Tujina

Atene zajeli množični protesti

Atene, 12. 02. 2012 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Atene, kjer grški parlament razpravlja o novih varčevalnih ukrepih, so zajeli množični protesti. V središču mesta je zagorelo več stavb, poročajo o več kot 80 ranjenih, policija pa se je na več lokacijah v središču mesta spopadla z več kot 2000 anarhisti.

Grški parlament je točno opoldne po lokalnem času začel razpravo o novih varčevalnih ukrepih, katerih sprejetje je pogoj, da Grčija pridobi 130 milijard vreden drugi paket mednarodne finančne pomoči. Glasovanje o ukrepih naj bi se začelo okoli polnoči, po napovedih opazovalcev pa naj bi jih poslanci potrdili.

V okolici parlamenta v Atenah veljajo izredno strogi varnostni ukrepi.
V okolici parlamenta v Atenah veljajo izredno strogi varnostni ukrepi. FOTO: Reuters

Parlamentarna razprava naj bi po napovedih trajala kakih deset ur. Nasprotniki ukrepov so napovedali, da bodo sejo pogosto prekinjali, zato se utegne ta še bolj zavleči.

Grška vlada je dodatno varčevanje, ki ga kot pogoj za pridobitev nove pomoči zahteva t. i. trojka EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, potrdila na nujni seji v noči s petka na soboto.

Vlada je to storila, čeprav se je v petek zaradi napovedanih ukrepov soočila z novo 48-urno splošno stavko v državi, s spopadi med več tisoč protestniki in policisti v Atenah ter odstopom več članov kabineta, ki se z dodatnim varčevanjem ne strinjajo. Da ukrepov ne bo podprla, je v petek napovedala tudi manjša koalicijska stranka Laos.

Vodji obeh glavnih grških strank, ki podpirata Papademosovo vlado, socialističnega Pasoka in konservativne Nove demokracije, sta nato svojim poslancem v soboto naročila, da morajo danes v parlamentu glasovati za nove ukrepe.

Premier Papandreu
Premier Papandreu FOTO: Reuters

Papandreu: Grčija "le korak stran od točke nič"

Premier Papandreu pa je opozoril, da je Grčija "le korak stran od točke nič".

"Cena tega programa je omejena v primerjavi z ekonomsko in socialno katastrofo, ki bo sledila, če ukrepov ne sprejmemo," je dejal premier in opozoril, da lahko v tem primeru pride do izgube prihrankov, vlada ne bo mogla več izplačevati plač in socialnih transferjev, prišlo bo do motenj pri uvozu nafte in zdravil.

Za potrditev ukrepov je nujna večina vseh navzočih poslancev. Socialisti in konservativci imajo sicer v 300-članskem parlamentu 236 sedežev.

Pred začetkom razprave so prisegli trije novi poslanci, ki so nadomestili trojico, ki je parlament iz protesta proti strogim varčevalnim ukrepom zapustila.

Policija nad protestnike s solzivcem

Atene, kjer grški parlament razpravlja o novih varčevalnih ukrepih, so zajeli množični protesti. V središču mesta je zagorelo več stavb, poročajo o več kot 80 ranjenih, policija pa se je na več lokacijah v središču mesta spopadla z več kot 2000 anarhisti.

Okolico parlamenta so napolnil dim, med stavbami, ki so zagorele, pa so trgovine, banke, kavarne in dve kinodvorani. Gašenje otežujeta gneča in kaos. Policija pa je v spopadih s protestniki uporabila tudi solzivec.

Na atenskem trgu Sintagma pred parlamentom se je po podatkih organizatorjev zbralo več kot 200.000, medtem ko podatki policije govorijo o 80.000 protestnikih. Večina jih protestira na miroljuben način, nekateri pa so se na različnih lokacijah v centru mesta pridružili anarhistom. V spopadih z njimi naj bi bilo ranjenih tudi kakšnih 30 policistov.

Spopadi na atenskem trgu Sintagma.
Spopadi na atenskem trgu Sintagma. FOTO: Reuters

"Območje evra zahteva trdna politična zagotovila"

Novi varčevalni ukrepi predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, 20- do 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in znižanje pokojnin. Minimalna plača naj bi se znižala za 20 odstotkov, na 600 evrov mesečno, v javnem sektorju pa naj bi ukinili 15.000 delovnih mest.

