Tujina

Potniki Iberie so spet ostali na tleh

Madrid, 09. 01. 2012 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Piloti letalskega prevoznika Iberia so spet stavkali. Odpovedanih je bilo več kot 100 letov, prizadetih pa več kot 11.000 potnikov. Leti ostalih družb, ki sodelujejo z Iberio, so kljub stavki potekali nemoteno.

Po podatkih Iberie je bilo zaradi današnje stavke odpovedanih 138 letov, medtem ko sindikat pilotov Sepla navaja, da je bilo odpovedanih 109 od danes napovedanih 313 letov. Prizadetih je bilo več kot 11.000 potnikov. Leti na Kanarske in Balearske otoke ter leti ostalih družb, ki sodelujejo z Iberio, so kljub stavki potekali nemoteno.

Iberia je sporočila, da so potnike, katerih leti so bili odpovedani, preusmerili na druge polete ali so jim vrnili denar. Potniki iz Latinske Amerike so se sicer pritoževali zaradi dolgega čakanja na madridskem letališču.

Zaradi odpovedanih letov so se porušili številni načrti.
Zaradi odpovedanih letov so se porušili številni načrti. FOTO: Reuters

Pred današnjo stavko so piloti Iberie že dvakrat stavkali v decembru, naslednjo stavko pa napovedujejo za sredo.

Piloti sicer nasprotujejo napovedani ustanovitvi nizkocenovne letalske družbe Iberia Express, ki naj bi bila ustanovljena v marcu. Iberia Express naj bi letela predvsem po Španiji in Evropi, medtem ko bi se Iberia osredotočila na donosnejše čezoceanske polete.

Piloti se bojijo, da bodo ponujene plače nove družbe prenizke, prav tako pa sindikat Sepla meni, da bo Iberia Express zaposlovala nove pilote, s čimer bi ogrozili na tisoče delovnih mest v Iberii.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.