Tujina

'Povezovanje LB z ratifikacijo ne prinaša nič dobrega'

Zagreb, 22. 07. 2012 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tako meni hrvaška zunanja ministrica Pusićeva, ki se je odzvala na izjavo Karla Erjavca o "realni možnosti", da Slovenija ne bo ratificirala pristopne pogodbe med Hrvaško in EU, če Zagreb vprašanja LB ne bo hotel urejati v okviru pogajanj o nasledstvu.

Erjavec s hrvaško kolegico
Erjavec s hrvaško kolegico FOTO: POP TV

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić se je odzvala na izjave slovenskega kolega Karla Erjavca o "realni možnosti", da Slovenija ne bo ratificirala pristopne pogodbe med Hrvaško in EU, če Zagreb vprašanja LB ne bo hotel urejati v okviru pogajanj o nasledstvu. Po njenem mnenju povezovanje LB z ratifikacijo ne prinaša nič dobrega za nikogar.

Pusićeva je pred odhodom na obisk v Bruselj na zagrebškem letališču Pleso novinarjem povedala, da mora biti reševanje spora o LB popolnoma ločeno od ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU. "Edini način, ki je dober in ki smo ga predlagali, je, da bi ločili ti dve vprašanji. Oni (Slovenija) so sprejeli pobudo, da hrvaška in slovenska stran imenujeta finančna strokovnjaka, ki bosta predlagala rešitev," je izjavila Pusićeva. Po njenem mnenju bi morali državi spor o LB urejati sami.

Kot je poudarila, se je o LB treba pogovarjati in priti do rešitve, hrvaško-slovensko evropsko partnerstvo pa je popolnoma drugačen projekt oziroma "osrednja dodana vrednost v evropski politiki tako Hrvaške kot Slovenije".

Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: Reuters

Ocenila je, da je nastopil najboljši čas za začetek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, saj bi z njim Slovenija poslala pozitivno sporočilo hrvaški javnosti. "Pričakujem, da se bo omenjeni postopek začel, vprašanje LB pa bomo reševali brez odlašanja," je dejala Pusićeva. Ministrica sicer meni, da postopek ratifikacije v drugih državah članicah EU poteka brez težav.

"Nikjer ni videti političnih problemov v smislu, da ne bi dobili parlamentarne večine. Le v primeru Slovenije se to omenja kot nekakšno ustrahovanje," je izjavila. Obenem je opozorila, da v času krize v EU obstajajo določeni zadržki do sprejetja novih članic.

Pusićeva je pred tem v današnjem informativnem programu radijske mreže Media servis sicer dejala, da ne pričakuje težav z ratifikacijo hrvaške pogodbe v slovenskem parlamentu. "Videli bomo, kako bo potekal postopek ratifikacije, sicer pa ne pričakujem, da ga bodo povezali z vprašanjem reševanja spora o LB. To po mojem mnenju ne bi bilo dobro, ne za eno ne za drugo stran. Iz tega se nič dobrega ne more zgoditi ne enim ne drugim," je prepričana.

