Tujina

Po nesreči v Belgiji stavkajo

Bruselj, 16. 02. 2010 08.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nesreča dveh vlakov, ki je terjala 18 smrtnih žrtev, je bila za belgijske strojevodje očitno kaplja čez rob. Začeli so z opozorilno stavko zaradi slabih pogojev dela, ki naj bi botrovali nesreči.

Po navedbah sindikatov zaposlenih na belgijskih železnicah je ponedeljkovi nesreči, v kateri sta trčila dva vlaka, botrovalo pomanjkanje osebja na železnicah, zaradi katerega so zaposleni pogosto preobremenjeni in utrujeni.

Z današnjo stavko zaposleni na železnicah hočejo opozoriti, da so pogoji njihovega dela res slabi. Tako stavkajo v mestih Braine-le-Comte, Mons, Lüttich, Ath, Saint-Ghislain, La Louviere, Charleroi, Namur, Ottignies, Tournai in Löwen. Sindikati stavke niso organizirali, jo pa podpirajo.

Stavka je tako dodatno obremenila belgijski železniški promet, ki je že zaradi nesreče moten. Odpovedanih je več vlakov, med drugim mednarodni vlak Thalys med Brusljem in Parizom ter Eurostar med Brusljem in Londonom.

Preiskava tragične nesreče se medtem nadaljuje, železniška proga, kjer sta trčila vlaka, pa bo po navedbah pristojnih oblasti zaprta še najmanj dva dni. Neuradno se je nesreča zgodila, ker je eden od vlakov prevozil rdečo luč.

Uradno: 18 smrtnih žrtev

Trčenje vlakov v Belgiji
Trčenje vlakov v Belgiji FOTO: Reuters

Ponedeljek je bil za belgijske reševalce naporen. Cel dan so namreč pomagali potnikom, ki so bili udeleženi v nesreči dveh vlakov. 55 potnikov je resno ranjenih, medtem ko jih je 89 utrpelo manjše poškodbe. Uradno število smrtnih žrtev je 18, od tega 15 moških in tri ženske.

Kot je znano, sta vlaka silovito trčila v jutranjem času, ko se je nekje med 250 in 300 ljudi z njima odpravljalo v službo. Sprednja vagona je pri trku vrglo v zrak, tako da sta poškodovala zgornjo električno napeljavo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

swedenb@gmail.com
12. 07. 2010 20.58
Ponedeljkova nesreča? Lahko zapišete datum, da vemo ali je bilo to danes, pretekli teden, kdaj nazaj...? In pa - na vseh slikah sneži. Kdaj hudiča je torej omenjena nesreča bila, ali pa ste spet prilepili narobne slike? Neverjetno.
skydrol7
16. 02. 2010 21.06
kaj bodo zdaj stavkali , naj raje poiscejo komkretne vzroke te nesrece da se vec ne ponovi............ sozalje sorodnikom umrlih in hitro okrevanje poskodovanim.....
bkos
16. 02. 2010 15.43
Če že prevajate iz nemščine, dajte tudi imena krajev... npr. Lüttich in Löwen - Liege in Leuven.
JohnWayne
16. 02. 2010 11.34
dragi Slovenci, Slovenke, slovenceljni in slovenceljke.. vsi.. raje poglejte, kako se ljudje drugod lotijo reševanja problemov.. štrajk, pa na cesto.. in sem siguren, da bodo vse lepo uredili .. pri nas pa lepo doma, sedimo in se pogovarjamo, dejanj pa ni.
Klampfman
16. 02. 2010 11.18
@NB20 Je. Ampak pri tašnih nesrečah je vedo splet okoliščin (nepozornost strojevodje zatajitev elektornike daljša zavorna pot zaradi mraza)
NB20
16. 02. 2010 10.42
mislim, da je še v Sloveniji sistem, ki preprečuje, da bi prevozil rdeč signal.