Tujina

Potrjeno: Krivo je bilo protipožarno sredstvo

Zagreb, 13. 08. 2009 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlak, ki je iztiril pri Splitu, je bil tehnično brezhiben. Za nesrečo je bilo krivo protipožarno sredstvo, ki so ga pred nesrečo nanesli na progo, so potrdili strokovnjaki.

Preiskava hrvaškega notranjega ministrstva je pokazala, da z vlakom, ki je iztiril 24. julija pri Splitu, ni bilo nič narobe. Nesrečo je povzročilo protipožarno sredstvo retardant, ki so ga pred nesrečo nanesli na progo zaradi uničevanja plevela in se je spremenilo v vosku podobno drsečo snov. Omenjeni retardant TG300 po nanosu na ravno in ogreto površino v desetih do petnajstih minutah namreč kristalizira. Strokovnjaki sicer še niso ugotovili hitrosti vlaka v času nesreče.

V nesreči je umrlo šest ljudi, 55 je bilo poškodovanih.
V nesreči je umrlo šest ljudi, 55 je bilo poškodovanih. FOTO: Reuters

Že prvi ogled kraja nesreče je pokazal, da je bil vzrok iztirjenja nagibnega vlaka nanos protipožarnega sredstva tam, kjer ga ne bi smelo biti – na železniške tire. Zato je pri zaviranju prišlo najprej do blokade koles vlaka, nato pa je vlak zdrsnil s tirov.

Kemikalijo kupil od podjetja za prodajo opreme za male živali

Preiskovalni sodnik je konec julija odredil enomesečni pripor za direktorja sektorja za ekologijo in zaščito v podjetju Hrvaške železnice Infrastruktura Ivana Medaka, vodjo protipožarne zaščite v tem podjetju za območje Splita Draga Roguljo in lastnika zagrebškega podjetja Intrade Ivana Tomaškovića.

Medak je dogovoril pogodbo o nakupu spornega retardanta, tožilstvo ga sumi, da je tudi odredil uporabo protipožarne snovi brez predhodnega preverjanja kemikalije TG300, ki jo je kupil od Tomaškovićevega podjetja, ki se sicer ukvarja s prodajo opreme in hrane za male živali.

Sodišče preiskuje tudi odgovornost Rogulja, ki je bil pristojen za nadzor izvajanja protipožarnih ukrepov na železniški progi na območju nesreče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
13. 08. 2009 16.50
Barba Luka bo ostal v fotelju in njegovim se tudi nič ne bo zgodilo.
m12
13. 08. 2009 15.51
dogovoril pogodbo? SKLENIL, SE DOGOVORIL a zdaj uporabljate google prevajalnik že za prevajanje člankov iz hrvaških spletnih strani??????????
northgb@hotmail.com
13. 08. 2009 15.01
Kemikalijo kupil od podjetja za prodajo opreme za male živali Se pravi, da je na Hrvaškem podobno kot v Sloveniji. Kdor maže, ta vozi........ v tem primeru celo dobesedno :(
makajjezvami
13. 08. 2009 14.32
Zakaj pa vlaki nimajo ABS?
tomazbodner
13. 08. 2009 14.28
za marsikatero poslovenjeno besedo v zgornjem prevodu obstaja tudi slovenska beseda...