko spremeni v eni noči. Če bi hotli bi vas zrediral iz zemlje.
sizif83
02. 11. 2011 09.27
politika hinavščine
Meech
02. 11. 2011 00.04
Pocasi bo konec Izraelske-Ameriske groznje svetu krog se vsak dan zmanjsuje .. Islam se siri .lp
bobocat
01. 11. 2011 21.18
Nikoli končana zgodba.Izraelci se na tak način pogajajo že več kot 50.let, a nikoli se niso resno pogajali. Vedno so si le kupovali čas, gradili nova naselja na palestinski zemlji in potem se še čudijo zakaj jim na dvorišče izraelske hiše zgrajene na palestinski zemlji prileti kakšna doma izdelana raketa.Državni cinizem. Očitno si miru sploh ne želijo.Provocirajo Palestince dokler jim ne prekipi in gredo nato v vojaški spopad v katerem pa Palestinci ne morejo zmagati.Zgodba se vrti v začaranem krogu.Kmalu ne bo več pedi palestinske zemlje - in kaj se bo dodajalo potem? Svet pa le opazuje. Kaj bi se zgodilo z Židi v 2SV , če bi ves svet le opazoval početje nacistov ? Židje so postali hujši od svojih bivših rabljev, pa se tega - ne zavedajo, ali pa se tega nočejo zavedati.
mes
01. 11. 2011 20.43
Izrael vrni kar ni tvoje pa bo mir.
b77
01. 11. 2011 20.33
izrael in slovenija da bo predal dražavo kot smo jo mi-demokaracija samo za nekatere IZRAELCI IMAJO PRAV
DedekLakai
01. 11. 2011 20.20
Izrael dela Palestincem to kaj je Hitler delal njim. A razlika je v tem, da Izraelcem noben nič ne naredi. A sem mišlenja, da bo tudi Izrael kaj kmalu plačal za vse to... Pa zakaj ne napišete tudi, da je ZDA blokirala donacije na UNESCO v vrednosti 60M dolarja zaradi tega dogodka?
Maltežan
01. 11. 2011 20.02
in to odločitev Izraela bo mednarodna skupnost lepo požrla???? katastrofa....
anjerd
01. 11. 2011 20.00
Zdaj pa že pretiravajo, še malo pa bodo prehiteli Hitlerja v zatiranju.
persing
01. 11. 2011 19.40
Ne predaj se Izrael !