Tujina

Putin trdi, da so Panamskimi dokumenti zarota. V dokumentih tudi eden nekdaj najbogatejših Slovencev Sergej Racman

Reykjavik, 07. 04. 2016 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Potem ko afera Panamski dokumenti razkriva vse več imen, v Bruslju želijo, da se seznam davčnih oaz sestavi v pol leta, ne šele do leta 2019. Pristojni komisar sicer pravi, da ni jasno, koliko dejavnosti iz dokumentov je nezakonitih, zagotovo pa so nesprejemljive.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kako odpreti podjetje v davčni oazi?
    02:03
    Iz SVETA: Kako odpreti podjetje v davčni oazi?
  • Iz 24UR: V panamskih dokumentih tudi častna konzula
    02:18
    Iz 24UR: V panamskih dokumentih tudi častna konzula
  • Iz 24UR: Skrivanje denarja pred ženami
    02:10
    Iz 24UR: Skrivanje denarja pred ženami
  • Iz 24UR: V afero ujet tudi Racman
    01:36
    Iz 24UR: V afero ujet tudi Racman

Sigurdur Ingi Johannsson
Sigurdur Ingi Johannsson FOTO: AP
Sigurdur Ingi Johannsson je danes že zaprisegel kot novi predsednik islandske vlade, potem ko je Sigmundur David Gunnlaugsson formalno odstopil, v kar je bil prisiljen zaradi razkritij iz panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca v aferi Panamski dokumenti.

Johannsson, ne preveč priljubljeni minister za ribištvo in kmetijstvo, naj bi zdaj državo vodil do predčasnih volitev. Te bodo izvedli jeseni. Že takoj jutri naj bi se sicer soočil z glasovanjem o nezaupnici, kar je zahtevala opozicija. Če bo nezaupnica izglasovana, bodo predčasne volitve še prej.

Tudi britanski premier David Cameron je priznal, da je imel koristi od očetovega sklada v davčni oazi.
Argentinskemu predsedniku grozi preiskava

Argentinski zvezni tožilec Federico Delgado je danes odprl preiskavo proti predsedniku Mauriciu Macriju, ki se je ujel v razkritja panamskih dokumentov. Tožilec je že zahteval od argentinske davčne uprave in protikorupcijskega urada, da preverijo, ali se je predsednik z dvema podjetjema v davčnih oazah izmikal plačevanju davka.

Ob objavi razkritih dokumentov iz družbe Mossack Fonseca je prišlo na dan, da je Macri skupaj z očetom in bratom med direktorji podjetja, ki je registrirano na Bahamih. Bil naj bi tudi v vodstvu še enega podjetja s sedežem v Panami.

Macri ne enega ne drugega podjetja ni navedel v svoji prijavi premoženja, ko je postal župan Buenos Airesa leta 2007 oziroma lani, ko je postal predsednik države.

V svoji predvolilni kampanji je sicer obljubljal odločen boj proti korupciji, zdaj pa zanika, da bi storil karkoli narobe in zatrjuje, da ni skrival ničesar.

A že takoj so v opoziciji, ki je sicer še pod vtisom hudega volilnega poraza, zahtevali, da bi moralo finančno poslovanje konservativnega predsednika preiskati tudi tožilstvo.

Poleg argentinskega predsednika in islandskega premierja se je v mrežo zaradi Panamskih dokumentov ujelo še več kot sto politikov.

Afera odnaša bankirje

Afera Panamski dokumenti medtem terja žrtve tudi med bankirji. Odstopil je šef Hypo banke v avstrijski zvezni deželi Vorarlberg Michael Grahammer. "Ostajam 100-odstotno prepričan, da ni banka v nobenem trenutku zaobšla zakonodaje ali sankcij," je zagotovil. Na položaju bo ostal do imenovanja naslednika. Hypo Vorarlberg se je znašel v množici dokumentov, ki jih objavljajo novinarji. Račune banke preiskujejo tudi avstrijske oblasti, podobno kot tudi račune avstrijske banke Raiffeisen Bank International.

