Tujina

'Porabimo lahko le toliko, kolikor imamo v žepu'

Nikozija/Hannover, 08. 04. 2013 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ciprski finančni minister ne vidi alternative finančni pomoči, poudarja pa tudi, da je čas, da plačajo račune. Ruski predsednik Putin je vendarle zagotovil, da bo Rusija prispevala svoj delež k rešitvi Cipra.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes po pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel vendarle zagotovil, da bo Rusija prispevala svoj del k rešitvi Cipra. Milijardo ameriških dolarjev vredno posojilo, ki ga je Moskva odobrila Cipru, naj bi zdaj prestrukturirali, je dejal Putin. Prvi mož največje države na svetu, ki je znana po precejšnjih finančnih vložkih na Cipru, kljub temu upa, da gre pri tem za "posamičen primer" in da tovrstnih metod ne bo treba znova uporabiti. Merklova je ob tem "vzela na znanje" interes Rusije za stabilen razvoj območja evra.

Novi ciprski finančni minister Haris Georgiades meni, da bi odhod iz območja evra Ciper pahnil več stoletij v preteklost. Prepričan je tudi, da alternative 10 milijard evrov vredni pomoči mednarodnih partnerjev ni. "Čas je, da plačamo račun. Prišel je čas, da popravimo pretekle napake. Porabimo lahko le toliko, kolikor imamo v žepu. Ni druge možnosti," je Georgiades povedal na seji odbora za finance v ciprskem parlamentu. Pojasnil je, da bodo morala ministrstva porabo proračunskih sredstev natančno pojasniti in upravičiti. "To je realnost," je dejal.

Pred njim je na seji odbora spregovoril tudi guverner ciprske centralne banke Panikos Demetriades, ki je domače politične voditelje okrivil za stroge pogoje, ki so jih evropski partnerji in Mednarodni denarni sklad postavili v zameno za pomoč.

Ciper bo moral občutno skrčiti svoj bančni sektor, dvigniti bo moral davke, zmanjšati število zaposlenih v javnem sektorju in privatizirati nekatere državne družbe. Kot pravi Demetriades, je šlo pri končnem dogovoru za politično odločitev, medtem ko ima centralna banka "institucionalno odgovornost za rešitev boleče situacije". "Razumem jezo in negotovost v javnosti," je dejal Demetriades, ki se je znašel pod plazom kritik, da je v primeru dogovora s t. i. trojko ravnal neprimerno in da je s tem uničil ciprske banke. "Pri reformah gre za presedan za ciprski bančni sistem in pričakovati je bilo, da bodo sprožile odzive," je dejal.

Protest bančnih delavcev na Cipru
Protest bančnih delavcev na Cipru FOTO: Reuters

Obregnil se je tudi ob finančne ministre območja z evrom, češ da so oni predlagali, da bi obdavčili vse vlagatelje, velike in male. "Finančni ministri območja z evrom so želeli obdavčiti vse depozite – zavarovane in nezavarovane," je dejal. Kritičen je bil tudi do odločitve, da mednarodni partnerji Cipru ne bodo namenili 17 milijard evrov pomoči, ampak le deset milijard evrov.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je prejšnji teden na primer dejal, da se Ciper ni primerno lotil pogajanj o pomoči in da je bil predlog reševanja z vključitvijo vseh varčevalcev napaka.

Vodja ciprske zakladnice Rea Georgiou pa je na seji odbora opozorila, da bi lahko Cipru aprila zmanjkalo vsaj 75 milijonov evrov za poplačilo vseh obveznosti, vključno s plačami in pokojninami. "Aprila nam manjka 160 milijonov evrov. Rezerve v višini 85 milijonov evrov ne zadoščajo in potrebujemo podobno količino, da se izognemo plačilni nesposobnosti," je dejala.

Zagotovila je, da se vlada trudi izogniti črnemu scenariju. To je potrdil tudi tiskovni predstavnik ciprske vlade Hristos Stilianides. "Ta vlada bo v prihodnjih dneh naredila vse, kar je v njeni moči, da bo poravnala obveznosti in da ob koncu meseca ne bomo imeli težav s plačami in pokojninami," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
09. 04. 2013 07.31
+5
Kam je Evropa padla... oz. kapitalisticni zahodni svet... Resujeta jo Rusija in Kitajska... Absolutna potrditev, kako uspesen je kapitalizem na dolgi rok...
antonino
08. 04. 2013 18.52
+5
Potrošimo lahko le toliko, kolikor imamo v žepu. Ni druge možnosti," tudi mi bomo kmalu to ugotovili
FailNation
09. 04. 2013 23.29
zato imam denar doma, sam bojim se da ne bo nič vreden....
Darko Oblak
08. 04. 2013 18.27
+5
Se opravičujem, ker omenjena tema o kateri pišem ne spada pod zgornji članek. Pod vestjo o smrti Davorina Sadarja, pač ni omogočeno karkoli napisati, zato iz protesta objavljam drugod. Umrl, je veliki konkurent nekdanji politični eliti. Vse je kazalo, da bo Dadas postal monopolist in največja borzna hiša v Sloveniji. Če so hoteli takratni »škodljivci slovenskega kapitala«, kaj narediti zase in zgolj samo zase, se polastiti takratnega kapitala, so pač morali Dadas sesuti, neglede na žrtve. In če želiš kaj ukrasti lahko ukradeš le tam kjer nekaj je, ker tam ,kjer ni nima smisla trošiti energije. Torej se vse ujema….. In sedaj je naš predragi D. Sadar preminil…… Dajte no! Tudi Slobodan Milošević je umrl, pa so ga kasnej videli nekje na eksotični lokaciji v vlogi uspešnega menedžerja. Zakaj nebi kaj podobnega izvedli tudi pri D. Sadarju. Jaz ne verjamem več medijem. In če želim resnico, naj prečešem cel svet, naj se razpočim???? Zelo zanimivo je namreč, da pod članek o Sadarjevi smrti ne moremo ali vsaj jaz, ki sem žrtev zarote in oškodovanec, ne moremo nič komentirati omenjeni članek….. Le zakaj se ostale članke lahko komentira???? Kaj ni zanimivo??? Kako nas vlečejo, da je za večji del slovenske populacije, lahko preprosto rečemo, da smo »Ostržki«, tisti, z dolgimi nosovi. Pa ne zato ker lažemo, ampak ker nas tako neutrudno vlečejo za nos. Sedaj smo vlagatelji v sklade Dadasa vložili tožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice. In ko bi rabili priče, je D. Sadar umrl…… Menim da gre za spreten poizkus izigravanja in laganja slovenski javnosti… D. SADAR JE BIL GLAVNA PRIČA, IN TEGA SE JE MARSIKDO BAL. »Zato je umrl «! Dragi Slovenci, Toliko sem že doživel, in okusil bridkost slovenstva, da žal ne verjamem več tem »kravatarjem«, hlapcem imperialističnih vodij. Skozi celo človeško zgodovino so imperiji rasli, a so se tudi rušili. Morda smo spet na samem vrhu, oz. začetku propada, kriminalnih združb, kajti te so nas vodile le v propad. Slovenčki zbudite se – uporabljajte svoje glave. Ni pomembna frizura ali kapa na glavi. Pomembno je, kaj je v njej in kako to uporabljamo za splošno dobro. Dobro zase in dobro za soljudi.
zaniwars
08. 04. 2013 16.33
-3
Pa kaj moram jaz zmeraj prvi začet al kaj?