Tujina

EU brez embarga na izvoz orožja v Sirijo, Rusija že pošilja rakete

Bruselj, 28. 05. 2013 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji ministri EU so po maratonskih pogajanjih le dosegli kompromis o sankcijah proti Damasku. Po izteku veljavnega kazenskega svežnja konec meseca bodo za leto dni na novo potrdili vse obstoječe sankcije, razen embarga na izvoz orožja. Rusija pa Siriji pošilja zmogljivo protizračno obrambo.

Orožje - 1
Orožje - 1 FOTO: Reuters

Zunanji ministri EU so po maratonskih pogajanjih le dosegli kompromis o sankcijah proti Damasku. Obstoječe sankcije, ki jih bo Unija na novo potrdila za leto dni, vključujejo črna seznama oseb in podjetij blizu režimu Bašarja al Asada, kaznovanih s prepovedjo potovanja v Unijo in zamrznitvijo premoženja, ter niz drugih omejitev v finančnem, prometnem, energetskem in trgovinskem sektorju.

Izjema je evropski embargo na izvoz orožja v Sirijo, ki tako konec meseca preneha veljati. V skladu s politično izjavo, ki so jo sprejeli ministri, se bo v prihodnje o izvozu orožja v Sirijo odločalo na nacionalni ravni, a v skladu s smernicami EU.

Vojaško opremo bo mogoče dobavljati le sirski opoziciji, ki jo Unija priznava, in sicer za zaščito civilistov. Članice, ki bodo želele izvažati orožje, bodo morale poskrbeti za ustrezne varovalke pred zlorabo ter priskrbeti potrebne informacije o končnem uporabniku in končnem cilju dobave.

A čeprav se je Unija dogovorila, da bo lahko v prihodnje vsaka članica sama odločila o izvozu orožja v pomoč sirski opoziciji, so se članice obenem s politično izjavo zavezale, da te možnosti "za zdaj" ne bodo izkoristile, torej da do nadaljnjega orožja ne bodo dobavljale. Ta dogovor o izvozu orožja bodo znova preučile najpozneje do 1. avgusta.

Namen je, da se počaka na izid načrtovane druge ženevske konference, na kateri naj bi mednarodna skupnost na pobudo ZDA in Rusije znova poskušala najti politično rešitev za Sirijo. Ta konferenca naj bi bila julija. Če ne bo uspešna, je tako pričakovati zeleno luč Unije tistim članicam, ki bodo želele sirski opoziciji pomagati z orožjem.

Embargo je Unijo razdelil na tri tabore

Velika Britanija in Francija sta ga želeli odpraviti, da bi lahko bolje oborožili sirsko opozicijo, češ da ta sicer nima nobenih možnosti v boju proti režimu predsednika Asada, ki mu pomagata Moskva in Teheran.

Nekaj članic, med njimi Avstrija, Češka, Švedska in Slovaška, je temu odločno nasprotovalo in želelo zgolj podaljšanje obstoječega svežnja sankcij.

Največji pa je bil tabor zadržanih in previdnih z Nemčijo na čelu, ki sicer niso želele posegati v sedanji nabor sankcij, a so se zavedale nujnosti kompromisa, zato so se bile pripravljene pogovarjati o nekaterih spremembah veljavnega svežnja. V tem taboru je bila tudi Slovenija.

Britanski zunanji minister William Hague je ob odhodu z zasedanja povedal, da je Velika Britanija zadovoljna, saj je izid takšen, kot ga je želela. "EU se je dogovorila, da odpravi embargo na izvoz orožja sirski opoziciji in da ohrani ... vse druge obstoječe sankcije proti sirskemu režimu," je dejal.

Z raketami Rusija odvrača od vojaškega posredovanja

Rusija je napovedala, da bo Siriji poslala rakete zemlja-zrak, s tem pa želijo odvrniti mednarodno skupnost od vojaškega posredovanja v tej državi. Poslali naj bi jim napredne rakete S300, ki lahko ciljajo tarče, oddaljene od 5 do 150 kilometrov na višini do 30 kilometrov. Poleg letal lahko prestrezajo tudi balistične rakete. Raketni sistem je precej primerljiv z ameriškim sistemom Patriot. Zveza Nato ga je namestila na turških tleh, da bi tako preprečila morebitne napade iz Sirije.

Raketni sistem S300
Raketni sistem S300 FOTO: Reuters

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Ribakov je povedal, da bodo omenjene rakete stabilizacijski faktor, ki naj bi odvrnil nekatere "vroče glave" od vstopanja v konflikt. Pojasnil je, da je bila pogodba o dobavi raket podpisana že pred več leti. S tem želijo tudi preprečiti, da bi konflikt dobil mednarodne razsežnosti z vpletanjem tujih sil.

V ZDA zadovoljni, Damask pa ogorčen

ZDA so danes izrazile podporo odločitvi EU, da ne podaljša embarga na izvoz orožja v Sirijo, kot znak "popolne podpore" opozicijskim upornikom, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. "Čeprav gre za odločitev EU, podpiramo odpravo embarga na orožje za Sirijo kot del naporov mednarodne skupnosti pri popolnem podpiranju sirske opozicije," je povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Patrick Ventrell, ki je dodal, da bo ta odločitev EU vsaki posamezni državi članici omogočila fleksibilnost pri podpiranju sirske opozicije, kot se ji bo zdelo prav.

Sirska vlada pa je odločitev Bruslja kritizirala in označila za oviranje miroljubne rešitve konflikta v državi. "Odločitev EU razkriva njeno oviranje mednarodnih naporov za dosego politične rešitve za krizo v Siriji," so sporočili iz sirskega zunanjega ministrstva. EU so obtožili, da "podpira in spodbuja teroriste s tem, da jim dobavlja orožje, kar je jasna kršitev mednarodnega prava".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
29. 05. 2013 13.45
+3
avstrija je nevtralna država in ni članica nata še vedno ima naborniško vojsko z obveznim služenjem vojske , slovenija ga je ukinla leta 2003 nažalost
Brundo
29. 05. 2013 07.58
+7
novi poligon za uničevanje viškov in zalog
Migremonadob
29. 05. 2013 07.49
+7
Rusija moji kolegi pa to ...
alko82
29. 05. 2013 07.10
-4
bla,bla,bla... Bom verjel ko bom videl kako Rusi sredi belega dne raztovarjajo rakete v Tartusu v Sirijskem pristanišču. Ne se obremenjevati, to je samo show.. Rusija ne bo dostavila nič.. Če ga že 7let niso dostavili pa ga tudi čez 1 mesec ne bodo.. Ta sistem bi moral biti v Siriji že leta 2006! Tko da ne se zanašat na ruske besede. To da Rusija ni imela jajc prinesti Sirijske helikopterje stare 30let ki so bili na REMONTU v Rusiji.. potem bo pa nosila novo moderno orožje.. Jea right!
Nina Nubia 1
29. 05. 2013 08.10
+11
Ko jih bodo dostavljali bo na kamijonih pisalo S-300 za Sirijo....
zigasubic
30. 05. 2013 20.10
Danes je pa proti-letalska obramba že v Siriji :-)
bigmeech
29. 05. 2013 01.36
+7
Nc mu nemorejo vse dokler iran kina in rusija so na njegovi strani . Vsi ostali lahko noc haha
ljx
29. 05. 2013 01.05
+4
Na evropskih konferencah se v ozadju v zastavi Evroprope vedno pojavi en lok zgoraj ( ,en lok spodaj ),znotraj so pa vmeščene zvezdice v krogu (o),poznate ta simbol? Gre za OKO,seveda oko kaj pa drugega,torej vemo čigavim interesom te birokrati služijo!
žuga
29. 05. 2013 00.26
+10
gremo Asad.......potolči to 'opozicijo'
zigasubic
30. 05. 2013 20.11
+1
yarrick
29. 05. 2013 00.21
+8
Saj smo vedeli, da se bo to zgodilo...Ko teroristi oborožujejo teroriste...Pa naj mi po tem še kdo upa reči, da se Eu oz VSI ki podpirajo tole prizadevajo za REŠITEV konflikta v siriji.Dobro vemo, da ni NIKOLI bil plan, da bi asada odstavili ampak UBILI (tako kot gadafija).Kajti asad je zvest svojemu zavezniku IRANU, le ta pa je resnična tarča te krvave vojne v siriji.Seveda pa tega NIHČE pri zdravi pameti ne upa reči na televiziji, si pa šušljajo v zaodrju...Tole bo še problematično, če se še ostale države vpletejo v konflikt.pa ne bodo padale več samo navadne bombe..SRAMOTA za EU , še večja sramota za NAŠEGA predstavnika !!!
HooplaToopla
28. 05. 2013 23.48
+10
Ne sledim več točno .... Kateri so zdaj naši? Za koga navijamo?
yarrick
29. 05. 2013 00.24
+6
Ne vem, očitno podpiramo tiste, ki so pred 12 leti vpili in se bojevali PROTi teroristom, a jih danes zalagajo z orožjem...