Danes je odstopil tudi član nadzornega odbora nizozemske bančne skupine ABN Amro Bert Meerstadt. Nizozemski mediji so poročali, da je delničar korporacije Morclan z Deviških otokov, ki jo je ustanovila Mossack Fonseca. Meerstadt teh poročil ni komentiral, dejal pa je, da odstopa v izogib negativnim posledicam za tretjo največjo nizozemsko banko.

Ruski vojaki se vračajo iz Sirije - 2
Ruski vojaki se vračajo iz Sirije - 2 FOTO: AP

Putin ne pojasnjuje podrobnosti, namesto tega opozarja na "zaroto Zahoda"

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes odzval na afero Panamski dokumenti in zanikal, da bi šlo za korupcijo, potem ko so panamski dokumenti razkrili, da je njegov prijatelj, čelist Sergej Roldugin vodil velik poslovni imperij v tujini. 

Putin je opozoril, da njegovega imena ni v panamskih dokumentih, za novinarsko preiskovalno ekipo pa naj bi stali predstavniki administracije ZDA.

"Prečesali so račune v tujini. Vašega ponižnega sluge ni tam. O čem je potem sploh govora (...) Tisti, ki so delali na panamskih dokumentih so namesto tega omenili nekaj prijateljev ruskega predsednika in namignili, da bi lahko šlo za elemente korupcije," je na forumu za regionalne medije v Sankt Peterburgu v odzivu afero še dejal Putin.

"Kakšni elementi korupcije? Ni jih," je bil odločen ruski predsednik. Svojega prijatelja Roldugina je označil za "genialnega glasbenika" in filantropa. "Vesel sem, da imam za prijatelje ljudi, kot je Sergej Pavlovič," je še dejal Putin.

Ocenil je tudi, da sovražniki Rusije z objavo panamskih dokumentov ciljajo na enotnost ruskega naroda. "Želijo nas oslabiti navznoter, da bi bili potem bolj poslušni." Panamski dokumenti naj bi bili tako poskus, da od zunaj v Rusiji sprožijo nemire, o Putinovem odzivu poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čelist Roldugin, ki je dolgoletni Putinov prijatelj, naj bi bil  lastnik več poštnih nabiralnikov, prek katerih naj bi se poslovalo z več kot dvema milijardama dolarjev.

Putin je danes zanikal tudi tovrstne očitke. "Skoraj ves denar, ki ga je zaslužil, je porabil za nakup instrumentov v tujini in jih pripeljal v Rusijo," je še dejal.

Panama City
Panama City FOTO: AP

Panama napoveduje spremembe

Panama bo zaradi afere Panamski dokumenti medtem ustanovila odbor strokovnjakov, ki bodo preučili prakse te države, v kateri deluje družba Mossack Fonseca, ki izvaja registracijo podjetij v davčnih oazah. Kot je sporočil panamski predsednik Juan Carlos Varela, želijo okrepiti transparentnost finančnega in pravosodnega sistema.

Neodvisen odbor nacionalnih in mednarodnih strokovnjakov bo "ocenil naše trenutne prakse in predlagal sprejem ukrepov, ki jih bomo delili z drugimi državami, da bi okrepili transparentnost našega finančnega in pravosodnega sistema", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozno v sredo prek Twitterja sporočil Varela.

"Smo resna država, ki spoštuje mednarodno pravo in se pridružuje ukrepom mednarodne skupnosti, da bi našli rešitve za ta globalen problem," je dodal.

Danes objavljeni podatki Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev sicer razkrivajo, da je povpraševanje za več kot 16.300 podjetij, ki jih je Mossack Fonseca ustanovila v davčnih oazah, prišlo iz Hongkonga in Kitajske. To predstavlja 29 odstotkov celotnega posla panamske družbe.
V ustanavljanje podjetij v davčnih oazah naj bi bili vpleteni tudi sorodniki najmanj osmih sedanjih ali nekdanjih članov najvplivnejšega odbora kitajskega politbiroja.

