Tujina

Posilstvo kot vojna taktika v DR Kongo. Zakaj smo odgovorni tudi mi?

Kinšasa, 29. 05. 2015 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če podjetja kupujejo dragocene rudnine s konfliktnih območij Afrike, bo denar večinoma šel v roke oboroženih milic. Slednje se s tem denarjem oborožujejo in krepijo svojo moč. Množično in sistematično posiljujejo. Nedolžne niso niti vladne sile. In kje je torej v tej zgodbi naša odgovornost?

Iz Demokratične republike Kongo poročajo o novem primeru množičnih posilstev. Organizacija Zdravniki brez meja poroča, da je 1. maja skupina okoli 60 oboroženih pripadnikov milice v zgodnjih jutranjih urah vdrla v vas, ki leži na vzhodu države v provinci Južni Kivu. Vdirali so v domove in kradli, napadali in pretepali moške, večino žensk pa so posilili in pretepli.

Prebivalci so po napadu zbežali in se skrili v tamkajšnji gozd, nekaj žensk pa se je opogumilo in le poiskale zdravniško pomoč, saj so izvedele, da so v mestu Zdravniki brez meja. Odšle so k njim in jih prosile za oskrbo. Iz omenjene organizacije so sporočili, da so najprej pregledali in zdravili le nekaj žensk, v naslednjih dneh pa so se opogumile tudi preostale žrtve.

Žrtve posilstva so stare od 14 do 70 let, so še sporočili zdravniki, ki so v mestu Kikamba zdravili 127 žensk, ki so utrpele brutalne fizične in psihične travme.

Na območje so se napotili tudi preiskovalci organizacije Human Rights Watch, ki bodo sestavili poročilo o napadu.

Posilstvo kot orožje

Zdravljenje posiljenih žensk. Nekatere čakajo tudi na operacije, saj so med napadi utrpele močne raztrganine in poškodbe rodil, prav tako prebavil. Nekatere od teh žensk so bile tudi dlje časa ugrabljene in obravnavane kot spolne sužnje.
Zdravljenje posiljenih žensk. Nekatere čakajo tudi na operacije, saj so med napadi utrpele močne raztrganine in poškodbe rodil, prav tako prebavil. Nekatere od teh žensk so bile tudi dlje časa ugrabljene in obravnavane kot spolne sužnje. FOTO: Reuters

Irska režiserka Dearbhla Glynn je posnela dokumentarni film o množičnih posilstvih v DR Kongo. Pridobila je tudi izjave vojakov, ki so pred kamero priznali, da so posiljevali, in sicer tudi po naročilu svojih nadrejenih. "Od posilstev smo postali odvisni. Nismo mogli prenehati," je dejal eden izmed njih.

V DR Kongo posiljujejo obe strani – tako vladni vojaki kot uporniki. Posilstva so izvedena načrtno, množično in ciljno. Poročilo organizacije Human Rights Watch, ki je bilo objavljeno letos, navaja, da so vladni vojaki sistematično posiljevali ženske, dekleta in deklice na območjih, ki so pod nadzorom upornikov, in obratno. Omenjeni vzorec delovanja moških se pojavlja že dolga leta.

Tako so v eni izmed študij, objavljeni leta 2011, zapisali, da je v DR Kongo 12 odstotkov ženske populacije v življenju posiljeno najmanj enkrat (všteta so tudi posilstva, ki se zgodijo v sklopu družinskega nasilja).

Leta 2006, ko je konflikt v državi doživel svoj vrhunec, je bilo vsako uro posiljenih 48 žensk.

Kultura nekaznovanja

Tako že več kot 15 let posilstva ostajajo večinoma nekaznovana, pa še takrat, ko so, so izrečene kazni izredno mile. Tako očitno tudi sam državni aparat daje tiho privoljenje svojim vojakom, da delajo, kar se jim zljubi, ob tem pa je tudi zadovoljen s posledicami množičnih napadov na ženske, saj tako ponižujejo nasprotnika, žrtev razčlovečiš, ubiješ njenega duha, morda celo poskrbiš, da jo zaradi predsodkov izločijo iz njene družbe.

