Tujina

Merklova si je premislila glede jedrskih elektrarn

Bruselj, 14. 03. 2011 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
64

Japonska kriza z nuklearkami pušča pečat tudi v evropskem okolju. Nemški aktivisti so pripravili proteste, očitno uspešno. Nemška vlada je namreč zamrznila zakon o podaljševanju življenjske dobe nukleark.

Avstrijski minister za okolje Nikolaus Berlakovich je danes ob prihodu na zasedanje okoljskih ministrov EU v Bruslju povedal, da bo predlagal stresne teste za evropske jedrske elektrarne. "Nujno moramo zagotoviti varnost Evropejcem. Potrebujemo stresne teste za evropske nuklearke. To je absolutno nujno," je poudaril. Avstrijski minister je razmere na Japonskem po katastrofalnem potresu in cunamiju opisal kot "zelo dramatične". Po njegovem mnenju je treba s stresnimi testi čim prej preveriti, kako varne so evropske nuklearke pred potresi.

Preberite tudi: Čeprav je v nuklearki Fukušima odjeknila še druga eksplozija, strokovnjaki trdijo, da takšna katastrofa, kot je bila leta 1986 v Černobilu, ni mogoča. Tudi sevanje na območju prizadete jedrske elektrarne je izredno majhno, pravijo.

Avstrijci imajo po ministrovih besedah pravico do varnosti. "Radioaktivni oblak se ne ustavi na mejah Avstrije. Zahtevamo maksimalno varnost za prebivalce Avstrije," je poudaril Berlakovich.

Nemški protestniki so v soboto v znak protesta formirali 45-kilometrski živi zid, ki se je vil od Stuttgarta do nuklearke Neckarwestheim, ki sodi v skupino starejših nukleark.
Nemški protestniki so v soboto v znak protesta formirali 45-kilometrski živi zid, ki se je vil od Stuttgarta do nuklearke Neckarwestheim, ki sodi v skupino starejših nukleark. FOTO: Reuters

Opredelitev politike do jedrske energije je v pristojnosti držav članic, a avstrijski minister je poudaril, da bi Evropska komisija morala ukrepati, saj je to skrb celotne Evrope, in menil, da je torkov sestanek jedrskih organov na ravni EU idealna priložnost za pogovor o tem.

Avstrija, ki sama nima jedrskih elektrarn in je znana nasprotnica jedrske energije, že vseskozi opozarja na varnost evropskih nukleark, sploh v njeni soseščini, v Nemčiji pa tudi v slovenski Nuklearni elektrarni Krško.

Evropski komisar za energijo Günther Öttinger je dejal, da se morajo v starejših nemških nuklearkah opraviti rigorozni varnostni testi. Prav tako ni zavrnil tudi njihovega zaprtja, če bo to potrebno. Dejal je, da so zadnji dogodki na Japonskem spremenili svet, postavljajo pa se tudi vprašanja, kaj je varno in obvladljivo. Razprava ni le posledica težav na Japonskem, temveč tudi dejstva, da so nemške oblasti podaljšale obratovanje jedrskih elektrarn.

Konec tedna se je približno 60.000 nemških protestnikov odpravilo na ulice in opozarjalo na po njihovem mnenju sporno nemško politiko glede nukleark. Nemška kanclerka Angela Merkel je sicer dejala, da gre za varno pridobivanje energije, a da vlada budno spremlja japonsko krizo.

Danes pa se je na protestih z zahtevo po zaprtju jedrskih elektrarn v več mestih po Nemčiji po podatkih organizatorjev zbralo več kot 100.000 ljudi. Kot je sporočila organizacija Ausgestrahlt, so potekale v več kot 450 mestih po državi.

Nemčija zamrznila zakon o jedrskih elektrarnah

Očitno je pomagalo. Nemška vlada je namreč zamrznila izvajanje zakona o podaljševanju življenjske dobe jedrskih elektrarn. Kot je popoldan povedala Merklova, ki se je še donedavna zavzemala ne le za podaljševanje življenjskih dob že obstoječih jedrskih elektrarn, temveč tudi za izgradnjo novih, je dejala, da je ne skrbi nemška energetska oskrba. Kot je poudarila, je Nemčija neto izvoznica energije.

Po navedbah Merklove bodo sedaj vendarle zaprli vse tiste elektrarne, ki so bile predvidene za zaprtje v naslednjih treh mesecih, preden je vlada sprejela zakon, po katerem te ne bi bile zaprte.

Merklova je zaenkrat popustila pod protijedrskimi pritiski.
Merklova je zaenkrat popustila pod protijedrskimi pritiski. FOTO: Reuters

Kot je v Berlinu v navzočnosti zunanjega ministra Guida Westerwelleja sporočila Merklova, bo Nemčija za tri mesece odložila odločitev o podaljšanju delovanja njenih 17 jedrskih elektrarn. Dejala je še, da bodo v luči dogajanja na Japonskem preverili varnost v vseh nemških jedrskih elektrarnah.

"Moratorij ne pomeni preložitve. Moratorij dejansko spremeni stvari," je izjavila. Po besedah Merklove se po dogodkih na Japonskem ne morejo obnašati, kot da se ni nič zgodilo. Ti dogodki kažejo, da tveganja, za katerega se je zdelo, da ne obstaja, dejansko ni mogoče izključiti.

Premiki tudi v Švici

Indijski premier Manmoham Singh je prav tako odredil takojšnji nadzor varnostnega sistema v vseh indijskih jedrskih elektrarnah. Jedrska varnost je za vlado najvišja prioriteta, je v parlamentu danes dejal Singh. S pregledom 20 indijskih nukleark naj bi zagotovili, da lahko te vzdržijo hude naravne katastrofe, kot sta potres ali cunami.

Švica zaradi katastrofe na Japonskem prav tako razmišlja o tem, da bi začasno ustavila izdajanje dovoljenj za gradnjo novih nukleark, je v Bernu pojasnila švicarska ministrica za energijo Doris Leuthard. V obstoječih petih nuklearkah bodo pristojne oblasti za varnost v jedrskih elektrarnah (ENSI) predčasno uvedle varnostni pregled.

"Varnost prebivalstva je najvišja prioriteta," je dejala Leuthardova, ki je ENSI pooblastila, naj opravi analizo vzrokov nesreče na Japonskem in na podlagi teh pripravi ostrejše varnostne standarde. Jedrske elektrarne v Švici so bile zgrajene v 70. letih in bi jih bilo treba nadomestiti z novejšimi.

Pred nuklearko Neckarwestheim
Pred nuklearko Neckarwestheim FOTO: Reuters

Tudi finska vlada je danes naložila nacionalni varnostni agenciji, naj preuči načrt ukrepov v primeru katastrofe, je sporočil gospodarski minister Mauri Pekkarinen. Finska ima štiri jedrske elektrarne, peta pa je v gradnji, vendar prihaja pri projektu do zastojev. Finski parlament je lani odobril gradnjo dveh jedrskih elektrarn.

Estonski socialdemokrati in Zeleni pa so zaradi dogodkov na Japonskem zahtevali javno razpravo o jedrski energiji. Estonija poleg načrtovanih investicij v jedrske projekte na Finskem in Litvi že več let razmišlja o gradnji lastne nuklearke ob Baltiku.

Poljska vztraja pri svojem

Poljska vlada kljub nesrečam v japonskih jedrskih elektrarnah vztraja pri svojih načrtih uporabe jedrske energije. Poljska ni potresno ogrožena, je po poročanju poljskega časnika Rzeczpospolita dejal premier Donald Tusk. Kot je za današnjo izdajo časnika povedal Tusk, obstajajo tehnične in konstrukcijske možnosti, da se zgradi varno jedrsko elektrarno. Gradnja prve poljske jedrske elektrarne naj bi se začela leta 2016, stala pa naj bi v Zarnowiecu na severu države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joze Koli
18. 03. 2011 14.22
špekulacije,to bo vdarilo po navadnih državljanih.
T_one
15. 03. 2011 22.34
Rešitev je v PROSTI ENERGIJI, ki jo "elita" prikriva pred javnostjo že desetletja, ker hočejo iztržiti še zadnji dinar, ne glede na posledice.
pusi54
15. 03. 2011 19.26
NeverJemi seveda je upoštevano tudi padenje proizvodne moči. moč ne pada tako zelo, padat pa začne po 10 letih, ko je proizvedena energija že nekajkrat presežena od porabljene. pa še enkrat, ne gledam iz finančnega vidika ampak energetskega! in zakaj bi bila gospodinjstva problem?? večina elektrarn na strehah hiš ni od lastnikov hiš, ampak lahko oddaš streho v najem za 30 let podjetju, ki bi postavilo elektrarno. gospodinjstvo sploh ne more proizvedene elektrike prodajat, moraš imeti registrirano podjetje!
NeverJemi
15. 03. 2011 12.04
pusi54 si upošteval tudi, da postopoma pada moč panelov. Poleg tega je zadeva predraga (za gospodinjstva), ker je rizik, da se bo v bližnji prihodnosti lahko sistem poenostavil in pocenil...tako kot marsikaj drugega
pusi54
15. 03. 2011 11.44
Misija1 solarni modul v povprečju proizvede energijo, ki je bila porabljena za izdelavo modula (od izkopa rude do priklopa ko začne proizvajat elektriko) v treh letih. njegova življenska doba je 30 let. torej proizvede približno (odvisno od lokacije) 10x več energije kot je bilo porabljene za njegov nastanek. in ne govorim o denarju, o energiji!! denar nima z energijo velike veze ker lahko proizvajalec izdelek proizvede za 1€ proda pa ga za 5€ in nima nobene veze cena z porabljeno energijo. malo pogooglaj in ne govori na pamet!
marjanka9
15. 03. 2011 09.29
Slovenija se pridružuje Avstriji pri pobudi za stresno testiranje vseh evropskih nuklearnih elektrarn. Mednarodna komisija bi morala izvesti stresne teste za vse evropske nuklearke in rezultate javno objaviti. Seveda podatke po Rihterju. Potem bi vedeli kaj imamo, ljudje bi bili bolj mirni in nuklearke bi delale naprej. V komisijo pa tudi tri avstrijske ekologe, da bomo bolj sigurni v nepristranskost. Krška nuklearka je menda najbolj varna v Evropi, torej moramo to pobudo absolutno podpreti! Podatka do katere stopnje po Rihterju je protipotresno varna pa nam še niso posredovali.
AnyColour
15. 03. 2011 09.17
zopet pozabljate KATASTROFE NA JAPONSKEM NI POVZROČIL POTRES TEMVEČ CUNAMI, Kršo je varno pred morebitnimi potresi kot tudi vse ostale elektrarne v EU, cunamija pa pri nas itak nebo... če pa že pridi cunami sem, pa je itak vseeno če še krško stoji al ne, ker pol smo itak v riti
sprint
15. 03. 2011 06.35
Osebno sem še zmeraj za gradnjo Krško 2, kot pa za termoelektrarno oz. TEŠ6.
skydrol7
15. 03. 2011 02.57
Lufthansa je zacela z radiacijskimi pregledi letal z doleti iz Japoske v Nemcijo........ Na Japonskih letaliscih primanjkuje goriva za letala zato je problem z direktno letalsko povezavo z Japonsko...... Imajo pa veliko pomanjkanje helikopterjev..... posebno vecjih >napr.Ruski MI - 26 ki zmozen visokega tovora ( 29 ton ) najvecji v trenutni uporabi je CH - 47 dvig ca.metric 12 ton..........
LovecNaKomuniste
15. 03. 2011 01.45