Odbora DZ za finance in monetarno politiko ter pravosodje sta danes v luči afere Panamski dokumenti razpravljala o problematiki utajevanja davkov in skrivanja denarja v davčnih oazah. Predstavniki vlade so povedali, da je to področje v Sloveniji dobro urejeno, a brez širokega mednarodnega sodelovanja je vsaka država nemočna.
V Bruslju želijo seznam davčnih oaz

V Evropski komisiji po izbruhu afere Panamski dokumenti pozivajo k hitrejšemu oblikovanju evropskega črnega seznama davčnih oaz. "Seznam davčnih oaz želim v prihodnjih šestih mesecih," je danes v Bruslju ob predstavitvi predlogov za boj proti goljufijam z DDV poudaril evropski komisar za obdavčevanje Pierre Moscovici.

Moscovici je zaradi razkritij "ogorčen in besen". "Ne vemo, koliko od teh dejavnosti je nezakonitih, vendar je večina prvič nedvomno resnična, drugič pa nedvomno nemoralna, neetična in z eno besedo nesprejemljiva," je poudaril komisar.

Davčne goljufije so po njegovih besedah "gospodarska kuga", razsežnost afere je "šokantna", zato mora EU čim prej oblikovati skupen črni seznam mednarodnih davčnih oaz in jih ustrezno kaznovati, če ne bodo pripravljene sodelovati.
Komisija je evropski črni seznam davčnih oaz predlagala januarja v sklopu svežnja predlogov za zaostritev boja proti izogibanju davkom od dohodkov pravnih oseb po EU na podlagi načela, da morajo podjetja davke plačati tam, kjer ustvarijo dobiček.

Tedaj je komisija seznam načrtovala v začetku leta 2019, danes pa je Moscovici pozval, naj bo pripravljen v pol leta. Trenutno je Panama le na črnem seznamu davčnih oaz osmih članic unije, je ponazoril problem neusklajenega ukrepanja v uniji.

Ob tem je komisar izpostavil, da Panama za razliko od drugih držav na črnem seznamu davčnih oaz doslej ni bila pripravljena na konstruktiven dialog z EU, ter državo pozval, naj premisli o svojem stališču.

Sigurdur Gunnlaugsson
Sigurdur Gunnlaugsson FOTO: AP

V dokumente ujeta tudi slovenska častna konzula

Medtem pa današnje Delo poroča, da naj bi se v dokumente ujela tudi častna konzula v Luksemburgu Franc Zlatko Dreu in v Liechtensteinu Donat P. Marxer.

Dreu je bil leta 2006 nekaj mesecev pooblaščenec, pa tudi lastnik družbe z Britanskih Deviških otokov. Za Delo je sicer to zanikal, in pojasnil, da je pravi lastnik, ki je družbo kupil, verjetno po pomoti namesto svojega imena vpisal njegovo. To bi bilo možno, saj prisotnost notarja ni bila potrebna. Po odkriti napaki so vpisali novega lastnika in se opravičili, je dodal. Prav tako je zanikal, da bi v davčnih oazah ustanavljal podjetja za slovenske državljane, dejal je tudi, da je od leta 2002 poslovno neaktiven. Podatki, ki so jih pridobili na Delu, pa kažejo nasprotno – pooblastila za upravljanje podjetij je dobival še leta pozneje, vsaj do leta 2008.