Fotografija je nastala leta 2009: ženska je ostala sama z dvema otrokoma, saj jo jo njen mož zapustil, potem ko so jo posilil vojaki.
Fotografija je nastala leta 2009: ženska je ostala sama z dvema otrokoma, saj jo jo njen mož zapustil, potem ko so jo posilil vojaki. FOTO: Reuters

Leta 2014 je pred sodnika stopilo 39 vojakov in njihovih nadrejenih, ki so bili obtoženi množičnih in sistematičnih posilstev. Sodišče je obsodilo le dva moška.

Od leta 2011 do 2013 je bilo obsojenih le 187 moških. Med njimi sta le dva poveljujoča v vladni vojski in štirje uporniki. Slednji se sicer zelo učinkovito izogibajo roki pravice.

Zakaj smo za nastale razmere krivi tudi mi?

S tem, ko država dopušča, da ostanejo posiljevalci nekaznovani, podpira institualizacijo posilstva, poudarja zdravnik Denis Mukwege, ki obravnava žrtve posilstev. Ob tem je opozoril, da imajo napadi na ženske mednarodne dimenzije. Zakaj? Zaradi krvavih mineralov.

Tudi ZDA so leta 2010 sprejele zakonodajo, t.i. Dodd-Frankov zakon, ki korporacijam, aktivnim na območju Afriških velikih jezer, nalagajo ukrepe, ki naj bi presekali povezavo med temi minerali in financiranjem oboroženih skupin.

Za kaj sploh gre? Gre za dragocene rudnine s konfliktnih območij. Te kupujejo evropska podjetja, denar pa večinoma gre v roke oboroženih milic in tako podžiga nasilje. Te dni so evropski poslanci glasovali za sprejetje obvezujočih pravil, ki bi evropskim podjetjem preprečila kupovanje teh dragocenih rudnin, če bi šel denar v roke oboroženih milic.

Predvsem v informacijski tehnologiji je velika potreba za surovinami, kot so kositer, volfram, tantal in zlato, ki jih izkopavajo v nekaterih najbolj konfliktnih območjih sveta. Še posebej je s temi minerali bogata DR Kongo. EU je eden največjih svetovnih uvoznikov tovrstnih mineralov, saj jih uvozi dobro tretjino.

Ob tem se zastavlja vprašanje, kako preprečiti, da bi se s prodajo teh surovin financirale oborožene skupine, ki sejejo smrt in razdejanje. Potrjeni predlog nove zakonodaje je že romal v roke Evropske komisije in držav članic. Komisija se je že izrekla proti obvezujočemu sistemu nadzora, češ da bi ta škodoval trgovini.

