Tujina

Potres v žarišču skoraj dvakrat močnejši od zmožnosti elektrarne

Tokio, 16. 03. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jedrska elektrarna Fukušima, v katero so uprte oči svetovne javnosti, je bila zgrajena tako, da bi vzdržala precej šibkejše potrese, kot je bil zadnji, ki je stresel Japonsko. Kaj sledi, pa je uganka tudi za strokovnjake.

Elektrarno Fukušima upravlja družba Tokyo Electric Power (Tepco).
Elektrarno Fukušima upravlja družba Tokyo Electric Power (Tepco). FOTO: Reuters

Družba Tokyo Electric Power (Tepco) upravlja z jedrsko elektrarno Fukušima, ki ima trenutno v očeh svetovne javnosti zaradi težav, ki jih je povzročil potres, veliko, veliko pozornosti. Lahko pa se zgodi, da bo zaradi potresa in težav, ki so v elektrarni sledile, za to odgovarjala. Japonska vlada se namreč še ni odločila, ali bo potres, ki je povzročil ogromno gmotno škodo, žrtve pa že preštevamo v tisočih, razglasila za izjemnega.

Japonski zakon, sprejet leta 1961, namreč predvideva, da je za škodo, ki nastane v jedrskih objektih, vedno odgovoren operater oziroma upravljavec elektrarne, razen v primerih, ko gre za naravne katastrofe izjemnih razsežnosti.

Kako silovit potres bi tovarna še prenesla?

Nekaj takega verjetno potres, ki je pretekli petek Japonsko dobesedno zamajal, tudi je. Elektrarna Fukušima Daiči, je od žarišča potresa, katerega magnituda je bila kar 9,0, oddaljena dobrih 170 kilometrov. Pospešek tal je bil v času tresenja skoraj dvakrat večji, kot pa ga je elektrarna zmožna prestati.

Reaktorji v Fukušimi so bili zgrajeni za talni pospešek 0,18 g (mera za težnostni pospešek), v središču potresa pa je ta pospešek znašal 0,35 g, poroča ameriški Inštitut za jedrsko energijo (NEI). Vendar pa inštitut ni podal nobenih zaključkov, saj še ni znano, kakšen je bil v času potresa dejanski pospešek tal na območju elektrarne.

Japonska že ima izkušnje z močnimi potresi

Leta 2007 je Japonsko stresel močan potres, katerega žarišče je bilo pri mestu Kašivazaki. Takrat se je Tepco komaj izognil katastrofi v elektrarni Kašivazaki-Kariva, največji jedrski elektrarni na svetu. Pospešek tal je bil takrat kar trikrat večji, kot pa so jih predvideli načrti, po katerih so gradili elektrarno. To je sprožilo mnoge razprave po svetu, hkrati pa tudi kar veliko mero začudenja, saj ni bil poškodovan noben objekt, ki bi lahko predstavljal nevarnost. Nekateri menijo, da je imel Tepco pred štirimi leti veliko sreče.

Reaktor št. 7 elektrarne Kašivazaki-Kariva
Reaktor št. 7 elektrarne Kašivazaki-Kariva FOTO: Reuters

Kakor koli že, v tej elektrarni še dandanes ne obratujejo trije reaktorji, saj Tepco še ni končal varnostnih nadgradenj. Prav konec tega meseca bi morali v pogon spraviti še enega izmed ugasnjenih reaktorjev, a za zdaj ni znano, ali se bo to tudi zgodilo. So si pa znanstveniki enotni, da so bili reaktorji zgrajeni zelo dobro.

Na Japonskem tretjino elektrike proizvedejo z jedrskimi viri 

Jedrski reaktor v elektrarni Fukušima
Jedrski reaktor v elektrarni Fukušima FOTO: Reuters

Japonska je močno odvisna od jedrske energije, saj kar eno tretjino porabljene elektrike proizvedejo v teh elektrarnah. V državi je 54 jedrskih reaktorjev, ki so jih zgradili po letu 1966. Trenutno je zaradi zadnjega potresa ugasnjenih 11 reaktorjev, viri blizu japonski jedrski industriji pa trdijo, da so prav vsi reaktorji v času potresa avtomatsko izvedli vse potrebne varnostne ukrepe.

