Tujina

Potočnik: Tako ne gre več naprej

Ljubljana, 11. 01. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
140

Komisar Potočnik poziva k revoluciji zdravega razuma, k učinkovitejši uporabi naravnih virov in k premisleku o tem, kakšna naj bo rast po krizi. Prav kriza je po njegovem mnenju idealen trenutek za to in priložnost, ki je ne gre zapraviti.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik meni, da je sklep strokovnjakov, da je človek s svojo dejavnostjo vplival tudi na spremembe v podnebju in da se bodo te spremembe nadaljevale, povsem konsistenten. ''Kar se tiče znanstvenih pogledov, ima velika kritična masa znanstvenikov ravno na področju podnebja zelo poenoteno mnenje,'' je Potočnik povedal v pogovoru za 24ur.com. Te kritične mase znanstvenikov po njegovih besedah enostavno ni mogoče ignorirati.

Da pa obstajajo tudi drugačni znanstveni pogledi, je zanj nekaj povsem normalnega. ''Znanstvena misel je vedno bila kritična in v bistvu je dobro, da imaš vedno neko kritično ogledalo tistim, ki imajo neki prevladujoč pogled, analizo na določen problem,'' meni komisar.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik med pogovorom za 24ur.com
Evropski komisar za okolje Janez Potočnik med pogovorom za 24ur.com FOTO: 24ur.com

Kljub soobstoju teh različnih pogledov pa Potočnik meni, da se zavedanje o tem, da so podnebne spremembe resničnost, krepi. ''Obdobje zadnjih deset let je bilo najtoplejše, odkar sploh merimo temperaturo, in leto 2010 med najtoplejšimi tremi v zgodovini, tako da je težko reči, če imamo kakšen mrzel dan pozimi, da zdaj pa ni podnebnih sprememb oziroma se ne dogajajo,'' pa komentira nekatere pomisleke skeptikov.

Tudi v gospodarstvu se zavedajo podnebnih sprememb

Po Potočnikovih besedah se moramo zavedati, da je tudi v gospodarstvu vse več podjetij, ki razmišljajo dolgoročno, ki razmišljajo v kontekstu megatrendov. ''Skratka, kam svet gre in kateri so ključni izzivi. Eden ključnih izzivov, ki ga jemljejo kot danost, ki jo je treba upoštevati, je tudi ta, da bomo morali živeti bolj trajnostno.'' Potočnik pojasnjuje, da so to podjetja, ki želijo biti dolgo na trgu in ki ne razmišljajo samo o jutri. Ta podjetja to jemljejo kot nekaj, kar nima alternative in zato to tudi vkomponirajo v svoje razvojne programe.

Potočnik pravi, da so se dokazi o podnebnih spremembah v zadnjih 20 letih samo krepili.
Potočnik pravi, da so se dokazi o podnebnih spremembah v zadnjih 20 letih samo krepili. FOTO: Reuters
''Politika mora upoštevati vse to. Mora ravnati odgovorno,'' pravi komisar in poudarja, da je pri podnebnih politikah ključno to, da gre za politike, ki so bolj odgovorne do narave kot tiste, ki smo jih gojili doslej. Tudi če bi morebiti podvomili v podnebne spremembe. Ob tem dodaja, da bi se hitro vsi strinjali, da so te bolj odgovorne politike tiste, ki bi jih morali gojiti odslej.

Potrebna je revolucija zdravega razuma

''V 20. stoletju se je število prebivalstva povečalo za štirikrat, proizvodnja za 40-krat, poraba fosilnih goriv za 16-krat, ulov rib za 35-krat, poraba vode za devetkrat in izpusti ogljikovega dioksida za 17-krat. Pričakujemo lahko, da bo prebivalstvo do leta 2050 naraslo na devet milijard, lahko pričakujemo tudi močan pritisk na povečanje potrošnje v srednjem razredu, torej na Kitajskem, v Indiji, Braziliji, torej državah, ki se hitro razvijajo. Pričakujemo lahko tudi to, da bomo živeli dlje. Ampak vse to so dejstva, ki govorijo samo o eni stvari: da tako ne gre več naprej,'' pa glede problema omejenih naravnih virov poudarja Potočnik.

Kot pravi, bomo nekaj morali spremeniti v svojem obnašanju, tako v proizvodnji kot v potrošnji. Po njegovih besedah je potrebna revolucija zdravega razuma, ki bi jo morali preprosto vpeljati v naš način delovanja. ''Ključna pobuda, ki jo sam želim predstaviti, je pobuda učinkovitega ravnanja z viri,'' pravi.