Temo je komentiral tudi evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS), ki je dejal, da minerali predstavljajo največje naravno bogastvo revnih afriških držav, na žalost pa imajo prebivalci od tega "zelo malo, kvečjemu še večje trpljenje zaradi posledic nepoštenega izkoriščanja teh dobrin". Milijonski dobički se medtem stekajo "v roke skorumpiranih združb, paravojaških milic in tihotapcev".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sonoran71
30. 05. 2015 06.51
+3
Kakšna dvoličnost medijske hiše. Tukaj se lahko komentira na postu: Kjer se kao naš državljan bori za ISAS se pa ne sme????
Nauders
29. 05. 2015 22.06
+0
že po genetiki zelo krut narod, težko je potem takšnim pomagat
Sartre
29. 05. 2015 21.00
+0
Evropa razdeli 50% vse svetovne pomoči pa nas ni niti za 10% svetovnega prebivalstva. Vedno pa se odgovornost prelaga na najstarejšo celino, ki bolj kot vse druge celine želi živeti v miru in nadaljevati v Evropskem dugu še naprej. Seveda se v zgodovini najdejo pokvarjena srca, ki skušajo skušajo porušiti sistem(Hitler, Mussolini), a se na srečo vedno pobere na noge in nadaljuje svojo pot. Nekatere države v Evropi, ki imajo daljšo vladavino parlamenta seveda prednjačijo po razvitosti(Francija, Anglja..) in so bolj stabilne od "otrok(Nemčija, Španija...). Bistvo pa je v tem, da živimo po svojih načeli in želimo to ohranjati še za druge rodove.
Ate_ist
30. 05. 2015 16.13
Tole tvoje pisanje je pravlica za lahko noč, da zaspiš mirne vesti. Evropa je zibelka kolonizma, in ZDA so od naštetih držav, ki jih omenjaš prevzele prapor v kolonizaciji in imperializmu. Elita zahoda je krvoses človeštva. Za njih smo tudi mi samo številke, ne pa posamezniki, ki smo jim pred zakonom enaki. In z nečlovekom, ki ga v nas in v preostanku sveta vidijo se tako tudi vedejo. Preprosto delovna živina in potrošno blago. Če od njega ni koristi naj ga kdo odstrani. To je njihov moto. In to je naša krivica, da tem elite puščamo, da nas koljejo kot klavno živino. Modificirani fašizem. Hitler bi bil ponosen.
aaaaaa122121
31. 05. 2015 17.05
ficfiric 1
29. 05. 2015 20.48
-1
Sej to je isto kot da bi se pocutil krivega za stanje v slo....zarad mene mi lahko pred nogami gagne ena vasih mamic samohranilk s tremi froci ker ji botrstvo ne pomaga...lah se sam nasmehnem...sred evrope zalozeni z vsem pa brez sluzbe...cakajo na nakazila od botrckov...slovenija kaj ces...skor ista kot afrika...
x eror
29. 05. 2015 20.30
+0
vi ste krivi ne mi :D
drmr1980
29. 05. 2015 20.27
+1
In kaj smo krivi mi?!? Kaj vi širite fašistično propagando?!? Pljuvite prave krivce!!!
tomi.passion@gmail.com
29. 05. 2015 19.53
-4
VSE TO JE GROZNO, VENDAR ME VEDNO ZNOVA PRESENEČA, DA SE VEDNO IN POVSOD KOT ŽRTVE PRIKAŽE LE ŽENSKE. DNEVNO POBIJEJO NA STOTINE ALI TISOČE MOŠKIH, KI SO PRISILJENI BRANITI DOMOVE, DRUŽINE, PA O TEM NIHČE NE GOVORI OZ. SO LE POTROŠNI MATERIAL KOT ŠTEVILKA. KO JE ŽRTEV ŽENSKA, JE TO MEDNARODNA TRAGEDIJA, S KATERO SE UKVARJA CEL SVET. DVOJNA MERILA.
Pantokrator
29. 05. 2015 18.13
+0
Audy
29. 05. 2015 17.52
+0
Eh, te stvari so se in se bodo dogajale tam dol. Razlika je samo da se plemena zdaj vojskujejo z kalašnikovkami namesto z kopji. Tak je način življenja.
konstruktor
29. 05. 2015 17.43
-2
flojdi
29. 05. 2015 16.44
