Tujina

Potočnik Italiji zagrozil s kaznijo

Bruselj, 23. 10. 2010 22.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za okolje Potočnik je Italijo posvaril, da ji grozi visoka kazen, če ne bo svoje zakonodaje na področju ravnanja z odpadki uskladila z evropsko in počistila ulic Neaplja, ki so preplavljene s smetmi.

Protestniki so v policiste zmetali tudi bakle.
Protestniki so v policiste zmetali tudi bakle. FOTO: Reuters

Danes je Evropska komisija Italijo posvarila, da bi lahko proti njej sprejela dodatne ukrepe, če ne bo počistila 2.400 ton smeti v Neaplju, ki ležijo na ulicah, saj jih komunalne službe nimajo kam odpeljati. V Terzignu, manjšem mestu pri Neaplju, namreč že en teden protestirajo tamkajšnji prebivalci, ki nasprotujejo odprtju nove deponije za odpadke, prav tako pa so ovirali tovornjake, da bi odpadke vozili na obstoječo deponijo.

Med protesti so zažigali avtomobile, italijanske zastave in v policiste metali kamne in petarde. Nasilje se je nadaljevalo tudi v noči na soboto, danes pa so bili protesti mirni. Protestniki so za nekaj ur zasedli domačo železniško postajo.

Evropski komisar Janez Potočnik je ob tem menil, da protesti kažejo, da Italija od zadnje krize s smetmi, ki je leta 2007 prav tako izbruhnila v Neaplju, ni naredila dovolj, da bi razmere uredila. Že včeraj je sicer italijanski premier Silvio Berlusconi napovedal, da bodo težave s smetmi uredili v desetih dneh, hkrati pa naj bi vlada sprostila 14 milijonov evrov za odškodnine prebivalcem Terzigna. Po njegovih besedah trenutne razmere ne predstavljajo nevarnosti za zdravje ljudi.

Smeti na neapeljskih ulicah
Smeti na neapeljskih ulicah FOTO: Reuters

Obtožbe na račun mafije

"Regija Kampanja še vedno nima načrta za ravnanje z odpadki in sežigalnica v Acerri je edina v tej regiji, deluje s polno zmogljivostjo, pa še to ne popolnoma brezhibno. To pomeni, da se oblasti v Kampanji niso zmožne znebiti starih odpadkov, prav tako pa tudi ne novih dnevnih smeti," je slovenski komisar zapisal v izjavi.

Marca je Evropsko sodišče odločilo, da Italija krši evropsko zakonodajo, saj ima premalo deponij za odpadke, Potočnik pa je tokrat dejal, da bi lahko Italijo doletela kazen, če bo primer ponovno obravnavalo omenjeno sodišče.

Italijanska vlada in politiki so odgovornost za nastali položaj pripisali lokalni mafiji Camorri. Nekdanji notranji minister Giuseppe Pisanu, ki vodi parlamentarno protimafijsko komisijo, je dejal, da mafija vztrajno ovira odvažanje odpadkov z neapeljskih ulic. "Moramo vzpostaviti pogoje, da bomo lahko problem rešili pri njegovih koreninah," je dodal.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
24. 10. 2010 13.54
Lahko en Slovenec napise kazen za veliko clanico kot je Italija? Se to sploh sme?
Tonček Balonček
24. 10. 2010 10.14
Ampak Potočnik ima pa res jajca!!! Ha, ha, ha!
WikiX
24. 10. 2010 08.26
Italijani seveda nimajo problemov s smetmi, razna podjetja oziroma posamezniki so jih vedno uspeli izginiti. Zato mi ni jasno, kaj se je zdaj razpištoljil Potočnik, hoče razgnati commoro ali se gre smetarje? Berlusconi že ve, kako se učinkovito očisti ulice, saj je že napovedal bliskovito vojno odpadkom . Na primer v Milanu ni smeti, prav tako jih ni v Rimu in drugod po Italiji, v Neaplju pa so levičarskim socialistom že večkrat prišle prav, ko so gradili iz njih barikade, da so se uprli črnosrajčnikom oziroma fašistom. Nazadnje je uspelo in so jih razgnali, čeprav so jih potem tako rekoč obkolili, ker so zasedli vso Italijo, pa potem še Istro in Dalmacijo, s severno afriko, Albanijo in Grčijo vred. Eden naših najpopularnejših in tudi najmlajših uspešnih znanstvenikov ter politkov že ve, v kaj se spušča s takimi odredbami. Navadno je tiho, ker se mu itak ni treba pretirano obremenjevati z lokalnimi dogodki, niti ni videl večjega dela Evrope, kako imajo tam poščihtano z odpadki. Še tradicionalno jih odmetavajo kar povsod naokoli, čiščenje poteka bolj spomladi in jeseni, ko zapiha močnejši veter in jih odnese pziroma prestavi voda. Mogoče ima naš sekretar pripravljene tudi bolj celovite ukrepe na teh področjih, če ne bo preveč zaposlen s skrivanjem pred gomoro, pa ne nujno samo Italijansko.
unja1.m
24. 10. 2010 08.20
naš velestrokovnjak je prebral tisto,kar so mu napisali in za letos upravičil svojo plačico
sprint
24. 10. 2010 07.59
Fučka se Italijanom za opozorilo birokratskega slovenceljna. Pa čeprav iz daljnega Bruslja. Niso tako nori kot mi, ki vsako komando Bruslja in mahanje s paličico vzamemo tako zares in tako Evrooopskoooo.
Tonček Balonček
24. 10. 2010 07.05
Kaj če bi kakšno rekel o španskem terminalu v Tržaškem zalivu? A zdaj bo ta evrobirokrat spet med najpopularnejšimi slovenskimi politiki?
kubo
24. 10. 2010 02.09
naslov provicira......norci
nik500
23. 10. 2010 23.41
Potočnik naj zagrozi Italiji zaradi onesnaženega zraka, ki prihaja iz Padske nižine k nam vsako poletje.
nik500
23. 10. 2010 23.38
Potočnik naj Italiji zagrozi s kaznijo zaradi onesnaženega zraka, ki prihaja iz Padske nižine k nam vsako poletje.
proofreader
23. 10. 2010 22.42
Ko jim bodo ponudili dovolj denarja, smeti ne bodo več smrdele.