Tujina

FOTO: Ob poti olimpijskega ognja spet protesti

Nagano, 26. 04. 2008 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihod plamenice v Nagano je pospremilo na stotine kitajskih protestnikov z napisi 'En svet, ene sanje, ena Kitajska'.

Ko je danes ob 8.30 olimpijski ogenj prispel v japonsko mesto Nagano, prizorišče zimskih olimpijskih iger leta 1998, so se na ulicah zbrali tako podporniki Tibeta kot zagovorniki kitajske politike. Za varnost plamenice je skrbelo 4000 policistov. Najmanj trije protestniki so se prebili vse do osemdesetih nosilcev ognja na štiri ure trajajoči in 18,7 kilometra dolgi poti. Pri tem so bili ranjeni štirje ljudje. Pet moških, štiri Japonce in Tajvanca, so aretirali.

Na Japonskem so se ponovili prozori, ki smo jim bili priča v Londonu, Parizu in še nekaterih mestih.
Na Japonskem so se ponovili prozori, ki smo jim bili priča v Londonu, Parizu in še nekaterih mestih. FOTO: Reuters

Nagano, kjer so pred desetletjem gostili olimpijske igre, je 16. mednarodna postaja olimpijskega ognja. Odkar je iz Grčije krenil po svetu, so pot olimpijskega ognja zaznamovali poostreni varnostni ukrepi in številni protesti. Ogenj je medtem prispel v Južno Korejo, pot pa bo med drugim nadaljeval še po Severni Koreji in Vietnamu, nato pa bo obiskal Hongkong, preden ga bodo avgusta pozdravili gostitelji v Pekingu.

Olimpijski ogenj naj bi sicer prenašal sporočilo miru in prijateljstva, a se je njegovo potovanje spremenilo v politični dogodek. Ob tem nekateri mediji poročajo, da se je Peking po dolgem času pripravljen srečati s tibetanskim duhovnim vodjo dalajlamo.

Dalajlama si želi pogovorov s Kitajsko

Dalajlama je pozdravil predlog Kitajske za pogovore, s katerimi bi prispevali k ureditvi razmer v Tibetu. Ob tem je poudaril, da si samo želi resnih pogovorov o tem, kako zmanjšati nezadovoljstvo Tibetancev, in resne razprave o težavah, ki pestijo Tibet. Kot je povedal, še ni prejel podrobnejših informacij glede pogovorov, vendar je po njegovih besedah pogovor v osnovi dobra stvar.

Za varnost v Naganu skrbi 4000 policistov.
Za varnost v Naganu skrbi 4000 policistov. FOTO: Reuters

Dan po napovedi, da Kitajska načrtuje skorajšnje srečanje z odposlancem dalajlame, je duhovni vodja Tibetancev še povedal, da pa srečanje, namenjeno zgolj pomiritvi mednarodnih skrbi, ne bi bilo smiselno.

Kitajska napoved je sprožila več pozitivnih odzivov. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na primer kitajsko ponudbo za dialog označil za 'zelo pomemben korak'. Potezo Kitajske je pozdravilo tudi več evropskih držav in ZDA.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja