Tujina

Posveti o statusu Palestine že v teku

New York, 26. 09. 2011 21.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V VS ZN so se začeli posvetovati o statusu Palestine. Ali ji bodo odobrili status polnopravne članice ali ne? Slednje je bolj verjetno, saj gre pričakovati ameriški veto na odobritev prošnje.

VS ZN naj bi o Palestini razpravljal nekaj tednov.
VS ZN naj bi o Palestini razpravljal nekaj tednov. FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN je danes začel posvete o prošnji za članstvo Palestine v ZN, ki jo je palestinski predsednik Mahmud Abas minuli petek predal generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Munu. Odločitve sicer ne gre pričakovati še nekaj tednov.

Ban je prošnjo v skladu z ustanovno listino ZN posredoval predsedujočemu Varnostnemu svetu ZN v septembru, veleposlaniku Libanona Navafu Salamu, ki je napovedal, da bo posvetovanja članic VS ZN na temo palestinske prošnje sklical za danes.

Palestinski predsednik Abas, ki ga je v nedeljo v Ramali več tisoč ljudi pričakalo kot junaka, je v soboto izrazil pričakovanje, da bo Varnostni svet v prihodnjih nekaj tednih sprejel odločitev glede prošnje.

Palestinci za "zmago" potrebujejo devet glasov podpore v 15-članskem VS ZN, pri čemer ne sme biti proti nobena od petih članic, ki imajo pravico do veta. ZDA so veto že napovedale. Rezervni scenarij je potem prošnja za potrditev statusa države opazovalke brez pravice do glasovanja v Generalni skupščini ZN.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
27. 09. 2011 16.32
strelac8627.09.2011, 14:431 CrusaderKnight@ kdor povzroca vojno??? pojdi na youtube imas tisoc videa ki pokazejo resnico, itak da Palestinci se morajo braniti ker oni so doma izraelci pa so okupirali njihovo ozemlje dej si še enkrat preberi kdo povzroča vojne vse od leta 47. to so muslimani, od palestincev, egipčanov do sirijcev in irancov, ker imajo skupno ideologijo izbrisati vse drugače misleče! Leta 48 so napali izraelce, arabci, jih iz ljubega mira začeli klati, takrat so izraelci ustanovili IDF in pregnali palestince iz Izraela! leta 67 so vojno povzročili egipčani ker so verjeli rusom. Zato rajše mal poglej pa ne jemli islamske propagande kot resnico! Izarel je pa prav da je okupiral del palestine, če ne morejo palestinci plačati z denarjem za povzročene škode ki trajaj že vse od leta 48 pa naj plačajo z zemljo! Ah sej res za muslimane ni nič narobe če musliman streljaj raketice po drugih, kontra je pa celi hudič!
strelac86
27. 09. 2011 14.43
CrusaderKnight@ kdor povzroca vojno??? pojdi na youtube imas tisoc videa ki pokazejo resnico, itak da Palestinci se morajo braniti ker oni so doma izraelci pa so okupirali njihovo ozemlje
JezekTekaTeka17
27. 09. 2011 13.05
Naj jim dajo status "collateral damage" ...
janez6b
27. 09. 2011 13.03
edino legitimnost državi Izrael in izrealcem daje pravljica sveta- biblija.
CrusaderKnight
27. 09. 2011 11.20
Prvo se naj odpovejo nacionalnemu športu iztreljevanje raketic in minometnih granat, potem pa če bodo strpni bodo dobili svojo državo! Seveda z mejami po zahrbtnem napadu muslimanov leta 67! Prvo povzročijo vojno, v vojni izgubijo in izgubijo tudi ozmlje, sedaj so pa ostali okupatorji, in na demokratičen način poskušajo svet prepričat da so imeli prav. Upam da se jim ukine vsa denarna in humanitarna pomoč ki prihaja iz amerike in EU, pa naj jih zalagajo tisti ki jih tako odprto podpirajo, lastni sosedje, ki drugega kot minometnih granat, raketic in gnoja jim o sedaj še niso darovali!
Poshten
27. 09. 2011 09.56
Preverjeno: BiH ni dala glasu palestincem v ZN.
cirenij
27. 09. 2011 06.10
Saj se tudi Žbogar spreneveda in ne ve, kako bomo glasovali.. Seveda vsi čakajo, kaj bo rekel Veliki brat, ki je v veliki meri povzročitelj sedanje krize. Če so brezdomi Judje dobili svojo državo, zakaj je ne bi tudi Palestinci. Pod pogojem, da bo obojestranski mir na tem področju. Saj trpi samo ubogi navaden narod.
zalijanc
27. 09. 2011 05.35
Ko bo to rešeno, bo čas za reševanje problema Kurdov in Nub.
Sadjar
27. 09. 2011 00.52
Palestinci so daleč od Filistejcev. Filistejci so bili Grki, ki so okupirali teritorij Izraelcev. Če so kaj, potem so to potomci Izraelcev. Po neki raziskavi naj bi bilo celo 85% Palestincev genetsko Judovskega izvora. So torej mešanica med Arabci in Hebrejci. Si pa zaslužijo državo pzato, ker so teritoriji pripadali njim še preden so si jih prisvojili Evropejski Židje, in pa zato, ker so potomci Izraelcev in ne le Arabcev, kot to dandanes trdijo Izraelci.
JezekTekaTeka17
27. 09. 2011 00.00
Mislim da čist iz higijenskih razlogov ne morejo imeti države ...
KlubPravilnoPretepenihŽena
26. 09. 2011 23.27
hesus hris... Kok si pameten, prava lopovska izjava... za informacijo Palestinci so tam 1000let potomki Filistincov oni so izgnali vse imperije iz Palestine in tudi Jude bodo in ta sistem "podpiši , da prodaš dušo"...hehehe glede na tvojo izjavo, mislim če bi ti Izrael podaril elektriko za 1 mesec brezplaćno, ti bi se jim prodal podzavestno in zavestno oziroma Dušo bi jim dal za 30eurou a pri Palestincih so reakcije vedno iste pa jim dajejo miljarde fraća, kamen BARRA BARRA IZRAEL
Hesus_Hristus
26. 09. 2011 22.48
Naj jim pustijo imeti državo, toda v primeru da ta ''Palestina'' postane druga Somalija, ali še huje, Severna Koreja, jo imajo Izraelci pravico zavzeti in prepovedati vsakršno pravico do ponovne vzpostavitve svoje države za naslednjih 400 let.