Tujina

'Poštar' je Sanaderju na dom prinesel milijone

Zagreb, 17. 04. 2012 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji blagajnik HDZ Mladen Barišić, ki je že priznal krivdo v zadevi Fimi-media, je razkril, da je Sanaderju dvakrat na dom odnesel po dva milijona evrov. Sanader naj bi denar potreboval za lobiranje za vstop v EU.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Drugi dan sojenja v zadevi Fimi-media, ki velja za največjo hrvaško korupcijsko afero, so na vrsti zagovori obdolženih, ki so priznali krivdo. Včeraj so krivdo priznali nekdanji šef hrvaške carine in nekdanji blagajnik HDZ Mladen Barišić, nekdanja računovodkinja stranke Branka Pavošević in lastnica oglaševalske agencije Fimi-media Nevenka Jurak.

Vsi trije so s prstom pokazali na glavnega junaka sojenja, nekdanjega hrvaškega premierja in šefa HDZ Iva Sanaderja, ki mu očitajo, da je organiziral celotno "operacijo". Njihovi zagovorniki upajo, da bodo zaradi priznanja dobili milejše kazni.

Prvi je danes prišel na vrsto blagajnik Barišić, ki je povedal, da se bo branil z molkom. Hrvaški mediji poročajo, da so na sodišču nato zavrteli, kar je obdolženi do zdaj povedal preiskovalnim organom. V eni od izjav izpred dveh let Barišić pravi, kako je Sanaderju dvakrat na dom odnesel po dva milijona evrov. Sanader naj bi denar potreboval za lobiranje za vstop v EU. "Bil sem le poštar in sem izpolnjeval zahteve Iva Sanaderja," je še preiskovalcem povedal Barišić.

Članice HDZ so dvakrat letno kupovale na račun stranke

Sanader naj bi Kosorjevi svetoval, kako se tudi na bolj umazan način dobijo volitve.
Sanader naj bi Kosorjevi svetoval, kako se tudi na bolj umazan način dobijo volitve. FOTO: Reuters

Med dokaznim materialom je tudi Barišićeva izjava, da je Sanader po odstopu Jadranki Kosor rekel, da se volitve dobivajo "pod mizo". Kot blagajnik pa je Barišić vedel tudi za marsikatero nepravilnost, med drugim naj bi Sanader članicam stranke dovolil, da dvakrat na leto kupujejo obleko na račun stranke.

Sanader je včeraj povedal, da se ne počuti krivega. "Dokazali bomo, da je obtožnica skonstruirana," je po prebrani obtožnici povedal Sanader, ki tudi v primeru tretje obtožnice za korupcijo meni, da gre za politično motiviran proces. Za nič kriva sta se razglasila tudi nekdanji tiskovni predstavnik stranke Ratko Maček in Damir Sesvečan (v imenu HDZ). Odvetniki HDZ so prepričani, da bodo dokazali, da vrh HDZ ni vedel za črne sklade.

Tožilstvo pa trdi, da so obtoženci iz javnih podjetij in ministrstev preko oglaševalskega podjetja Fimi-media med letoma 2003 in 2009 odtujili najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v črnih skladih HDZ ali v žepih posameznikov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
17. 04. 2012 20.39
+8
Kdaj bodo začeli v Sloveniji zasliševat računovodje in bančne uradnike iz zvenečih afer ?
saintjozef
17. 04. 2012 14.22
+12
A tud tam kufri pojejo?
mrvodnar
17. 04. 2012 13.30
+17
Politiki so pa res reveži. Tako pri nas kot v tujini. Vedno jim politični nasprotniki stalno mečejo polena pod noge in kar naprej delajo nove politične konstrukte. Pri nas ni nič bolje.
JEZKE-BLOKIRAT
17. 04. 2012 13.45
-16
ce bi se tega zavedali slovenci pahor nikoli nebi bil predsednik in slovenija bi bila danes raj na zemlji
donat323
17. 04. 2012 16.18
+9
RAJ bi bil, če bi se Kalimero že 90 leta preselu v Avstralijo. Marskira firma bi še laufala, pa še orožje bi lahko km drgam prodal, pa bi dobl kej od tega, ne pa da je pod Jašatovim \"nadzorom\" denar poniknil. Sanaderjev kolega, oba sta propagirala piranski zaliv, da sta delala lopovščine.