Vsi se pa zavedamo, in gospodarstvo ter politika in posamezniki, potrošniki, da tako preprosto ne gre več naprej, da nekaj moramo storiti, da nekje moramo začeti ukrepe, ki bodo peljali v to smer. Morda res nekateri še niso tako ekonomsko privlačni, vendar bi jih morali takšne narediti, če je treba tudi finančno podpremo, podpremo s primernimi politikami. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje

Komisar opozarja na to, da je obdobje krize pravi čas za premislek o tem, kakšna naj bo rast, h kateri stremimo. ''Sedaj imamo strategijo Evropa 20-20, ker govorimo o vključujoči, pametni in trajnostni rasti. In ko smo ravno v obdobju krize, je izjemno pomembno, da razumemo, kako pomemben je ta prvi del pridevnikov, ki jih dodajamo rasti, da se ne bomo spet, ko bomo začeli govoriti o rasti in zaposlovanju, osredotočili zgolj na rast''.

Po njegovih besedah je seveda pomembno, da se v času gospodarske krize ukvarjamo z vprašanjem nezaposlovanja in kako to odpraviti. Vendar pa se moramo tudi ukvarjati s tem, kakšna naj bo ta rast, na čem naj temelji, kakšna bodo delovna mesta. Ali bodo ta delovna mesta trajnostno naravnana ali ne. Pri tem je vpetost, integriranost različnih politik po njegovih besedah ključnega pomena.

Z naravnimi viri moramo ravnati učinkoviteje, meni evropski komisar.
Z naravnimi viri moramo ravnati učinkoviteje, meni evropski komisar. FOTO: Reuters

Kot pravi, je do finančne krize prišlo iz različnih razlogov. In ravno v takih trenutkih, ko iz različnih razlogov prihaja do tega, da gre vse navzdol, je po njegovih besedah idealen trenutek, da premislimo, kakšne naj bodo spodbude za novo gospodarsko rast, za nova delovna mesta. Te spodbude bi morale biti po Potočnikovem mnenju vendarle takšne, da bodo skladne s tistimi razmisleki, ki smo jih imeli pred kriznim stanjem. Torej z odpravljanjem podnebnih pritiskov, učinkovitejšim ravnanjem z viri, bolj odgovornim ravnanjem z vodo in tako naprej.

''V tem primeru razlog ne bi bil okolje, lahko bi pa izkoristili rast in spodbude, da se mehko prilagodimo tudi tem vprašanjem in naslovimo ta vprašanja resneje. Zato pogosto pravimo, da je kriza priložnost, ki je res ne gre zapraviti v tovrstnem smislu.''

Učinkovito ravnanje z viri je ključen element konkurenčnosti

Smeti ni potrebno, da so breme, lahko jih recikliramo, lahko jih spremenimo v bodoči prihodek. Tudi smeti so lahko del bodoče ekonomije. Mislim, da je bistveno, da integriramo razmisleke o okoljski politiki v ostale politike. Janez Potočnik, evropski komisar za okolje

''Jaz osebno verjamem v prave signale, ki prihajajo v gospodarstvo, kar se tiče stroškov, kar se tiče cen,'' pravi Potočnik, ki verjame v to, da bi bilo smiselno prestrukturiranje prevelikih davčnih obremenitev s strani dela proti virom.

Potočnik ob tem opozarja, da so tista gospodarstva, ki učinkoviteje ravnajo z viri, uspešnejša, konkurenčnejša. ''Če gledamo vse te razloge zakaj, resnično ne vidim drugega sklepa kot tega, da učinkovitejše ravnanje z viri ni moralna dolžnost ali nekaj, do česar pridemo, ker vidimo, da so viri omejeni. To je eden od ključnih elementov konkurenčnosti naših gospodarstev v prihodnosti. In ta prihodnost ni tako daleč, je kmalu,'' poudarja komisar.

Po njegovih besedah je dobro prisluhniti ne le tistim, ki si želijo obdržat neko obstoječo strukturo gospodarstva, temveč tudi tistim, ki hočejo naprej in delati drugače ter ki stvari gledajo bolj dolgoročno. ''V t. i. lobiranju, ki mu prisluhnemo, moramo paziti, da imamo ravnotežje teh pogledov tudi na gospodarski strani, ne pa da gledamo samo na razmerje med gospodarstvo, nevladno družbo in ostalimi.''