V primeru Marxerja pa dokumenti po poročanju Dela dokazujejo, da je bil od decembra 2008 edini družbenik v podjetju Exal Enterprises na Sejšelih, nato pa je oktobra 2014 družbo prevzelo liechtensteinsko podjetje Medipolan, ki naj bi bilo Marxerjevo. Malo pred tem so v panamski centrali MF ugotovili, da Marxer ustreza kriterijem politično izpostavljenega posameznika (PIP). Züriško podružnico MF, preko katere je Marxer verjetno registriral Exal Enterprises, so prosili, naj predloži še osem dodatnih dokumentov, da bi izpolnili zakonske zahteve za poslovanje s PIP. Poleg osebnih podatkov so zahtevali tudi podatke o premoženju in bančnih računih družbe s Sejšelov. V Švici so nato ugotovili, da ni razloga, da bi bil Marxer PIP, saj gre za uglednega državljana, in izrazili dvom, da bo Marxer z MF hotel deliti vse te informacije. Nazadnje je šla njegova družba lani v likvidacijo.

Generalni sekretar na MZZ Stanislav Vidovič je danes za Radio Slovenija v odzivu glede dveh slovenskih častnih konzulov, ki sta se znašla v panamskih dokumentih, dejal, da bo ministrstvo za zunanje zadeve zaprosilo nadzorni veleposlaništvi, da pripravita poročilo o njunem delu.

V Panamskih dokumentih tudi eden nekdaj najbogatejših Slovencev Sergej Racman

Medtem so slovaški novinarji, med iskanjem svojih državljanov in finančnih rezidentov, ki so poslovali z razvpito odvetniško družbo Mossack Fonseca, specializirano za ustanavljanje off-shore podjetij, odkrili ime nekdanjega prvega moža Koloseja Sergeja Racmana, ki se je zaradi domnevne zlorabe položaja pri preprodaji delnic znašel tudi na zatožni klopi.

Racman naj bi bil na slovaškem seznamu, ker je bil tam finančno prijavljen, s prestolnici Bratislavi naj bi imel nekaj časa prijavljeno stalno prebivališče. Da ne gre za pomoto, priča tudi podatek, da "gre za lastnika podjetja, ki se ukvarja s 3D kinematografijo".