. že 10letja nimam tv-ja. nedavno mi je nekje drugje uspelo prečepet skoraj celo noč pred njim. IN , na hrvaški je bil Razgovor pisca knjige o Vojnih Posilstvih. Nadvse Zanimivo . ( ne da se mi pisat povzetka , ne najdem pildka z zapisom naslova knjige.., ne vem tudi točno , če ni bil ta avtor nek King... : gre se pa Posilstvih , ki SO bila in še SO V Vsaki vojni..- z malo razliko Dovoljenja in Dopuščanja Vodečih
tdjm
29. 05. 2015 16.07
+7
kaj sem jaz kriv, ker kupujem stvari? daj fdvjevec SJW boi resn, mislite da bi se oni za nas sekirali?
veselinko123
29. 05. 2015 15.50
+3
A hocte rect da smo.mi osebno krivi za to?ce nas mislte obgozvat nas tozte jacki......ka js se nc ne cutm krivga prej so krivi medijinpa korporacije mi smo pac sam odvisni od nih............sam 5x ste uprasanje ponovil in pol cis na koncu sn dubu skrqjno zaliu odgovor....ma mene ma da bi vas tozu....ce p meu dnar hahaha vitte kok upliva m na rreveze v afriki??
janezpodre
29. 05. 2015 15.35
+5
Ti nesrečni Afričani so se borili proti kolonialistom in, ko so se ti pametno umaknili, so dobili svobodo in svoje \"demokratično izvoljene\" voditelje, ki so se pa izkazili za 100x hujše hudiče, kot je bil najhujši Anglež, Francoz itd. Spomnite se Bokasse in njegovega \"servirajte finančnega ministra\"; Idija, Mugabeja in še nekaj deset psihopatov.
flojdi
29. 05. 2015 16.37
novak.novak
29. 05. 2015 17.16
-1
sami kolege, tovariši "našega" tovariša tita....
Maltežan
29. 05. 2015 15.31
+10
očitno bi bilo bolje, da do dekolonizacije ne bi smelo priti
crazy but true
29. 05. 2015 15.49
+4
Očitno bi bilo bolje, če bi bila postopna.. To da so pobili vse belce v državi ni pomagalo..
yokerxdinterfan
29. 05. 2015 15.24
+7
jaz pa mislim da so krive korporacije ki sodelujejo z kongom pri pridobivanju surovin ter mediji ki probate ukriviti enega navadnega slovenca ki bo potoval samo malo po hrvaški obali poleti ter po alpah pozimi....p * se vi
crazy but true
29. 05. 2015 15.35
+3
jest pa mislim, da so krivi eni "novinarji", ki hočejo da smo jezni na "zlobne korporacije".. komu to koristi?
Audy
29. 05. 2015 17.54
+1
yokerxdinterfan
29. 05. 2015 15.22
-3
pa kaj vam ni jasno tam imajo drugačno mišlenje temu pa dodaj še religijo in dobiš to.....sej balkan ni daleč od tega, da gre balkanu odlično mora biti šef nemc oblast ki pa skrbi za izvajanje zakonovov mora biti pa prav tako nemška
crazy but true
29. 05. 2015 15.37
+0
Nemci.. hmm... organizacija, red, logična pravila in zakonodaja, majhna korupcija.. zakaj me te stvari ne asociirajo na afriko?
SDS_je_poden
29. 05. 2015 14.05
+18
Pa kakšno blesavo razmišljanje.... ker v DR Kongo niso urejene razmere, naj jaz ne kupujem visoko tehnoloških aparatov, ker vsebujejo redke kovine, ki jih tam izkopavajo???!!! Kaj pa, če bi jim pomagali uredit razmere? Aja ne, to pa ne paše marsikomu na tem svetu, ker potem se izkoriščanje preneha.... Vesta kaj... pejte vi mal nekam... Če bom rabil kakšno stvar in če si jo lahko privoščim si jo bom kupil. Kot potrošnik ne morem biti kriv za neurejene razmere v neki državi. Blesav članek do konca.
pkorosec
29. 05. 2015 14.12
+7
kako jim bos pa pomagal uredit zadeve? Prosim za nasvete. Ne moremo in ne smemo pomagati drugim urejat njihovih lastnih zadev!!! Vsakemu svoje! Ce bos pomagal urejat zadeve tam, potem bos moral populit mnogo plevela tam, kar pa bo marsikateri zahodni zasanjanec vzel kot novo obliko kolonializma. Pa ne mi prosim o tem, da je treba te ljudi izobrazevat. V arabskem svetu imas polno zdravnikov, ki so simpatizerji skrajnezev. Pac njihova kultura.