Učinkovita raba virov je ključni element konkurenčnosti.
Učinkovita raba virov je ključni element konkurenčnosti. FOTO: Reuters

Ponekod bo treba sprejeti, da energija ne bo poceni

Potočnik pravi, da moramo o vseh teh zadevah razmišljati kot iskreni potrošniki. Konec koncev smo mi tisti, ki generiramo potrošnjo in s tem dajemo signale, kam naj se svet usmerja.

Pri vprašanju, ali bodo nekoč zelene tehnologije cenovno ugodnejše in dostopne vsem, pa Potočnik poudarja pomen vlaganja v te tehnologije in tudi dejstvo, da bo ponekod energija enostavno draga.

''Če so zelene tehnologije dražje, je pač treba več vlagati v to, da bodo nekatere postale cenejše, druge dostopnejše, ponekod je pa enostavno treba sprejeti dejstvo, da energija ne bo poceni. In da so to signali, ki jih pričakujmo na dolgi rok, in prilagodimo svoje življenje tem signalom. Če želimo imeti čisto okolje, če želimo imeti dostopno energijo, če želimo imeti vse to, enostavno moramo to privzeti v svoje odločanje, kar pomeni denimo, poseči po alternativi učinkovitejšega ravnanja z viri. In vse to mora postati del našega vsakdana in naših razmišljanj.''

Potočnik glede prihodnosti ne želi biti preveč črnogled, vendarle kot opozarja, smo v zadnjih letih naredili velike premike naprej pri vprašanju kakovosti zraka in vode. ''Je pa res, da so opozorila, ki prihajajo s strani narave, glasna in jasna. Odlogov okoli tega, kako ravnati v prihodnosti, si ne moremo privoščiti. Dvomim, da bi nam bilo neodgovorno ravnanje danes v prihodnosti odpuščeno,'' svari Potočnik.
 

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martuljek
12. 01. 2011 14.23
Večni nakladač.Kot da bi govoril tovariš Turk. Le kaj je dosedaj pametnega naredil za Evropo in za Slovenijo. Nič opaznega.
mkoshi
12. 01. 2011 12.38
Kaj bo govoril, ko pa pripada politični opciji, ki že 20 let dela škodo Sloveniji in bogati na račun delavcev, sram naj ga bo
santamaura
12. 01. 2011 12.02
Potočnik: Tako ne gre več naprej Čudna ugotovitev- saj gre že dvajset let nazaj
korintos1
12. 01. 2011 10.55
erikon šparaj, pa boš imel za Etiopijo.
Peter Kralj 1
12. 01. 2011 07.54
Vse skupaj je eno samo klobasanje. Potočnik, nič nisi naredil za Slovenijo iz Bruslja. Navaden hlapec si!
standard
11. 01. 2011 23.56
Potočnik, kaj konkretnega po letih visokih ratingov bi človek pričakoval od vas. ampak ne, floskule so in....
erikon
11. 01. 2011 23.11
Dokler bojo oblastniki krali ko srake in en drugega ščitili in dajali -posojali ali menjavali ,Slovenija ne bo rasla. Ne samo da ne bo okrevala..propadla bo,zato pa tile kradejo dokler je še kaj saj jih ščiti zakonodaja(dokazat morajo resnični namen oškodovanja,kar je pa skoraj nemogoče pri nas.Zato se oklepajo stolčkov da poberejo vse kar lahko,če bi imeli kanček morala to ne bi počeli. V Slovenija bo kmalu slabše kot v Etiopiji.
mkoshi
11. 01. 2011 23.10
nakladanje še enega politika
Rastan Ra
11. 01. 2011 20.58
Potočnik je slovenski janičar. Zdaj je plačanec v Bruslju in udriha po Sloveniji še bolj kot po kateri koli drugi evro državi. Čeprav nam ozračje kvarijo kolone starih ruskih tovornjakov, plačamo pa mi !Sramota ! Kaj pa Kitajci, ki milion krat bolj onesnažujejo okolje. Pa amiji, ki vozijo avte, katerim merijo porabo bencina na uro, ne na km, da ne omenjam kemićne in ostale težke industrije. Pa Indija, Afrika, Da ne naštevam dalje. Vsi ti se požvižgajo na eko davek, nikoli ne bodo plačali niti centa, saj niso tako naivni kot mi. Se pa na koncu strinjam, da je treba ustaviti onesnaževanje, samo na drugi način je treba pristopiti. Naj plačujejo firme, ki so vsa leta basala velike dobičke, nas navadne ljudi pa naj pustijo pri miru.
LexLuthor
11. 01. 2011 20.36
@T_one my man!
LexLuthor
11. 01. 2011 20.12
Ja, potočnik, samo lapanje. izjasni se o TEŠ 6. Kot vsi ostali politiki, razpravljajo, kateri računalnik je boljši - tisti na luknjane kartice ali tisti na magnetni trak...
jankoinmetka1
11. 01. 2011 19.59
polifem 11.01.2011, 17:59 Glede tahionov ne vem, si bom pogledal. Govoril sem samo o ETRU, poglej si v googlu Michelson-Morley eksperiment.
tali?ni tom
11. 01. 2011 19.57
lahko je v bruslju s polno ritjo in mastno plačo pamet soliot in pametovat!! kaj pa naj za okolje stori človek ki ma plačo 500 evrov??? si kupi moderen avto , fasado za hišo , sončne kolektorje za elektriko malim ogrevanje moderno peč??? figo vse to je narejeno za narod ki je bogat navaden človek pa si ne more pomagat skoraj nič ker je vse predrago in tako le pobožna želja !! ko bo kapitalizem delal izdelke ki pripomorejo k varovanju narave cenovno dosegljive čisto navadnim ljudem z malo plačo bo zadeva čisto druga do takrat pa ne !! gospod potočniok o tem je treba tudi in nujno najprej razmislit pa bo !!! država pa ki za letala , puške in tanke ter ostalo kramo zapravlja denar naj rajši skomandira ugodne cene za izdelke ki so narejeni da varu jejo naravo mi siromaki pa ljih bomo pokupili , in tako bomo zadovoljni vsi , mi ki bomo prišparal energijo vi ko boste videli da se manj onesnažuje in narava !!!
Nedim Nedo
11. 01. 2011 18.44
itak bo 2012 kaj se sekiraš potočnik
Tonček Balonček
11. 01. 2011 18.41
Na te zadeve je Janša opozarjal še v časih, ko je vodil Evropo in je bilo vreme ena od prioritet predsedovaja, poleg kulinarike in prostitucije glavna tematika! Plus Osetija in Karabah seveda!
Odpri.oci
11. 01. 2011 18.27
Tista študentka Matoz je z akcijo "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" naredila v enem dnevu za okolje več, kot vsi tisoči preplačanih slovenskih eko-histeričnih birokratov na MOP-u, ARSO-ju, Službi Vlade RS za podn.spremembe... pa razni Fokusi, Umanotere, ......, ki so se vsi "priklopili" na ekologijo zaradi denarja in ne zaradi prepričanja - v zadnjih petih letih !!!!!
Odpri.oci
11. 01. 2011 18.25
Odpri.oci
11. 01. 2011 18.25
@tirolec 11.01.2011, 18:07 "A se je zbudil....? EU stolček ga je malo uspaval....Sicer ne vem v čigavo dobro sploh dela?" . Zolj in samo v svojo !!!!!
playback
11. 01. 2011 18.24
Pa kdo pravi, da so zime mile in da je vse preveč toplo. Jaz tega ne čutim, saj je bilo nedavno - 15 C,. A je to toplo??? Nekaj si izmišljujejo samo, da upravičijo svoj obstoj.Glavno, da ima lepo plačo. Pa pravijo, da sam nič ne more narediti, da lahko samo opozarja. Zakaj potem pa imamo "evropskek komisarje" ?? Če bi bili "svetovni komisarji" bi pa lahko nekaj naredili ?? Ne serjite ga več, saj nismo tako nori.
scipio
11. 01. 2011 18.23
niti Potočnik in niti Ratzinger in težko da vas tudi sam Bog ne morejo rešiti tega, da ste razočarani nad vsem kar se okrog vas dogaja v svetu. dajte malo manj godrnjajte in pospravite za začetek na svojem dvorišču, pa se vam bo tudi TEŠ zdel takoj manjši problem. antarktika bo ostala bela ali pa bo šla k hudiču z in prav tako tudi brez slovenskega šimfanja. dokler na vsakega našega počne z okoljem kakor se jim hoče 700 kitajcev pa 600 indijcev itd , je čisto irelevantno koliko se tukaj napenjamo kdo ima bolj prav, al gore ali alkalaj. zmenimo se raje o tem kako bomo spomladi spet vrečke naokrog pobirali, pa bo to tudi nekaj.