Racman sicer še vedno bije bitko za Kolosej, ki ga še vedno obvladuje preko partnerjev, banke pa bi ga zaradi visokih dolgov rade poslale v srečaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 04. 2016 18.22
. a slikce o sergejevih oblincah pa ni
flojdi
09. 04. 2016 18.18
+1
.na kerem otočku nek ma pa nek lah tudi naših 400jurjev ot ceffitikatoF...............
mes
09. 04. 2016 16.06
Neverjetno nobenega Američana med kriminalci ,sami poštenjaki. Mislite da smo vsi ,da nihče ne ve razmišljati z svojo glavo.
StrikeOne
09. 04. 2016 12.50
+9
Povejte nam to kar nas vse zanima in se tice vseh, koliko milijard ali trilijonov pa so pokradli in skrili Rotschildi, Rocklefellerji in Soroš isti kateri so sprostili panama dokumente? Putin nima tem nič beden poskus zio propagande, ki je vedno bolj očitna, sicer pa kaj nas briga za 2 mlrd Ruskega denarja! Kaj pa je z našimi trilijoni ki jih je pokradlo glih to židovje ki s prstom kaže na druge!?!To pa se nas tiče a o tem niti ne pisnete!
iGURT
09. 04. 2016 10.48
+5
Putina sploh ni v nobenem dokumentu, tako da? Kot da bi se v dokumentih znašel prijatelj Milana in Janeza pa bi vsi kazali s prstom na Milana in Janeza. ...mimogrede, ta 'afera' je prišla na svetlo 4 Aprila 2016, se spomni kdo kaj so obelodanili isti ljudje pred tremi leti, 4 Aprila 2013?
ONniON
08. 04. 2016 21.30
+0
Islandija ima po podatkih eurostata pod pragom revščine 7,9 % prebivalstva ,kar jo uvršča na najnižji delež v evropi in svetu nasploh je zelo socialna država in zgled marsikomur, držijo skupaj kot narod, so enotni, rad vas imam
puspan
10. 04. 2016 20.36
Kot v SK, kjer so tudi vsi enotni, kajne Mr. %.
Kukulkan
08. 04. 2016 20.35
+4
Stavim da je racman delal v skladu z zakonom kot vsi slovenski lopovi
flojdi
09. 04. 2016 18.20
itak da / pisalci zakonoF pa ...ejga.. vsa čAST jim
Kollerik
08. 04. 2016 18.48
+4
Vsi lopovi so isti.
nikhrast
08. 04. 2016 19.51
-2
Saj še davčna uprava ponekod ni jasna kaj je davčna utaja in kaj je izogibanje davkov, davčni zakoni so neverjetno komplicirani, saj skoraj nobeden ne izpolni svoje davčne pole. Davčne oaze, "tax havens", so legalne, utaja dvkov pa ne. Američani so pa kar efektivni pri pobiranju davkov, največkrat se pa imena ne pojavijo javno, če potem plačaš davke. Litigacije so pa dolge in drage, brez odvetnikov ne gre.
Uporabnik113189
08. 04. 2016 16.09
+6
PR predstavnik vlade iz ZDA je povsem prostodušno potrdil, da so zadovoljni, ker so "hekerji" uspeli ukrasti tako obsežno dokumentacijo v Panami. Mimogrede, Panama je na tihem veljala za eno bolj "poštenih" davčnih oaz. Obstajajo namreč tudi takšne iz katerih potem kapitala ne moreš več vrniti. Skratka vložiš lahko, dvigniti pa ne moreš. Je pa zanimivo, da so v ZDA povsem na nasprotni strani in zgroženi, če se hekerji dokopljejo kakšnih njihovih papirjev in seveda komaj čakajo, da zgrabijo za vrat koga iz Wikileaks-a. Zato ni niti čudno, če Putin meni, da ima zgodba svoje ozadje in da gre za še enega napadov na Rusijo in njega osebno. Želi se prikazati samo določene države in politike kot koruptivne, medtem pa imajo seveda američani "čisto vest". Nihče jim ne more dokazati davčnih prevar preko davčnih oaz niti se jih ne omenja v medijih. Nam vsem pa je še kako jasno da so prav oni prvaki s pretakanjem kapitala po svetu in da so oaze sestavni del njihovega mednarodnega poslovanja in njihovih bank.
Uporabnik113189
08. 04. 2016 16.17
+3