Nemudoma so se izklopili reaktorji, vklopili pa so se pomožni sistemi za ohlajevanje goriva v sredicah. V ta namen so bili v Fukušimi pripravljeni dizelski generatorji, ki bi morali poskrbeti za črpanje hladne vode v sredico reaktorja, a so ti dizelski sistemi že nekaj ur po potresu odpovedali. Na območje so takoj poslali rezervne generatorje, problem pa je bil dobiti tudi svežo hladno vodo. Tepco je sporočil, da je poskušal nato tri sporne reaktorje hladiti z mešanico morske vode in kisline. Gre za prvi tak primer v svetu, pojasnjujejo jedrski strokovnjaki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

makajjezvami
17. 03. 2011 00.57
@haarpo Saj vse to poznamo in vemo. Danes se vse to vgrajuje v nove JE. Ampak pred 40-imi leti, ko se je to elektrarno gradilo ni bilo še nobenega Černobila ali Fukushime in se je zdelo pač popolnoma nepotrebno. Kar sam "zamerim" Japoncem je to da vedo da živijo na območju cunamijev in so se kljub temu zanašali na dizelske agregate, ki so očitno bili toliko nezaščiteni da jih je cunami uničil. Po bitki je vedno lahko biti general ampak za zasilno napajanje je očitno bilo zelo slabo poskrbljeno. To ni zadeva izpred 40ih let, to lahko kadarkoli nadgradiš. No, nisem bil tam in ne poznam dovolj dobro situacije tako da ...
makajjezvami
17. 03. 2011 00.36
Dejstvo je da dokler ne bo fuzijskih elektrarn za pasovno energijo smo obsojeni na fizijske. Ker vsi vemo da fuzijskih ne bo še vsaj 40 let in da drugega dovolj močnega vira za pasovno energijo ne poznamo se moramo s fizijskimi JE pač sprijazniti in poskrbeti da bodo čim bolj varne. Delovanje JE dandanes precej dobro poznamo. Natančno vemo kako jih graditi, kako upravljati in kako varno ugasniti. Večkrat pa zanemarimo moč narave. Zaradi varčevanja pri načrtovanju pač potegnemo neke meje npr. stoletne poplavne vode ali potrese. Nihče nam pa ne zagotavlja da ne bo lahko v naslednjih letih prišlo do 1000 letnih ali celo 100.000 letnih poplavnih vod ali potresov. To je pač rizik, ki smo ga pripravljeni tvegati. Zemlja pa je precej stara in ji je bolj malo mar kako smo mi načrtovali. Dejstvo je tudi da je Fukushima I že precej stara JE (40 let) kateri manjka marsikateri varnostni dodatek, ki je danes standard pri gradnji JE. Ljudje se pač sproti učimo še posebej veliko pa se naučimo ob takšnih in podobnih nesrečah. Prepričan sem da bodo tudi zaradi Fukushime jedrske elektrarne v prihodnje še bolj varne.
haarpo
17. 03. 2011 00.23
Tole me spominja na centralno ogrevanje na drva al kolm... vska peč ima zračno loputo, ki kontrolira reakcijo(beri gorenje) v reaktorju( beri štadlerca).... in ko se zgodi cunami(beri zmanka štroma) se seveda ustavjo črpalke, loputa se zapre ker naraste temperatura, ampak v štadlerci še vedno po malem tli, kot v tistih nesrečnih reaktorjih.... seveda bi v štadlerci zavrela voda in bi še kaj razneslo, če ne bi poznali obvoda črpalke in t.i. gravitačnega cirkuliranja, ko z višjim ležečimi radiatorji hladimo "reaktor".... Čisto enostavno, nabolj ziher... in ta fizika velja tud za ta prave reaktorje, sam zadost velike "radjatorje" bi mogli imet...
Las Vegas
16. 03. 2011 22.37