Pusićeva pričakuje, da bosta finančna strokovnjaka France Arhar in Zdravko Rogić uspela poiskati za vse sprejemljivo rešitev. "Gre za poskus, da se strokovnjaka usedeta za mizo in predlagata nekaj, s čimer bi obe strani lahko živeli. Mislim, da je to resnično edini normalen in civiliziran način, da spor poskusimo urediti, saj so odnosi med Hrvaško in Slovenijo pomembni na dolgi rok, in upam, da se tega vsi zavedajo," je dejala za Media servis.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borutko
23. 07. 2012 08.50
-1
s takimi izjavami, Karel vrta Sloveniji veliko luknjo v koleno.
wsharky
23. 07. 2012 07.58
+2
... karel je samo se za v pozabo ... se rupel je bil boljsi ... pa ceprav nesposoben ...
dadocar
23. 07. 2012 00.59
+7
Prvo se morate zavedati, da tisto kar je Izjavil Kahel, je samo strasenje Hrvaske in pridobivanje politicnih tock. Hrvaska bo vstopila v EU, ker ima zelo mocno podporo Nemcije (tradicionalni zaveznik) in ZDA (kajti Pusicka je poslala specialce v Sirijo.. ker ne razumem zakaj bi sirijci imeli v Siriji predplacniske kartice Tomato hrvaskega operaterja.. ta video kjer so vidne predplacniske kartice hrvaskega operaterja je bil objavljen na sirijski drzavni tv, kjer so govorili o zasezeni opremi tujim placancem ubitim v Siriji). ZDA je najmocnejsi igralec v svetu in to kar oni recejo tko mora biti. Hrvaska je bila poslusna kolonija ( INA je prekinila naftne pogodbe s Sirijo, poslali so specialce v Sirijo, uvedli sankcije Siriji, torej naredili vse kar je Hillary rekla). Torej sedaj pricakujejo nagrado za poslusnot - to je vstop v EU. Ce bo JJ kaj prevec pametoval pred novinarji in narodom, ga bo Hillary obiskala in mu hitro razlozila, zakaj mora Hrvaska v EU. Edina elegantna resitev za slovensko politiko je referendum, katerega pobudniki bi bila lahko kaksna neparlamentarna stranka (recimo SNS), kajti tako bi imela slovenske parlamentarne stranke ciste roke in bi odlocitev demokraticno prepustila volilcem :) Potem sta mozna 2 scenarija, ki bosta odvisna od fiskalnega pravila. 1) Ce bo fiskalno pravilo zapisano v ustavo referenduma o vstopu Hrvaske v EU JJ ne bo dovolil, kajti zaveda se da bo kmalu potreboval financno pomoc iz EU. 2) Osebno stavim na ta scenarij :) JJ ne dobi zadostne podpore za zapis fiskalnega pravila v ustavo in jeseni bodo ponovno volitve, kjer bo JJ znova igral na karto Hrvaske in njegove nepopustljive drze do Hrvaske. Naivni narod bo popolnoma pozabil na katastrofalno vodenje NLBja v casu njegove vlade v letu 2004-2008 (ko se je nabralo najvec odobrenih kreditov, ki nikoli ne bodo vrnjeni), na to da v tem casu ni uspel narediti nic kar bi izboljsalo gospodarski polozaj Slovenije (razen kadrovskih menjav in znizevanja plac, ter ukinjanja raznih drugih socialnih pravic) ter bo v nacionalnem zanosu glasoval za JJ, pogumnega branilca slovenske meje ki se bo uprl zlobni Hrvaski in sefom iz EUja :) Po volitvah bo narod znova spoznal, da je bil nateg³en, Hrvaska bo v EU, JJ bo vnesel fiskalno pravilo v ustavo, ustanovil holding, ter veselo kradel drzavljane se naprej. Stavim za pivo na 2 scenarij :)
fakinshit
23. 07. 2012 09.39
+2
kaj ma pa hillary zraven pri vstopu v EU ? dej ne klobasaj kot da si neki jasnovidec, me zanima kaj bo EU rekla ko bojo hrđoti bankrot razglasil al pa takoj za pomoc zaprosil ko pridejo v EU.
fakinshit
23. 07. 2012 09.39
+2
ko dnarja zmanjka nimas nobenega zaveznika in podpornika vec, razen ce drzavo razprodas
dadocar
23. 07. 2012 12.09
-1
A res HIllary nima nic pr vstopu v EU ? hahaha Pol pa ocitno ne poznas dovolj situacije po svetu in EU. EU je takorekoc prepustil ZDA svojo zunanjo politiko ter vojsko.
KML
23. 07. 2012 00.37
+5
Z izsiljevanjem takšne vrste si zagotovo ne gradimo dobrega slovesa v EU. Še malo, pa se nam bodo tako režali kot Grkom, ki vsakokrat, ko kdo po nesreči reče Makedonija, protestirajo, češ da je to Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, ki z Makedonijo nima nobene zveze. Poleg tega pa je vsaj nespametno in nepremišljeno (osebno menim, da je tudi nadvse žalostno), da ne moremo graditi dobrih soseskih odnosov in zavezništvev. Verjamem, da imamo večinoma na človeški ravni dobre odnose, ampak v političnih vodah imamo tako imenovane predstavnike, ki nam resnično ne delajo nikakršne usluge. V zvezi z izsiljevanjem te sramote od politika, ki je naš zunanji minister, menim, da ni dobro, da Hrvaško ponižujemo na takšen način in si iz nje delamo političnega sovražnika. To so teme, ki jih moramo obravnavati drugje. Rešiti pa jih seveda moramo.
dadocar
23. 07. 2012 01.01
+3
Kahel si samo nabira politicne tocke v primeru, da bodo jeseni ponovne volitve. Vsi slo politiki dobro vedo, da Hrvaska mora vstopiti v EU, kajti za seboj imajo podporo Nemcije in ZDA. VSe kar oni govorijo je zgolj predstava za narod.
keramicar2
22. 07. 2012 22.09
+7
kaj pa meja, kolikor vem še sedaj hrvaška okupira del slo. ozemlja, in hrvaška je dolžna LB in sloveniji več kot mi njim, sprenevedanje na višku. po drugi strani jim pa privoščim eu.
kosomak
22. 07. 2012 21.14
+11
kolk hrvaških podjetij je imel kredo kero niso nikol zaprl na LB...te niso resni...pa Umag in Novigrad so se zmeri nasi...
tali?ni tom
22. 07. 2012 23.16
-3
niso ,. se je janez ukiudal in za kufer penez verjetno oprodal !
kosomak
23. 07. 2012 00.01
+0
CheGaucho
23. 07. 2012 02.58
+10
Uf jes pa upam, da nas vse skupaj prodajo naprimer nekaj Italjanom nekaj pa Avstrijcem in se rešimo te nenaklonjene države do lastnih prebivalcev... Poglejte ali se Trst pritožuje, ker ne spadajo pod Slovenijo - NE in ali se prebivalci iz Koroške pritožujejo, ker spadajo pod Avstrijo in ne Slovenijo - NE. Mislim, da to veliko pove...