Sicer pa, mladi ( ki morajo nekako zaslužiti za življenje s podjetništvom) danes ne morejo mimo dejstva, da v kolikor se ne izogibaš davkom ( enako kot vsa mednarodna konkurenca) potem niti v sanjah ne moreš biti konkurenčen. zato priporočam vsem, ki se ukvarjajo s podjetništvom resen razmislek. Vidimo, da so celo kupci podjetij, ki jih naša vlada prodaja praviloma iz davčnih oaz in so vsaj za davek v prednosti, poleg anonimnosti in še česa. Vse dokler bodo države celo omogočale utaje davkov s prodajo DRŽAVNIH podjetij takšnim kupcem je povsem logično, da moraš kot podjetnik plavati s tokom in upati da ne boš padel v kremplje prevarantskih oblasti, kjer je enim dovoljeno tajiti davke, drugim pa ne. Prvi zakon trga in konkurence je namreč ta, da morajo pravila poslovanja veljati enako za vse in to pravilo prva krši prav država.
majstr4
08. 04. 2016 13.37
-1
amerosi kapitalizem :D toj to
prava resni.ca
08. 04. 2016 14.01
+4
panama ni destinacija ameriskih utajevalcev, Delaware, Nevada in Wyoming so davcne oaze americanov, ZDA pa je nasplosno postala davcna oaza tud za tuja podjetja
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.28
-5
vsi so krivi, samo Putin ne
Salamandros
08. 04. 2016 12.07
+4
Seveda je zarota. V dokumentih je omenjen Cameron, vendar mediji o tem ne poročajo??? Islandec je pa odstopil in zam,enjala ga bo ameriška marioneta.
enakostzavse
08. 04. 2016 12.32
+1
Cameronov OČE, pokojni , je imel tam račun. Kam bi pa prišli da bi janša odgovarjal še za kriminal njegovega fotra hahahahahahahah ? V Islandiji so pa ljudi na mestu in držijo skupaj. Kaj misliš da v takem okolju lahko kdo od zunaj vpliva na narod ? Če misliš tako, vedi da tam ni janšistov uničujočih in je sloga !!!!
krnekilojz
08. 04. 2016 16.46
+1
Kollerik
08. 04. 2016 18.17
-1
jzkzfzmz
08. 04. 2016 10.32
+4
Ejla 24 kur kolk ste plačani na antipropagando? Kaj misliote da so amerosi kaj boljši? pokvarjeni ste bolj kot politikli!
29350
08. 04. 2016 11.18
+3
enakostzavse
08. 04. 2016 11.22
+1
Jaz tudi "misliom", da je tale jzkz.... en mal ruknjen.
prašek
08. 04. 2016 11.23
+3
enakostzavse
08. 04. 2016 11.31
-1
Se opravičujem, samo nisem hotel izpast pregrob do takega bubančka.
prašek
08. 04. 2016 11.44
-1
enakostzavse
08. 04. 2016 09.36
+6
In še obstajajo člani drobnice, kateri ne razumejo, da imajo v ZDA KAPITALIZEM in da v kapitalizmu poteka prenos sredstev čisto na drug način. Poleg tega imajo v državi Delaware, ZDA (za buteljne kateri ne razumejo), davčno oazo. Je pa v ZDA neplačilo davkov, takoj za naklepnim umorom, najbolj kaznovan kriminal. Tako da ameri ne potrebujejo oaz. Oaze pa so leglo kriminalcev iz "demokratičnih" držav in držav v katerih prevladuje "socializem". Tukaj pa sploh ne bi smeli politiki in gospodarstveniki imeti skrivnih računov, ker pač delujejo v državah in sistemu, kateri obsoja take mahinacije in bi moral obsojat, najstrožje, gospodarski kriminal.
29350
08. 04. 2016 11.17
+2
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.29
+1
enakostzavse
08. 04. 2016 09.20
+2
putinček je izjavil da je ves denar, DVE MILIARDE dolarjev, porabil za nakup instrumentov v tujini, katere pa je vse do zadnjega prinesel v rusijo. Lahko noč otroci, hahahahahahahahah, Na vratih je zvonec in pravljice je konec hahahahahha. Taki kriminalci imajo pirhe za krajo državnega premoženja, pirhov da bi kaj priznali, pa nimajo. Vse je politični konstrukt nasprotnikov hahahahaaha. Nam je kaj znano to, iz naših logov ?
enakostzavse
08. 04. 2016 11.24
+1
Putinofili z minusi so zopet dokazali da niso pismeni. Pa ljudje, to so lastne besede vašega ljubljenega, bubančki ne umni.
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.31
+0
najbolj smesno je, k ce Putin rece, da je zarota, mu oni sveto verjamejo, ostali pa so takoj oznaceni za ameriske ovce
BobbyP
08. 04. 2016 09.09
+1
