Tujina

Poveljnika ravnala neodgovorno

Split/Zagreb, 12. 09. 2007 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za smrt 11-ih gasilcev naj bi bila kriva poveljnik gasilcev šibensko-kninske županije in poveljujoči gasilec na terenu.

Pogorišče na Kornatih
Pogorišče na Kornatih FOTO: dnevnik.hr

V poročilu Sveta za nacionalno varnost je zapisano, da so prvi rezultati preiskave o vzrokih za tragedijo na Kornatih, ko je v požaru umrlo 11 gasilcev z območja Šibenika, Tisnega in Vodic dva gasilca pa sta huje poškodovana, pokazali, da sta za tragedijo odgovorna poveljnik gasilcev šibensko-kninske županije Dražen Slavica ter poveljujoči gasilec na terenu, Dine Klarić.

Vladno poročilo je podkrepljeno tudi z izjavami enega izmed poškodovanih gasilcev, Frana Lučića, ki se zdravi v splitski bolnišnici. Prav tako so rezultati preiskave podkrepljeni s slikami, ki jih je na terenu naredil pokojni gasilec Tomislav Crvelin.

Slavica je odgovoren, ker naj ne bi ravnal po predpisih, medtem ko je Klarić odgovoren, ker je napačno ocenil situacijo na terenu. Gasilce naj bi do cisterne z vodo napotil po krajši poti, skozi usek, kjer pa je skupino gasilcev ujel ogenj. Sprva je bila predvidena daljša, a bolj zanesljiva pot.

Zaradi moralne odgovornosti je hrvaški predsednik Stipe Mesić zahteval, da notranji minister Ivica Kirin odstopi, vendar ta tega do danes še ni storil.

30 strokovnjakov išče odgovore

Žalna knjiga za tragično preminule gasilce
Žalna knjiga za tragično preminule gasilce FOTO: dnevnik.hr

Ustanovljena pa je bila tudi strokovna skupina 30-ih strokovnjakov z različnih področij, ki bo preučila, kaj se je zgodilo 30. avgusta letos med gašenjem požara na Kornatih. Branko Smrekar, vodja omenjene skupine, je dejal, da so si strokovnjaki že razdelili posamezna področja. Tragičen dogodek bodo poskusili analizirati od izbruha požara do samega reševanja ujetih gasilcev. Po napovedih Smrekarja, naj bi bile prve uradne ugotovitve strokovne skupine znane šele čez nekaj mesecev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.