@Jules_Verne Morda pa le nekaj vem tudi o uranu in njegovi razpadni verigi, U235 je precej bolj radioaktiven kot 238, kar pomeni da je bolj zanimiv za elektrarno , ker 238 prepočasi razpada. Vendar je posledično visokoenergijskih fotonov U235 precej več, ker je tudi precej bolj nestabilen in posledično aktiven: Vendar pa ne ostane samo pri fisiji U235. razpadajo potem tudi produkti in pri slednjih razpadih se ravno tako pojavljajo visoko energijski fotini, alfa žarki (ki v vodi niso nevarni, in pa beta in- razpadi, ki pa tudi niso ravno blažev žegen. In za nameček eno tako zelo približno razpadno verigo U235Z razpolovno dobo.: Uran-obogateni (U - 235) - 704 miljoni let Kripton (Kr – 85) – 10,6 let, Brom (Br – 87) – 54,6 sekunde, Cezij (Cs – 137) – 30 let, Cer (Cr – 144) – 2,6 milijonov let, Kripton (Kr – 93) – 2 sekundi. ... Za gorivo se sicer res uporablja izotop 235, vendar je še vedno daleč naječji odstotek 238!! Poleg še vseh ostalih segmentov. Mendaja nisi pričakoval da je sako U 235 v elektrarnah?!? Tema... Sem fizik po izobrazbi. Prepričevat prepričane smo nehal že dolgo tega... In še replika na kapitalizem: ja res je bil POTRES in res je bil CUNAMI... Vse pa samo kaže na zelo veliko ranljivost jedrskih reaktorjev! In seveda nuklearni reaktor ni isto kot jez pri hidroelektrarni. Če slednji gre in voda odplakne dolino. bo slednja spet zaživela v par letih. Če pa se reaktor odloči nenadzorovano ekspandirati, pa okolica ne bo zaživela še nepopisno dolgo let. Voda odteče, Hitrost doze pa ne pade enako hitro...
mega349856
16. 03. 2011 20.38
@Morana7 V letu 2008, ko je bila največja potrošnja elektrike, mislim da okoli 20 % smo morali uvoziti elektriko iz tujine, ker je nismo mogli doma proizvesti. Prva razporeditev deležev je bila brez polovice eletrike, ki jo JE Krško da Hrvatom. Če pa bi to elektriko porabili zase, so pa deleži potem čisto drugačni!! Glej: Jedrska elektrarna(vsa elektrika samo za slovenijo) 35,2 % Termoelektrarne 28,4 % Hidroelektrarne 28,2 % Druge elektrarne na prenosnem omrežju 3,2 % Elektrarne na distribucijskem omrežju 5,0 % Skupaj 100,0 %
bobothecat
16. 03. 2011 20.26
Nova električna napeljava naj bi bila, kot poroča AP kmalu končana. Le-ta bo omogočila nov zagon črpalk, ki bodo spet začele hladiti reaktorje.
bobothecat
16. 03. 2011 20.02
Po besedah Gregorya Yazka, vodje ameriške jedrske regulatorne komisije, vode v reaktorju 4 ni več. Stopnja sevanja naj bi bila zelo visoka, poroča BBC.
bobothecat
16. 03. 2011 19.50
Po poročanju BBC-ja vse več Japoncev ne verjame vladi in Tokijskem podjetju za električno energijo. Zato večina išče način, da bi zapustila Tokio in okolico Fukušime.
bobothecat
16. 03. 2011 19.47
Verjetno je poškodovano tudi iztrošeno gorivo v bazenu za iztrošeno gorivo bloka #4. Nivo vode v bazenu je nizek, vanj pa črpajo morsko vodo. Temperatura v bazenih blokov #5 in #6 počasi raste. V bloku #4 je bil še en požar, vendar pa ne v bližini bazena za iztrošeno gorivo in je že sam ugasnil po približno dveh urah. Verjetno je do požara prišlo zaradi puščanja olja na črpalki, ki se uporablja za črpanje vode v bazen.
bobothecat
16. 03. 2011 19.44
Trenutno stanje je za Japonsko slabo – ker sneži in dežuje, so radioaktivne izotope cezija in joda že našli v vodovodu, saj ob takem vremenu dež izpira snovi, ki bi jih vetrovi sicer odnesli nad Pacifik, iz atmosfere v zemljo. Nevarnost za ljudi je majhna, če so pred zaužitjem take vode dobili jodove tablete (sicer se v ščitnico absorbira jod, ki je radioaktiven).