Ker Delićka kar ne najde imena JJ v #panamapapers, se pompozno najavljene objave in razkritja imen že umikajo iz naslovnih strani. Ali pa so morda slovenska imena vpletena v zgodbo "naša" in seveda "naših" ne moremo šikanirati in medijsko linčati, ne?
enakostzavse
08. 04. 2016 09.29
+4
So pa tuji mediji izbrskali. dr. i.j.j, bi naj imel 1,8 MILIARDE pod palmami. Seveda ne na svoje ime. Za take stvari ima svoje hlapčke, kteru mu "posojajo" imena.
prašek
08. 04. 2016 09.35
+7
Tisti hlapčki pa, če ne storijo vse po navodilih, storijo samomor iz zasede ! Ustrelijo se najraje kar v hrbet !
HorstWiesel
08. 04. 2016 10.58
+2
prašek
08. 04. 2016 11.21
+2
enakostzavse
08. 04. 2016 11.37
-1
slovenskipatriot, kaj pomeni tvoje ime ? Patria je domovina, a si slovenski domobranec ? Ali pa so ti všeč patrie, ker so bile zelo dobičkonosne in od vseh nakupljenih, delujejo še samo ŠTIRI ?
HorstWiesel
08. 04. 2016 12.49
+0
Za info, domobranci niso bili patrioti, ker so pomagal tujemu okupatorju pobijat rojake.
HorstWiesel
08. 04. 2016 12.50
-1
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.32
+0
domobranci so izdajalci, ampak takisto so vsi komunisti med partizani
HorstWiesel
08. 04. 2016 13.50
+1
Sicer mi niti na pamet ne pade, da bi zagovarjal komuniste ampak me pa vseeno zanima, kermu sovražniku so pa komunisti, torej člani komunistične stranke, izdajal in kaj?
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.54
+0
izdal so slovenski narod in pomorili vec ljudi, tudi tiste, ki niso sodeloval z okupatorjem, zene in otroke, med drugim pa tud nekatere soborce proti okupatorju. Tako te komunisti kot domobranci so smrad, noben nima pravice, da drugemi vzame zivljenje, pa naj bodo to komunisti, domobranci, nemci, americani ali rusi.
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.56
-1
zalostno je, da se kogarkol sploh brani, ce ne neposredno, pa posredno s tem, da se poboji enih upravicujejo ces, da so jih drugi pobili vec. Ce bi mel voditelji v glavi tancico clovecnosti, potem bi se zamislil kako je to, ko nekomu odvzames zivljenje samo zato ker lahko
Kollerik
08. 04. 2016 18.27
+0
Kranjčan, v celofanu tvoje "človečnosti" zavito pljuvanja po komunistih in njihovem boju proti morilcem našega naroda je samo skrita poanta slogana "vsi so isti". In ti si torej drzneš enačiti boce proti nacifašistični gollazni z izdajalskimi beddniki? Nekateri ste pa res prišraufani v glavi...
Mich Diam
08. 04. 2016 08.56
+1
mene pa še niso našli! Kukuc, no, kje sem!?
tron3
08. 04. 2016 08.54
+9
Američani o svojih utajevalcih pa nič, tam so pa vsi pošten!!!!
enakostzavse
08. 04. 2016 12.36
+2
prava resni.ca
08. 04. 2016 14.01
+2
panama ni destinacija ameriskih utajevalcev, Delaware, Nevada in Wyoming so davcne oaze americanov, ZDA pa je nasplosno postala davcna oaza tud za tuja podjetja
nikhrast
08. 04. 2016 15.52
-1
sinhron
08. 04. 2016 08.37
+15
Sedaj po razkritju finančnih malverzacij in utaje davkov se vsi sprenevedajo , nihče ni nič kriv , nihče ni storil nič proti svoji državi , skratka značilno za kriminalce , oni niso nič krivi le drugi so jih na to napeljevali ali drugi o to delali oni nikdar !
Ka pa mislis
08. 04. 2016 08.22
-2
Same drzave z desnimi na celu
enakostzavse
08. 04. 2016 09.14
+0
Ne, putinček je pravi demokratični človekoljub. In to dva tisoč milionov krat.
Salamandros
08. 04. 2016 12.09
+1
Putin je desničar in če ga lahko primerjamo s katerim politikom iz Slovenije je to JJ. Sta identična....
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.33
a on navija za najbolj desnicarski klub v spaniji, s podporo falangistov in blagoslovom kraljeve druzine... legit
prava resni.ca
08. 04. 2016 13.33
kosovelj res je, ampak levicarji so pa k rotschildi, k obvladujejo ves kapital pa se izzivljajo nad psi