Finančni ministri držav območja evra so Grčiji pred dnevi postavili tri pogoje, če želi dobiti nov paket pomoči.

Prvi pogoj so dodatni varčevalni in reformni ukrepi, drugi pogoj je, da Grčija privarčuje še 325 milijonov evrov in tako doseže dogovorjeni cilj glede zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja za letos. Poleg tega območje evra zahteva še "trdna politična zagotovila" grških vladajočih strank, da bodo uresničevale zaveze.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble pa je dejal, da Grčija "ne more biti vreča brez dna". Zato morajo Grki končno najti dno, je dodal. Opozoril je, da Atene dosedanjih obljub niso izpolnile, zato samo obljube niso več dovolj.

Grčija brez dodatne pomoči tvega bankrot že 20. marca, ko ji bo za plačilo zapadlo približno 14,5 milijarde dolga. Finančni ministri držav v območju evra bodo odločitev o novi pomoči Grčiji predvidoma sprejeli v sredo.

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 02. 2012 16.54
SEDAJ GLEDAMO KAKO SE LOVIJO PO STOPNICAH SE ŠE SMEJIMO A KAKO BO PRI NAS SE BOMO POSKRIL ALI ŠLI POMAGAT POLICIJI JANŠA NAS BO PRODAL VOJSKI POL SMO PA TRIKRAT FUČ
Jože Zaplati?
24. 02. 2012 16.40
TUDI MI BOMO MORALI POŽGAT AVTE NAŠIM TAJKUNOM EN DEL JIH JE KOT GRKOV TAKI NE SME VEČ UŽIVAT
Nimivseeno
13. 02. 2012 08.37
+4
Nikhrast samo zate, ker se ti banke tako smilijo: "The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
gruber74
13. 02. 2012 08.30
-3
Naj začnejo delat in plačevat davke pa bo za vse denarja dovolj.Mi reveži pa dajemo denar Grčiji ki ima dosti višji standard od nas-to mi ni jasno.
Nimivseeno
13. 02. 2012 08.40
+5
Denar nastaja v privatni banki. Ta banka posoja natisnjen denar za obresti. Obresti še niso bile natisnjene. Za plačilo obresti moraš vzeti novi dolg. Sistem teče samo v gospodarski rasti. Drugače se sesede. Za plačilo trenutnih dolgov lahko pričakujemo samo novo tiskanje denarja, ki ne bo slonel na resursih. (QED) Ta denar prinese samo k inflaciji, ničemur drugemu.
yarrick
13. 02. 2012 08.55
+3
Ti si pa res tak revež.bi bil, bi se prepričal najprej KAM gre denar potem pa bi še naše politike "malo povprašal" ČEMu dajemo denar že tako bogatim državam...Nekateri ste pa res SLEPI na vse, kar ni direktno v vašem ozkem vidnem polju.
jnsfsf
13. 02. 2012 08.58
+3
ja guber 74 je tipičen primer ozkoglednosti. taki verjetno še vedno verjamejo v uradno razlago 11. semptembra pa v obstoj bin ladna....
gruber74
13. 02. 2012 10.02
+2
potem pa nekaj nardite,ne sam jamrat po forumih.
Nimivseeno
13. 02. 2012 20.07
Poizkušam čimbolj razjasnit sistem tvorbe denarja in njegove posledice. Najraje bi videl mirno preureditev sistema in mirne proteste podobne Ghandiju. Nasilje poizkušajo upeljat tudi določene policijske enote pod krinko, da podpihujejo protestnike. Posledica je očrnitev protestnikov in vodenje le teh do nekih sprememb kot naprimer v Egiptu, kjer še vedno vlada ista elita kot prej. Podobno je tudi v grčiji, ko je prejšnji premjer izgubil mesto, ga je nadomestil nekdo iz vrst ECB-ja.
Ljubljanski Snob
13. 02. 2012 04.38
+10