simevlado
16. 03. 2011 19.25
Timeline of the Fukushima nuclear accidents tukaj mate na wikipediji info lahk spremlate če vas zanima. slišal sem da je putin predstavil japonski plan kak bi evakuerali 100M folka v rusijo če se zgodi najslabše. tukaj je delčen sporočila sam če objavem cel link itk me zbrišejo najbrž bojo tud ta post... "Russia does not have the population or resources to develop the far east but Japan does. Japan is the most technologically industrious country on earth. While the west quite often scoffs at radical ideas put forth from Russia, this one has the potential of changing the world’s economic and geo-political landscape." na zalost moram copy paste delat :/ tko ti je to v demokraticni sloveniji :)
bobothecat
16. 03. 2011 19.24
V zunanjem ohišju četrtega reaktorja pa je danes znova izbruhnil požar, vendar naj bi kasneje sam ugasnil, čeprav tega ne morejo z gotovostjo potrditi. Družba Tepco, ki upravlja z elektrarno, je sporočila, da je bilo najverjetneje poškodovanih 70 odstotkov gorivnih palic v prvem reaktorju in 33 v drugem. Možno je, da se je kovinska zaščita okoli palic stalila, tako da je bila izpostavljena radioaktivna sredica.
bobothecat
16. 03. 2011 19.19
Največji problem v tem trenutku je kako v čimkrajšem času ohladiti jedro. To pa je problem, ker se pri taki temperaturi voda takoj upari in razpade na vodik in kisik. To pa še poveča pritisk. Če znižaš pritisk v reaktorski posodi, se bo voda še prej uparila (nižji pritisk, nižja temperatura vrelišča), višat pritisk ne moreš, ker bi reaktorska posoda počila. Torej se sedaj ukvarjajo predvsem s tem, da gladina vode ne bi upadala, kar pa očitno ne uspeva dobro
Tonček Balonček
16. 03. 2011 19.16
Pri nas ljudi vabijo na ulice, na Japonskem jih pa pozivajo, naj ostanejo doma!
bobothecat
16. 03. 2011 19.16
Jedrsko elektrarno v Fukušimi naj bi sicer zaprli februarja letos, vendar so potem delovanje podaljšali. Povsod po Japonski merijo spremembe v stopnji radioaktivnega sevanja. To je bilo nekaj časa nekoliko povečano tudi v Tokiu, ki je od nuklearke oddaljen 250 kilometrov, vendar pa strokovnjaki zagotavljajo, da vrednosti niso zdravju škodljive. V mestu Fukušima, ki je od elektrarne oddaljeno nekaj več kot 30 kilometrov, pa so namerili 500-kratno povečanje običajne vrednosti sevanja.
Tonček Balonček
16. 03. 2011 19.15
Zdaj mi je jasno, zakaj ej Kresalka kupovala nov vodni top!
bobothecat
16. 03. 2011 19.11
ZDA predlagajo, da se prebivalci, ki živijo 80 kilometerskem radiju okrog Fukušime izselijo ali ostanejo v zaprtih prostorih.
bobothecat
16. 03. 2011 19.10
Jedrska elektrarna Fukušima ima šest jedrskih reaktorjev. Prizadeti naj bi bili vsi, vendar v različnem obsegu.
Morana7
16. 03. 2011 18.39
mega349856 Se opravičujem za zavajujoče podatke bistvo sporočila pa ostaja enako...še zdaleč ne pridobivamo največ energije iz NEK in bi torej lahko podobno kot nemci šli v malce drugačno smer...
bobothecat
16. 03. 2011 18.38
Kyodo poroča, da je vojska ZDA nad Fukušimo poslala letala brez posadke, da bi preverili kaj se v resnici dogaja.