Tujina

Pot ljudi med zvezde

Ljubljana, 12. 04. 2011 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
12

Pot v vesolje so tlakovali ljudje, ki so sanjali o napredku in novih obzorjih. V enaki meri pa jo krčili politika, mednarodni spori in celo največji zločini človeštva. Ljudje smo v nebo prišli tudi preko pekla.

Pot v vesolje so tlakovali ljudje, ki so sanjali o napredku in novih obzorjih. V enaki meri pa jo krčili politika, mednarodni spori in celo največji zločini človeštva. Ljudje smo v nebo prišli tudi preko pekla.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
14. 04. 2011 00.27
"No no no, to je zakon kateri bi naj veljal, kar pa ne pomeni da je to dejansko tako.Kdo pravi da ne more obstajat nekaj ki da vec energije kot je potrosi?" To me spominja na nore alkemiste, ki so hoteli izumiti formulo za izdelavo zlata, da bi tako obogateli brez truda. Nekatere so pokopali dolgovi in pijača. Drugi pa so za te norosti plačali z svojo lastno glavo.
Misija1
13. 04. 2011 15.39
@KosezVeliki: No no no, to je zakon kateri bi naj veljal, kar pa ne pomeni da je to dejansko tako. Kdo pravi da ne more obstajat nekaj ki da vec energije kot je potrosi? Res pa da tega ne bomo nasli na zemlji, ampak slepo je verjet da se zakoni ne morejo porusit. Vedno se odkrije kaj novega. Drugace pa ni ravno res ko pravis da se raziskave z jedrsko fuzijo ne premaknejo z 40 let. V zadnjem desetletju so uspesno izdelali reaktor, ki pa je v kratkem casu dal premalo energije. Slej kot prej bodo nasli pravo resitev. Rudarjenje in transport se bo izplacal, ce bo material katerega bodo tovorili zelo drag. To je logicno.
klemenju
13. 04. 2011 15.31
KosezVeliki jederska fuzija ni ilizija in bo sigurno v naslednjih letih postala realnost (verjetno bo potrebno še kako desetletje ali 2). Prva fuzijska elektrarna (do sedaj so bili samo manjši raziskovalni reaktorji) naj bi bila končana leta 2016, samo to bo še vedno raziskovalni reaktor (500 MW moči) bo pa sigurno pospešit razvoj. Pa tudi za rudarjenje na drugih planetih ne vemo kaj se bo iznašlo čez par let tak, da trenutno rudarjenje na drugih planetih ni realno (razen če ima kdo preveč denarja) kaj pa bo čez leta pa ne more doben rečt, ker ni nujno da je raketni pogon največ kar se bo razvilo na zemlji
KosezVeliki
13. 04. 2011 14.26
@klemenju Fuzija je prisotna na zemlji že 40 let in se nikamor ne premakne. Problem fuzije in vseh podobnih reči je "perpetum mobile". Ni enega metafizičnega zakona, ki bi omogočal, da vložiš v neko stvar manj energje...in dobiš iz nje večji izkoristek. To je iluzija. Ljudje, ki so hoteli izumiti "perpetuum mobile" so ponavadi zblazneli ali pristali v psihijatriji.
KosezVeliki
13. 04. 2011 14.12
Rudarjenje na luni ali drugih oddaljenih planetih je pretežno domena hollywooda in nima nobenih realnih osnov ali logičnih perspektiv v življenju tukaj na zemlji. Življenje na zemlji pozna samo eno univerzalno resnico. Ta pa se imenuje prosti trg. In logika prostega trga je zelo preprosta. Če je z neko dobrino več stroškov kot dejanskega dobička...se je preprosto ne splača eksplotirati. Kteri genij se bo šel rudarjenja na luni in transporta materiala nazaj na zemljo mi povej ? Ga ni norca, ki bi dejansko vložil sredstva v takšen posel. Samo en polet v vesolje z navadno raketo nas košta 35 milijonov $...kje so še tukaj mašinerija, oprema, delovna sila, tehnologija...kako pripeljati večtonski tovor nazaj na zemljo....pa dej nehi no. To je navadna utopija.
Ramzess
13. 04. 2011 10.38
Matjaz Hartman="zakaj ni več resnih vesoljskih projektov." Kaj misliš ... še noben uradni projekt ni bil resen, mnogi so bili tako ali drugače onemogočeni, sabotirani, lažiran, ... uradni vesoljski projekti so velika dezinformacija in usmerjanje pozornosti javnosti, od ti. črnih (in resnih) projektov v ozadju, ter resnice o našem sistemu, ...
klemenju
13. 04. 2011 06.20
tak, da če se bo kdaj uspešno rudarilo na drugih planetih (ali pa lunah) se bo to zaradi materialov, ki jih ni na zemlji imajo pa boljše lasnosti od teh ki jih sedaj poznamo.
klemenju
13. 04. 2011 06.17
KosezVeliki 12.04.2011, 23:37 Zato ker ni nobedn zdravorazumski človek tako neumen, da bi uvažal naravne resurse iz vesolja, kajti to bi bilo milijonkrat dražje, kot pa zavrtati luknjo v novo naftno ali plinsko polje. Si mogoče že kdaj slišal za material helij-3. No če veš kaj o njem veš, da je trenutno najboljša izbira za uspešno uporabo jederske fuzije za pridobivanje elektrike (zlivanje devterija in helija-3 pri čemer so stranski produkti neškodljivi -niso radioaktivni) Edini pravi protikandidat heliju-3 je pa tritij, ki pa je radioaktiven (torej tak reaktor bi spet imel podobno slabost kot fisijski reaktorji) in izkoristek je dosti slabši Aja pa helija-3 ni na zemlji (oziroma je v zanemarljivih količinah) ga je pa ogromno na luni kar sigurno opraviči rudarjenje na luni.
KosezVeliki
12. 04. 2011 23.37
Zato ker ni nobedn zdravorazumski človek tako neumen, da bi uvažal naravne resurse iz vesolja, kajti to bi bilo milijonkrat dražje, kot pa zavrtati luknjo v novo naftno ali plinsko polje. Naravnih resursov je na naši zemlji več kot dovolj za naslednjih 150 let ! Kar se tiče kolonizacije vesolja. To je izjemno privlačna in romantična ideja. Kot v času Kolumbovega odkritja novega sveta. Vendar bo potrebno za takšno odisejado počakati na izgraditev ogromne megastrukture s pogonom na jedrski reaktor, rešiti probleme s breztežnostjo na ladji, oskrbo z energijo, hrano, vodo, življenskimi pogoji...ipd
Matjaz Hartman
12. 04. 2011 23.07
zakaj ni več resnih vesoljskih projektov.
Matjaz Hartman
12. 04. 2011 22.56
škoda da se na tem področju nič ne dela, ko bomo uničili ta planet, kam bomo šli potem? vesoljski program bi moral biti prioriteta človeštva, prva prioriteta naseliti še en planet v osončju, za kar je potrebno ogromno resursov, ki se danes porabljajo za nesmiselne stvari. Za poselitev planeta je nanj potrebno prenesti cele tovarne, mesta, ki potem poskušajo črpati tamkajšnje naravne dobrine, kamnine.
inhabitant
12. 04. 2011 21.56
tega je pa res treba