Spomnim se, da so se podobni pritiski o zaprtju Krškega izvajali po osamosvojitvi... Takrat tudi ni dosti manjkalo, da bi jedrsko zaprli. Hvala bogu, da je niso, še eno bi mogl odprt, oziroma Krško preuredit, tako, da bi 100 % elektrike dajali Sloveniji in ne tako kot zdaj, ko je 50% dobi milijonski Zagreb ostalo pa mi. Skupaj tako Slovenija dobi iz jedrske elektrarne 1/3 celotne elektrike, lahko pa bi jo 2/3, kar bi pomenilo, da TEŠ lahko odpišemo. Termoelektrarne so zastareli obrati, ki imajo izjemno slab izkoristek, zaenkrat je edina prihodnost v nuklearkah, v nadaljnih desetletjih pa bo prišla povezava sončne elektrarne na vseh strehah v Sloveniji NEK.
marjanka9
14. 03. 2011 22.26
alterego Daj se prosim malo zazri v prihodnjost. Kaj stalno gledaš nazaj v to staro nuklearno in termo šaro. Saj v tem trenutku je ok, ni pa to nobena energija prihodnosti.
marjanka9
14. 03. 2011 22.22
zlobniCO2 aja pa sobo v nuklearki mam rezervirano varen pred potresi good for you:-) Samo pazi, da te not ne pozabijo, ko jo bodo zalili...
Misija1
14. 03. 2011 22.08
@ pusi54: Pa si ti pogledal koliksne so subvencije za solarno energijo? Ocitno ne. Kot ti je rekel zlobniCO2, samo zaradi subvencij se posameznikom splaca solarna energija, za hise in malce vecje zgradbe, nikakor pa ne za cela mesta itd..Preprosto ne znese. Izdelava solarne celice terja cisti silicij, ki je zelo zahteven za pridobivanje in med procesom se "pokuri" veliko energije. Teoreticno vec kot pa je celica da v svojem zivljenju. Ze dejstvo da prvih nekaj let celica dela zato da pokriva stroske nakupa, pove dovolj. Tu so se subvencije drzave itd.. Ne znese na veliko.
alterego
14. 03. 2011 21.59
marjanka9, pa saj to pravim: ali nuklearka ali termo, vetrnice pa fotovoltaika so predragi štosi...
T_one
14. 03. 2011 21.55
Ja pa ja; glih na tele naše "storkovnjake" se zanesem. .. Jeseni in naslednje leto, ko se bo pa še začelo pri nas, tudi 9 po Rihterju in preko, pa bomo skupaj jokali. Govoriti kar si želiš, da bi bilo oz. ne bi bilo, in kar želiš, da bi ljudje verjeli, še ne pomeni, da si stokovnjak. Upam, da bodo vsaj takrat pravočasno reagirali, ko bodo videli kaj se dogaja po ZDA, ko bo Kalifornia šla dol, pa ko bo izbruhnil supervulkan Yellowstone, ali pa če že takrat ne, pa vsaj ko se bo začela Italija tresti, preden se bo potopila do polovice "škornja", upam da bo vsaj takrat začela našim politikom delati kakšna možganska celica, pa da bodo pravočasno ugasnili našo nuklearko. Pa no, kej velik ne računam na to, ker naši politiki še NIKOLI niso naradilki nič pametnega. *
zlobniCO2
14. 03. 2011 21.24
pozabljate da je najvecjo tezavo povzrocil cunami in ne sam potres v sloveniji ne bo cunamija potresno je pa dovolj varna in to je to aja pa sobo v nuklearki mam rezervirano varen pred potresi
marjanka9
14. 03. 2011 20.50
sency Nuklearka še vedno manj onasnežuje, kot pa kaka druga... Samo če se gradi nuklearke kjer je potresna aktivnost manjša, oz manjša verjetnost kje bo potres, se pravi nekje v notranjosti tektonske plošče,ker kolikor vem je japonska na perelomu plošč in z tem potresom se je sigurno naredila huda sprememba, .. Strinjam se s tabo, da je lokacija pomembna. V Sloveniji bi novo nuklearko morali postaviti, če sploh, nekje pri Grosupljem.
marjanka9
14. 03. 2011 20.47
zlobniCO2 itak je JEK verjetno najbolj potresno varna stavba v sloveniji in bi bil rade volje noter ce se kej zgodi Po moje se bo za enega že našel prostor, samo bolje je, da se že sedaj dogovoriš in rezerviraš plac:-) Ne ti meni zlobe...
marjanka9
14. 03. 2011 20.43
odbogaposlan če tega merklca ne bi naredila, bi bila politično mrtva za nemške volilce! he,he. po domače povedano naredila bi: politični samomor! Mi pa smo del EU in se bomo peljali na istem vlaku:-) Tra-la-la
marjanka9
14. 03. 2011 20.41
alterego Imamo, imamo:-) Kasa za nov reaktor je pripravljena, tako da imamo za čiste vire pa še stara nuklearka bo delala dokler bo zadosti varna.