Tujina

Potres uničil 100.000 hiš

Tokio, 24. 06. 2011 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Japonskem sta potres in cunami, ki sta jo prizadela 11. marca, povzročila za okoli 148 milijard evrov škode. Umrlo je več kot 15.000 ljudi, skoraj 7.500 pa jih še pogrešajo.

Japonska po katastrofi
Japonska po katastrofi FOTO: Reuters

Japonska vlada je sporočila, da sta potres in cunami 11. marca povzročila za okoli 148 milijard evrov neposredne škode. Gre za škodo, ki je bila povzročena z uničenjem oziroma poškodovanjem hiš in infrastrukture. V to vsoto ni všteta škoda, ki jo je povzročila nesreča v jedrski elektrarni Fukušima.

V vsoto je všteta tudi škoda, povzročena na jedrski elektrarni Fukušima in drugih jedrskih elektrarnah, ne pa tudi škoda, ki jo je povzročilo uhajanje radioaktivnih snovi v kmetijstvu, ribištvu in turizmu.

Škoda na hišah in drugih poslopjih, kot so tovarne, je znašala 10,4 bilijona jenov. Katastrofalni potres in cunami, ki sta zahtevala 15.482 življenj, 7427 ljudi pa še vedno pogrešajo, sta uničila več kot 100.000 hiš, 500.000 pa je bilo poškodovanih.

Med drugim je na infrastrukturi, potrebni za dobavo vode in plina, treba za usposobitev nameniti 1,3 bilijona jenov. Za popravilo cest in rečnih poti pa bodo morali nameniti 2,2 bilijona jenov.

Japonska vlada bo imenovala ministra, ki bo pristojen za odpravo posledic potresa in cunamija.
Japonska vlada bo imenovala ministra, ki bo pristojen za odpravo posledic potresa in cunamija. FOTO: Reuters

Ocene, ki so osnovane na podatkih ministrstev in prizadetih prefektur, bodo upoštevane v tretjem rebalansu proračuna v letošnjem fiskalnem letu za financiranje dodatnih ukrepov za odpravo posledic potresa in cunamija.

Škoda je sicer krepko presegla 9,6 bilijona jenov, kot je doslej znašala najvišja škoda, ki jo je povzročil kak potres na Japonskem. To škodo je povzročil potres leta 1995, ki je razdejal pristaniško mesto Kobe in zahteval 6400 življenj.

Iz vlade so še sporočili, da namerava premier Naoto Kan prihodnji teden imenovati novega ministra, ki bo pristojen za odpravo posledic potresa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.