Tujina

Poslovil se je 'nepodkupljivi' Luigi Scalfaro

Rim, 29. 01. 2012 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Rimu je v 93. letu starosti umrl nekdanji italijanski predsednik Oscar Luigi Scalfaro. V času svojega mandata si je za prioriteto zadal boj proti mafiji, spopadal pa se je tudi s težko vladno krizo. Scalfaro je veljal za moralno avtoriteto Italije.

Oscar Luigi Scalfaro je bil eden redkih italijanskih politikov, ki je v svoji politični karieri opravljal vse tri vodilne politične funkcije – predsednika države in predsednika obeh domov italijanskega parlamenta. V 80. letih je bil kljub temu, da je veljal za konservativnega politika, v času dveh mandatov socialista Bettina Craxija tudi notranji minister. Med 1992 in 1999 je bil na čelu države, po izteku predsedniškega mandata pa je postal dosmrtni senator. V zadnjih letih je bil oster kritik nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija.

Luigi Scalfaro
Luigi Scalfaro FOTO: Reuters

Kot eno glavnih nalog v času vodenja države si je Scalfaro zadal boj proti mafiji, istočasno pa se je spopadal tudi s težko vladno krizo v Italiji. Iz obdobja njegove vladavine je najbolj odmevna politično-finančna afera s podkupninami, znana tudi kot Čiste roke (Mani Pulite), ki je vodila do razpada Craxijeve socialistične stranke. Scalfaro je kot predsednik znal obdržati nevtralno držo, stran od vplivov svoje stranke, ki so jo pretresali notranji spori, zato si je v Italiji pridobil sloves nepodkupljivega.

Scalfaro se je rodil 9. septembra 1918 v Novari v Piemontu. Študiral je pravo na katoliški univerzi v Milanu. V politiko je stopil leta 1946, na čelo Demokrščanske stranke pa je prišel v času, ko je stranko ustanovil Alcide De Gaspari.

Desetletja je bil vodilna osebnost v italijanski politiki in demokraciji, utelešal je ideale in moralno integriteto. Giorgio Napolitano, italijanski predsednik

Ob smrti uglednega italijanskega politika je sožalje izrazil slovenski predsednik Danilo Türk. "Gospod Scalfaro nam bo ostal v spominu kot načelen in pokončen državnik, zavezan vladavini prava in spoštovanju ustavnega reda, kot borec za demokracijo in proti fašizmu," je v sožalnem pismu zapisal Türk, ki je italijanskega predsednika Giorgia Napolitana prosil, naj prenese izraze sožalja tudi družini in prijateljem umrlega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igre-bm
29. 01. 2012 20.15