Migremonadob
29. 05. 2013 07.50
+4
resssssss
28. 05. 2013 22.59
+14
Vedno bolj se mi dozdeva da poštenje in zakoni veljajo samo za malega človeka. Za vsem drugim je samo interes zapakiran v imenu demokracije, ali kaj podobnega. Malo nas bo zastrupil Mosanto, malo nas bojo popokali, malo nas bojo cepili, malo pošpricali s cemistrali malo obdavčili pa bo mir. Elita in drugorazredni ljudje - sužnji...
resssssss
28. 05. 2013 23.00
+9
Roman Hren
28. 05. 2013 22.12
+10
Ja, trgovina z orožjem je najbolj donosen posel, zato je treba skrbeti za vojna žarišča! Vse v imenu človekovih pravic in demokracije! In po možnosti z božjim blagoslovom!
HAWX
28. 05. 2013 23.55
+4
KAj ti res misliš da je glavni cilj tistih, ki si lastijo polovico sveta, ki imajo skoraj vse večje banke v lasti, ki držijo večino dolga zahodnih držav katerih premoženje se ocenjuje v trilijonih dolarjev... da je njihov glavni interes trgovina z orožjem kjer bodo zaslužili par deset milijonov dolarjev? V primerjavo kot bi zaslužili par centov! In ti misliš da je to glavna prioriteta, glavni cilj trgovina z orožjem!
DeadBull
29. 05. 2013 09.28
+1
HAWX Cilj je v tem, če se ljudje pobijajo med seboj njih pustijo pri miru.
ikoz
28. 05. 2013 22.10
-7
Upam da bo še vojna trajala da bom iz udobnega naslonjača gledal posnetke
yarrick
29. 05. 2013 00.25
+9
upam,da ti čimprej zgnije fotelj pod ritjo ter ti crkne televizor.lahk pa se PROSTOVOLJNO javiš za ogled vojne iz prve roke; saj veš da rekrutirajo ljudi v FSA, sploh take brez lastne pameti ki ubogajo na ukaz...
sejvam
28. 05. 2013 22.09
+17
Bravo Rusija!! go Assad!!
kim llsung
28. 05. 2013 17.18
+18
Rusija dostavlja S-300 sisteme,Yakhonti so pa ze pripravljeni za akcijo.... od kakega uvoza demokracije se lahko kar poslovijo,Izrael pa v jok,ce je tok slab sistem,zakaj so zulfarji na nogah??
yarrick
29. 05. 2013 00.27
+5
ko mačku stopiš na rep, le ta zascvili... očitno tudi S-300 ni tako neuporaben kot so to trdili zahodnjaki(plus izrahell)...Me zanima kaj bo še iz tega.upam na najboljše, ampak izgleda da bo šlo zgolj na slabše...še najbolj za ljudi, ujete v konflikt med teroriste podprte s strani zahoda in BV ter samodržca asada...Le čas bo pokazal kdo je v prednosti.Upam le, da asad požene te "freelancerje" čimhitreje iz svoje države...
HThief
28. 05. 2013 14.57
+11
od danes tudi mi sodelujemo pri oborozevanju, skrajnezev. Bravo Erjavec, cestitke pri pokoncni drzi.
kim llsung
28. 05. 2013 17.20
+24
Dokler smo bili v Jugi smo nekaj veljali,danes smo pa navadni hlapci,ki moramo na vse pokimat....
kim llsung
28. 05. 2013 14.16
+24
Teroristi naj bi varovali civiliste??? toliko posnetkov in dokazaov,da so to navadni morilci in oni naj bi cuvali civiliste??
Ksenofont
28. 05. 2013 12.15
+24
Aha, vse razen embarga na izvoz orožja,... Ja ja tak je ta svet, poln gorja in hinavščine. Ljudje umirajo, vojni dobičkarji profitirajo, ofce pa še vedno bee.
kolcamož
28. 05. 2013 11.22
+11
politiki delajo ravno tisto,kar majhne otroke,ko jih vzgajamo,da se nesme delat,ti bizgoti počnejo ravno to ko odrastejo........
M74R
28. 05. 2013 11.45
+8
sej otroke vzgajamo tako. prva tri leta ga učimo hodit in govorit, nato pa: sedi in bodi tiho
kolcamož
28. 05. 2013 11.20
+6
dejmo vsem ljudem tega sveta orožje razdelit,pa se dejmo zdesetkat kot je treba,ne tako po kapljicah,futrate ljudi z kroglami...jao jajo.....
M74R
28. 05. 2013 08.34
+18
važno da dobijo orožje če že hrane ne morejo