pkorosec
29. 05. 2015 14.14
+5
sploh pa se spomnite kaj je o Kongovcih, o njihovi kulturi in mentaliti mel za povedat legendarni Che Guevara, ko se je umaknil iz Konga v Cehoslovasko.
crazy but true
29. 05. 2015 14.18
+0
Problem je razlika v kulturi. Kitajska ima drugačno od Konga. Lahko jim pomagaš če želijo spremeniti kaj, morajo pa oni sami to želeti. Znanje in razumevanje realnosti pomaga in ne, feminizem ni znanje..
pkorosec
29. 05. 2015 14.31
+3
kitajska kultura je nekaj cisto drugacnega od arabaske ali afriske in celo od nase Evropske. Tudi znotraj Evrope imas razlicne kulture. Tako je v enem intervjuju svedska zgodovinarka in doktorca ekonomije povedala, da Norvezani lahko imajo drzavna podjetja, ker je pac samoodgovornost in postenost zapisana v njihovi nacionalni zavesti in zato privatizacija tam ni potrebna. Nekaj cisto drugega pa je to v mehiki oz. na nasem Balkanu.
crazy but true
29. 05. 2015 14.37
+1
yokerxdinterfan
29. 05. 2015 15.26
+0
ssaj kongo je bil kolonija.....tako kot večina afriških in južno ameriških in azijskih držav......če mene vprašaš da bo južna polobla oziroma tretji svet vsaj tako nekako skuliran kot so na balkanu je potrebna pač trda roka...pa tudi kakšna kršitev človekove pravice za kriminalce
pkorosec
29. 05. 2015 15.26
+1
staroselski svedi se imajo nekaj skandinavske zaradi cesar gori drzavna podjetja se stojijo kolko tolko ... ampak tudi svedska je le se relikt preteklosti ... sedaj imajo svedorabijo in se ze pozna, da jim denarja zmankuje.
crazy but true
29. 05. 2015 15.33
+1
svedoarabija je produkt iste politike kot nam tle trobi o naši krivdi za afriko.. na isti način, samo da so gor še malo bolj "napredni"..
pkorosec
29. 05. 2015 15.38
+0
ja seveda je to ista politika. Ce svedski poliki izjavljajo, da je praznik ramadam del svedske tradicije in da posilstva nepokritih blondink niso big deal, ker so pac nepokrita in sem izzivajo, potem se ni za cudit, da te drzave vec ni. Isto Anglija in ostala zahodna Evropa.
crazy but true
29. 05. 2015 15.51
+0
FreikorpsSLO
29. 05. 2015 14.00
+36
Kongo je ob osamosvojitvi leta 1960 od Belgijcev podedoval; 14.000 km železniških tirov, 140 km avtocest, 40 manjših letališč, več kot sto hidroelektrarn in moderen industrijski center (pridelava, obdelava diamantov). 300 bolnišnic, osnovno zdravstveno zavarovanje, pismenih je še bilo še leta 1959 okoli 1.7 milijona prebivalcev, za afriške razmere odlična številka. Infrastruktura je bila zelo dobra, pismenost tudi, Belgijcem je uspelo skoraj izničiti kanibalizem. Leta 1960 so stranke v Kongu, še posebej ABAKO, pozivale k uporu, morjenju in pregonu belcev. "Kar bo ostalo za njimi bomo izkoristili in postali št. 1" - besede Josepha Kasa-Vubu-ja, prvega predsednika. Po prevzemu oblasti so prenehali veljati vsi takratni zakoni, anarhija na ulicah, plemena so se začela pobijati med sabo. Država v razsulu. Podobno kot v Južni Afriki, po prevzemu oblasti Nelsona Mandele, Od leta 1994 umorjenih okoli 69.000 belcev, vsako leto 17.000 umorov (47 na dan), 62.000 posilstev letno, 12% Južnoafričanov ima HIV (okoli 5.500.000), 25% brezposelnost - 49% med temnopoltim prebivalstvom. Dejstvo je, da Afričani niso sposobni voditi svojih držav, vi lahko krivite kogar želite, verjetno želite s temi članki vzbuditi občutek krivde, da bodo lahko začeli uvažati imigrante v Slovenijo brez nasprotovanj.