Če je res, kar se govori, da bo Grčija razprodajala svoje premoženje, v zameno za denarno pomoč, potem se je potrebno močno zamisliti, saj to čaka marsikatero državo Eu-ja, tudi nas bo doletela enaka usoda. Vsi naši mediji, so polni zgodb, o neki zadrogirani pevki, ki je umrla za posledicami drog, in ni nič pomembna za Slovenijo, molčijo pa o tem, da se je danes na Portugalskem, v Lizboni, zbralo okoli 300 tisoč ljudi, ki so povzdignili glas nad varčevalnimi ukrepi, ter kratenju svojim človeških pravic. Danes Grčija, jutri Španija, enkrat pa pridemo tudi, mi na vrsto, da nam pošljejo evropskega svetovalca, ki bo naš stečajni upravitelj. Teren so že preizkusili, ko so nam na lep način želeli postaviti Voljča za mandatarja, zamislite se nad tem, kam pljujemo....
nikhrast
13. 02. 2012 04.33
-3
Meni se bolj smilijo Nemci, kako bodo vse to plačali, Grki bodo zdaj še svojo državo razbili.
Ljubljanski Snob
13. 02. 2012 05.24
+2
Ne ga no biksat, vsega so krivi velekapitalisti, me zanima kaj boš rekel, ko bo pri nas bankrot
gruber74
13. 02. 2012 08.29
+1
Pri nas je že bankrot,sam še tega niso uradno povedal in tudi nebo.Bodo mogli tujci spet kaj objavit kaj se pri nas dogaja,ker smo prevelike ovce.
Roko23
13. 02. 2012 02.58
+7
xxxx-2012 people<elite 2012-xxxx people>elite RISE UP PEOPLE!!!!
Nimivseeno
13. 02. 2012 02.34
+4
Grški premjer: Služboval je kot višji ekonomist pri Federal Reserve Bank of Boston leta 1980. Se je pridružil banke Bank of Greece leta 1985 kot glavni ekonomist, povečal na namestnika guvernerja leta 1993 in guvernerja leta 1994. Med svojim časom kot guverner nacionalne banke, je Papademos sodelujejo pri prehodu iz Grčije drahmo na evro kot svojo nacionalno valuto. [4] [5] Po odhodu banke Bank of Greece v letu 2002, Papademos je postal podpredsednik za Wim Duisenberg (in nato Jean-Claude Trichet) je Evropske centralne banke od leta 2002 do leta 2010. Leta 2010 je zapustil to mesto, da služi kot svetovalec premiera George Papandreou. [4] Bil je član trilateralne komisije od leta 1998. [6] [7]
MERDE-AVE-MERDE
13. 02. 2012 00.37
+8
Pred pol ure so sprejeli nove varčevalne ukrepe, oz. odločili so se da bodo "razprodali" državo, total - narodu se bo zdaj čist zmešalo.
yarrick
13. 02. 2012 08.58
+1
Meni bi se tudi.To je isto, kot da politični sistem ** situacijo, potem pa mi reče:\"veš kaj, ker ni denarja in moramo plačati nazaj kredite, ti bomo pa vzeli še tistole njivo in par travnikov\" Pa veš da ti potegne zadnji živec ven ! To kar se dogaja v grčiji je prikaz naslednjega desetletja ali dveh v razvitem zahodnem svetu.Bo zanimivo ko se b razširilo še na druge države dolžnice...
Slava_Rusiji
12. 02. 2012 23.44
+2
Kakorkoli govorimo. Grčija bo morla slej ko prej zapustiti Euro-območje.
Roko23
13. 02. 2012 02.56
+4
11xwer112 podpis, 2012 smo, a se vam ne zdi, da smo že dost pretrpel in da je počas na vrsti elita, da občuti vsaj kanček tistega, kar srednji razred prenaša iz dneva v dan.
Vinetou_
12. 02. 2012 23.35
+1
Na sliki pa ni premier Papandreu, ne? Ker Papandreu sploh ni več premier, temveč je to sedaj Papademos - pa tudi to ni on, ane?
dajno
12. 02. 2012 23.24
-11
Kaj terate to Grčijo skoz in skoz!? Dejastvo je da so leni, dejstvo je, so si pred leti razdelili več kot so imeli, in se skoz zadolževali. Če ne ustvariš ne moreš več porabit. Oni pa dodatek na vsaki jajc ki so si ga spomnili, davkov ne plačujejo , kako naj država funkcionira? PIšite raje o Islandiji, ki so bili tudi v globokem dr... pa so naredili kaj?
