Tujina

Potrebnih bo še nekaj mesecev, da bi letališče v celoti odprli

Bruselj, 30. 03. 2016 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./STA/J.S.
Komentarji
0

Bruseljsko letališče ostaja popolnoma zaprto vsaj še do četrtka popoldne, čeprav je vodstvo upalo, da bi ga lahko vsaj delno odprli. Razdejanje po bombnih napadih je namreč veliko, zeleno luč za odprtje pa mora dati vlada. Adria Airways je odpovedala lete, ki so na voznem redu do vključno 13. aprila.

Generalni direktor bruseljskega letališča Zaventem Arnaud Feist je sporočil, da bo potrebnih še nekaj mesecev, da bi letališče znova v celoti delovalo. Zaposleni se počasi vračajo na delovna mesta, a nelagodje in strah po terorističnih napadih ostajata.

Območje okoli letališča
Območje okoli letališča FOTO: AP
Feist je dejal, da bodo morali notranjost stavbe postaviti na novo, dela pa bo ogromno – popolnoma novo območje za prijave na let, nova prezračevanja in še več. "Za to bo potrebnih nekaj mesecev," je dejal generalni direktor, ki je razložil, da je v osnovi stavba nepoškodovana, a je razdejanje veliko.

Letališče je sporočilo, da bo zaprto vsaj še do četrtka popoldne.

Feist je sicer upal, da bo danes letališče začelo delovati z 20 odstotno kapaciteto.

V ponedeljek se je na letališče vrnilo okoli 800 zaposlenih, ki so testirali začasne postavitve pultov za prijavo na lete. Izvedli so tudi vajo z novimi varnostnimi ukrepi.

Za odprtje letališča mora dati zeleno luč vlada

Vodstvo letališča pa ne more storiti nič, če ne dobi dovoljenja vlade. Znano je že, da bodo na začetku sprejemali le od 800 do 1000 potnikov na uro, kar je kar malo glede na pretekle številke – 5000 potnikov na uro. A Feist je razložil, da začasne ureditve ne zmorejo absorbirati tolikšnega števila potnikov, zato so ga krepko znižali.

Adria Airways do 13. aprila še ne bo letela v Bruselj

Letalski prevoznik Adria Airways še nekaj časa ne bo letel na bruseljsko letališče. Odpovedali so lete, ki so na voznem redu od četrtka do vključno 13. aprila, in sicer na linijah Ljubljana-Bruselj in Tirana-Bruselj. Namesto tega bodo leteli v Amsterdam, je danes objavila družba.

Adria Airways bo potnikom omogočila potovanje do oz. iz Bruslja prek Amsterdama z direktnimi leti iz oz. v Ljubljano, iz Bruslja do Amsterdama pa bodo organizirali tudi prevoz.

Podrobnejše informacije so na voljo tukaj, v družbi pa potnike pozivajo, naj jih redno spremljajo.

Danes je Adria Airways lete za Bruselj preusmerila v Maastricht.

Letališče Zaventem po napadu
Letališče Zaventem po napadu FOTO: AP

Življenje se počasi vrača tudi v evropske institucije

So pa zato včeraj znova odprle vrata evropske institucije. Varnostni ukrepi so na najvišji ravni, pregledujejo vsa vozila, ki želijo do evropskega parlamenta. Že v preteklosti ni bilo tako enostavno vstopiti, zdaj pa so varnosti pregledi še bolj dolgotrajni.

Vsi dogodki, ki so bili v evropskih institucijah organizirani s strani zunanjih organizacij, pa so še naprej preloženi na kasnejši datum.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.