crazy but true
29. 05. 2015 14.09
+15
Problem je bil, da so pobili belce, ki so vodili državo. Ja, so prišli kot tujci, vendar so tudi vedeli kaj počnejo, organizacija, znanje, tehnika in tako naprej. Ko so se "osvobodili" so vspostavili nazaj stanje, kot so ga imeli prej.. Sej pri nas se tudi "osvobajamo" logike vedno bolj..
pkorosec
29. 05. 2015 14.20
+2
nekaj podobnega kot v Zimbabveju, JARu ...
Gal Košnik
29. 05. 2015 14.38
+2
ja ljudi pa res ni težko nategnt da z*ebejo državo, poglej slovenijo pa makedonijo naprimer, brez hude vojne pa dokaj na istem k ostale bivše republike. deli in vladaj so že rimljani pogruntal. problem je v interesu, pohlepu in sveti preproščini.
jzkzfzmz
29. 05. 2015 14.48
-3
Države morajo biti vrazsulu. Samo poglejte zakaj :) Ameri so zraven. vojna mora bit da se lahko nekajdnarca obrne. Žal.
crazy but true
29. 05. 2015 14.48
+5
Problem ni v interesu ali pohlepu. Problem je, če posamezniki znotraj določene družbe niso sposobni na legalen, produktiven in "fer" način nekaj doseči zase in za svojo družino. Slovenci imamo take politike kot si jih zaslužimo. Manipulirajo z nami in mi jim pustimo, namesto da bi reševali probleme.. Važne so ene ženske v afriki, ane..
pkorosec
29. 05. 2015 15.38
+0
"interes in pohlep" nista ovira, ampak gonilo. Tudi sam imam interes postati cimbolj bogat, neodvisen in zdrav, pa zaradi tega nikogar ne izkoriscam oz. nikomur ne kradem in imam le sadove svojega dela. Lahko si pa popolnoma brez ambicij, si brezbrizen do vsega, pa si vseeno lopov, ki bo brez pomisleka kradel drugim. To je cloveska narava. Kultura je pa tista, ki zna korigirat "napake" cloveske narave. Ce to dejstvo negiramo, nismo zato nic bolj humani in svet ne bo niti odtenek lepsi - smo le nerealni in nesposobni prevzeti svoj del odgovornosti.
crazy but true
29. 05. 2015 15.54
Kakšno "kulturo" pa nam servira "najbolj obiskana stran v Sloveniji"?
žellž
29. 05. 2015 13.36
+14
Ja itak smo mi reveži za vse krivi. Jaz bi najraje videl da zahod prekine vse stike z afriko, me zanima če bi čez 10 let ta celina še bila poseljena. Najverjetneje bi se med sabo požrli...
slovenc79
29. 05. 2015 13.43
+2
glih obratno, amerika je tista ki namesto z denarjem plačuje z orožjem. to pa zato ker je blago cenejše če se streljajo med sabo kot če se združijo in razvijejo.
crazy but true
29. 05. 2015 14.04
+2
Če se streljajo med sabo ni zaradi tega ruda nič cenejša. Z dovolj velikim obsegom dela, mehanizacijo in avtomatizacijo, dobro organizacijo lahko dosežeš enako ceno in jo na zahodu tudi dosegajo. To da se streljajo med sabo pa je stvar v tem, da imajo drugačno kulturo kot npr. Kitajci. Oboji so bili zaostali še pred parimi desetletji.. Eni so še vedno tam kjer so bili, drugi pa ne..
slovenc79
29. 05. 2015 21.18
-1
hahah, seveda, američani bojo plačevali milijarde da se afrika pobere in začne konkurirat njim samim :D to je kapitalizem, ne risanka z lepim koncem. tudi kitajci bi bili bolj napredni če jih zahod ne bi namerno zaviral njihove napredke.