upornik_007
12. 02. 2012 23.07
+6
cas je za oborozeno socialno revolucijo!!!
MERDE-AVE-MERDE
12. 02. 2012 22.49
+6
ko gledam livestream iz Grčije vidim nekaj tisoče in tisoče ljudi na ulicah in ne nekih 200 anarhistov kot se zavaja
yarrick
12. 02. 2012 23.18
+5
saj vedno pride do tega; xxx anarhistov razbija avtomobile in pročelja hiš, trgovin, nekaj xxx anarhistov izziva policijo...mogoče je p teh nekaj od teh xxx anarhistov s strani policije? Sploh pa je treba pokazati zgolj tisti del zgodbe, s katerim lahko judi zavedejo v točno določeno mišljenje in reakcijo. Imam občutek da nas imajo oni tam zgoraj veliko bolj preštudirane kot si mislimo.me kar strah postane če pomislim da ve nekdo o meni več kot vem sam...
jnsfsf
13. 02. 2012 07.48
+1
shadowsun - lepo si napisal. ljudje pa itak ne vidijo dlje kot od svojega nosu. npr. v rimu je lani med protest prav policija ( preoblečeni v protestnike) sprožila uničevanje in divjanje o čemer pričajo mnogi posnetki na youtubu. vendar pa ljudje vidijo sam tisto kar jim poročila pokažejo. torej okrvivili so demonstrante za požiganja in razbijanja. in tako je dosežen cilj : zgražanje množic nad protestniki....
Prihodnost1
12. 02. 2012 22.47
+3
Shadowsun Pa poglejva kaksna je danasnja realnost, elite in lobiji taksni in drugacni (farmacija, orozje, genska hrana,financne ustanove,itd.) to delajo sedaj brez kakrsnega koli slabega obcutka in slabe vesti, samo za denar. Ubijajo zastrupljajo in nas podrejajo na vse mogoce nacine. Pa za tem zadaj stojijo ljudje. Racunalniska tehnologija pa gre naprej popolnoma drugace kot se to prikazuje v ameriski filmi, od pobijanja ljudi, zasuznjevanja in podobnih stvari. Racunalniki niso pohlepni ali imajo potrebo po vladanju zaradi ega. Prav tako pa to ni zadnja in finalna konstrukcija delovanja samega projekta.
yarrick
12. 02. 2012 23.13
+3
v osnovi venus prjekt ni tako slaba ideja, se pa zatakne pri izdelavi.AI še ni dorasla svoji vlogi, trenutno pa računalniške programe in modele piše človek.in če je tak človek v sebi diktator...Se pa strinjam glede GSO, nepotrebnega nasilja(psihičnega in fizičnega), o lobijih pa raje nebi sploh.
przelmuding
12. 02. 2012 22.27
+5
Isti so kot naši, ki jih najbolj skrbi višina minimalne plače. Plače direktorjev in nagrade za zapravljanje podjetij pa ne.
upornik_007
12. 02. 2012 21.54
+5
kapitalizem kot ga poznamo bo propadel se pa bojim da gremo v novodobni fevdalizem! kolaps se bo 100% zgodil in to kmalu nova velika vojna tudi trka na vrata seveda nekateri se smejijo cs nic se nam ne more zgodit pa take zgodbice ampak kaj cmo tudi taki ljudje obstajajo in obstajal bodo ne glede na vse kaj je ta nasa zemlja ze prezivela!
yarrick
12. 02. 2012 21.58
+2
obstali bodo, bodo pa v prihodnje(če bodo slučajno preživeli) malce bolj pazljivi pri izbiri besed.
tronkodak
12. 02. 2012 21.20
+3
Pomoč jim bo bila dana, ne glede na vse. Ker drugače bo najprej Evropo, zatem pa še cel svet zajela vojna, ki se bo vlekla dolgo let in bo najbolj grozna, kar si jo znamo predstavljati. Žal se politiki na to pripravljo že kar nekaj časa in tisti, ki so dovolj visoko bodo tudi odšli na neznane lokacije in tam počakali, da se svet umiri in potem zavladali tistemu kar bo ostalo. Seveda je na nas malih ljudeh odvisno ali jim bomo to dopustili in jim sledili kamor nas peljejo.
