Tujina

Potres v Indoneziji: dva umrla zaradi kapi, eden zaradi šoka

Banda Aceh, 12. 04. 2012 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po potresu v Indoneziji reševalci iščejo morebitne žrtve in ocenjujejo škodo. Umrlo je pet ljudi, dva sta umrla zaradi kapi, eden zaradi šoka, en otrok pa je huje poškodovan, saj je nanj padlo drevo.

Močan potres in popotresni sunki, ki so v sredo stresali tla v Indijskem oceanu, so v Indoneziji zahtevali pet žrtev, reševalci pa so našli tudi eno hudo poškodovano osebo. Najmanj dva človeka sta umrla zaradi srčne kapi, en je umrl zaradi šoka, otrok pa je v smrtni nevarnosti, potem ko je nanj padlo drevo. "Morebitne žrtve še iščemo, prav tako še ocenjujemo škodo," je povedal vladni predstavnik Sutopo Purwo Nugroho.

Tokrat so bile države ob Indijskem oceanu bolje pripravljene na morebitne cunamije, ki pa jih na srečo ni bilo.
Tokrat so bile države ob Indijskem oceanu bolje pripravljene na morebitne cunamije, ki pa jih na srečo ni bilo. FOTO: Reuters

In medtem ko se reševalci prebijajo do najbolj oddaljenih vasi, se znanstveniki sprašujejo, od kod taka moč potresa. Kot pojasnjujejo, ponavadi tovrstni potresi, ko se tektonski plošči le drgneta druga ob drugo, niso tako siloviti. Močni so ponavadi potresi, pri katerih ena plošča izpodrine drugo, če se to zgodi na oceanskem dnu, je takrat tudi zelo velika verjetno za cunami. Tako je bilo tudi pri potresu leta 2004, ko so se tla v Indijskem oceanu zatresla z močjo 9,1 in sprožila ogromne popotresne valove, ki so zahtevali več kot 240.000 življenj, ter lani na Japonskem, kjer je umrlo skoraj 20.000 ljudi.

Tektonski plošči sta se med potresom premaknili za več kot 20 metrov, kar je tudi prispevalo k moči potresa. Leta 1906 v potresu z močjo 7,8 nad San Franciscom sta se plošči premaknili za manj kot pet metrov.

Sredin potres z močjo 8,6 se je sicer zgodil na enem seizmološko najbolj dejavnih krajev na svetu, na t. i. Ognjenem obroču, a znanstvenike še vedno bega njegova moč. "Pred tednom dni si ne bi niti predstavljali, da pri trenju plošč lahko nastane potres s tako močjo. Bil je zelo, zelo močan," pravi profesor geoloških znanosti Kevin Furlong z univerze Penn State. Potres je bil tako močan, da se je celo vpisal v zgodovino. Ameriški center za spremljanje potresov ugotavlja, da je to 11. najmočnejši potres v zadnjih 210 letih.

Opozorila so se izkazala

Po potresu pa oblasti ugotavljajo še nekaj: da je bil potres dobra vaja za sistem opozarjanja pred cunamiji. Indonezija je sistem, vreden 130 milijonov dolarjev, postavila novembra 2008, da bi preprečila ponovitev tragedije iz leta 2004. Na bojah v morju več kilometrov od indonezijske obale imajo postavljene merilnike, ki sporočajo podatke. "Zavedamo se, da lahko cunami doseže obalo v 50 minutah in zdaj imamo sistem, ki nas na bližajoči val opozori. Vemo tudi, pri katerih delih obale moramo biti še posebej previdni," pravi vodja indonezijske agencije za okolje.

Na bojah sredi morja so nameščene naprave, ki zaznavajo spremembe na morski gladini in pod njo.
Na bojah sredi morja so nameščene naprave, ki zaznavajo spremembe na morski gladini in pod njo. FOTO: Thinkstock

Tudi direktor avstralskega raziskovalnega centra za cunamije James Goff je zadovoljen: "Mislim, da se je sistem odzval zelo dobro. Pravilno je ugotovil, za kako obsežen dogodek gre, ugotovil je tudi, kje se je zgodilo." Cunamiji po včerajšnjem potresu so sicer bili, vendar so najvišji valovi dosegli 80 centimetrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eljaske
12. 04. 2012 12.49
+6
ŠE veliko potresov bo to leto,spremembe se dogajajo na fizičnem kot na vsporednem svetu,ki ga mnogi ljudje že kar precej močno zaznavajo!! v upanju na boljši in pravičnejši svet kjer bojo dobrine enakomerno porazdeljene,in kjer smrti žalovanja bolečin ter bolzni ne bo več!!
Ramzess
12. 04. 2012 15.01
+4
vera21
12. 04. 2012 10.15
+8
Ljudje se premalo zavedamo, da je lahko danes naš zadnji dan. Vsako minuto smo lahko hvaležni, da imamo priložnost nekomu povedati, da ga imamo radi. Se opravičiti če smo komu naredili krivico. Kajti jutri ga lahko ni več in potem boš moral ti živeti s tem. Ključno pa je, da se vsak vpraša zakaj živi.
lila.ayla
12. 04. 2012 09.39
+5
kdaj bo znanstvenikom jasno, da naj začnejo pričakovati nepričakovano?? Zemlja se spreminja in v zadnjih letih je bilo več kot dovolj opozoril...
Ramzess
12. 04. 2012 15.00
+2
Jasno, da je tako, ...saj mnogi so, a morajo biti tiho, za povrh pa še potvoriti podatke, sicer lahko sledijo sankcije. Elita in neuradna znanost vesta bistveno več, kot je preko uradne posredovano javnosti.