yarrick
12. 02. 2012 21.25
+4
zemlja je majhna, zapomni si to. slej ko prej bodo dobili nazaj vse kar so sejali.in ker vemo da ti elitneži sejejo SAMO slabo, bodo slabo dobili nazaj.le d bo podeseterjeno. Se pa strinjam, da bo prihodnost GRDA in d bo človek izdal sočloveka za štruco kruha in plastenko pitne vode...
annunaki
12. 02. 2012 21.34
+3
Pozabite vse denarje in politične igrice - smo v 2012. Letos bo še ogroooomnoooooo presenečenj, manifestiralo se bo en kup "nemogočih" stvari, samo brez panik - ma kake vojne, tudi če že pride do teh neumnosti , ne bodo trajale dalj kot do naslednje zime, grem stavit. Vojna bo v nevednih, razvajenih in slepo verujočih glavah. Ufff, ja!
yarrick
12. 02. 2012 21.49
+2
upam da imaš prav, kajti vsak normalen človek si NE želi vojne, ne želi si pa niti suženjstva poltični elitam. O katerih rečeh ki se bodo manifestirale pa govoriš?
annunaki
12. 02. 2012 21.17
+4
Očitno povzemate novice z zahoda in Bruslja - razumljivo! Niste napisali ,da so domačim policistom prišli na pomoč tudi kolegi iz bratske zahodne Evrope. Saj razumem , Bruselj uber alles!!
yarrick
12. 02. 2012 21.15
+1
Ja pa kaj še ! A se ta preljubi papandreu NE zaveda da bo treba ta denar ENKRAT vrniti? je že tako in tako grčija zapravila preveč(živela preko svojih zmožnosti, v bistvbu je živela American dreams).110 miljard PLUs 130 MILJARD PLUS odpis dolgov v višini 100 miljard...PA ŠE VEDNO NI DOVOLJ ?! Tu nekaj hudo smrdi.Sicer pa grčija je lep dokaz kako se bo živelo naslednjih 10 ali več let, preden bo vsega skupj konec(če bo to mirno obdobje brez ww3). Si želimo take prihodnosti zase in za svoje zanamce? NE ! Si zaslužimo tako prihodnost? DEFENITIVNO NE !!! Če jaz nimam dovolj denarja d bi kupil nekaj, NE KUPIM KER NE MOREM. Bi se tako ravnale vlade bi sistem ne bil v taki krizi.Ampak dokler bo svet poganjal NIČVREDEN DENAR (ja, NIČVREDEN odkar so leta 1971 ukinili Zlato pravilo) bodo krize in vojne...
jnsfsf
12. 02. 2012 21.24
+2
zakaj pa ne pomiliš, da jih mogoče nemčija drži nalašč v tem položaju ? vedi, da ima od tega nemčija zelo veliko korist, kajti tako ohranja vrednost evra nizjo , kar favorizira njen izvoz. francija ji stoji poleg. banke se dokapitalizirajo, pridobivajo na moči, grke se pa krivi... js mislim da bo kar to tisto kar smrdi v tej zadevi kot si napisal
jnsfsf
12. 02. 2012 21.27
drgač pa se tud strinjam s tabo.... pač grški politiki so seveda sostorilci, to je zdej že vsem jasno!
yarrick
12. 02. 2012 21.39
+2
vem, da drži nemčija grški narod v šah mat poziciji. Sicer nisem ljubitelj zgodovine, vseeno pa se nezmotljivi vzorci ponavljajo skozi celo zgodovino... Sem že v drugem članku napisal da se dobro zavedam vloge "revnih" držav v Eu in njihove vloge v celotni shemi. Sam dobro veš da so rabili grešnega kozla, in grčija jim je kot naročena: visoko zadolžena država, preko katere bodo lahko oprali svoj denar. Ampak v nedogled tega NE BODO mogli početi, kajti slej ko prej bo grkom počil fim in takrat se zna na hitro stvar grdo zaostriti.Pa so me nekateri uporabniki tu gor še nedolgo nazaj zmerjali kaj širim po nepotrebnem paniko in da se egipt/sirija/tunizija tu gor NE more zgoditi...