Tujina

Posilstvo iz maščevanja: še vedno sodobna grožnja pakistanskih deklet

Multan, 28. 07. 2017 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Pakistanu so policisti aretirali okrog 20 ljudi, osumljenih, da so iz maščevanja naročili posilstvo najstnice, saj naj bi njen brat pred tem posilil 12-letno dekle. Odločitev so sprejeli v okviru sveta skupnosti, jirge, ki velja za kontroverznega, njihove odločitve pa so nezakonite.

V mestu Multan v pakistanski pokrajini Punjab je policija aretirala več kot 20 članov družine, ki naj bi iz maščevanja naročili posilstvo 16-letnega dekleta. Po poročanju lokalne policije naj bi njen brat pred tem posilil 12-letnico, za kar se je njena družina hotela maščevati.

Pakistanske ženske so se zbrale na ulicah v podporo žrtvam posilstev.
Pakistanske ženske so se zbrale na ulicah v podporo žrtvam posilstev. FOTO: AP

"Svet skupnosti (jirga) je za kazen naročil posilstvo 16-letnega dekleta, iz maščevanja, saj je njen brat pred tem posilil 12-letnico," je dejal predstavnik policije Allah Baksh. Pojasnil je, da se je pred slabim mesecem dni pri članih sveta zglasil moški, ki je trdil, da je član njihove skupnosti spolno zlorabil njegovo sestro. Člani sveta so tožniku zato naročili, naj v povračilo posili sestro obtoženega, kar je po trditvah policistov tudi storil.

Jirga je neke vrste svet starešin lokalne skupnosti, ki predvsem na ruralnem predelu Pakistana še vedno deluje kot razsodnik različnih sporov. Kljub tradiciji je delovanje jirge nezakonito saj je bilo zaradi kontroverznih razsodb že večkrat obsojano – vključno z t.i. "umori iz časti" in "posilstvi iz maščevanja".

Po pojasnilih policista Ahsana Younasa naj bi bilo mlajše dekle staro med 12 in 14 let, žrtev posilstva iz maščevanja pa naj bi imela 16 ali 17 let. Dejal je, da je policija zabeležila pritožbe proti 25 posameznikom, moški, osumljen posilstva 12-letnice pa je ostal na prostosti.

Pakistanski mediji poročajo, da je prišlo dekle pred jirgo pod prisilo, nato pa je bila pred njenimi člani in tožnikovo družino posiljena. Materi obeh posiljenih deklet sta kasneje na policijski postaji vložili pritožbi, medicinski izvedenec, pa je potrdil, da je šlo v obeh primerih za spolno zlorabo. Čeprav nekateri trdijo, da je posilstvo iz maščevanja naročila jirga ali vaški svet, pa BBC-jevi viri trdijo, da so bili člani sveta dejansko le člani obeh vpletenih družin.

Mukhtar Mai: žrtev jirgine razsodbe, ki je postala vplivna aktivistka za človekove pravice 

Maijeva je aktivistka za pravice žensk, ki je v svoji vasi ustanovila dekliško šolo in varno hišo za ženske.
Maijeva je aktivistka za pravice žensk, ki je v svoji vasi ustanovila dekliško šolo in varno hišo za ženske. FOTO: AP

Med odmevnejše konfliktne razsodbe pakistanske jirge spada tudi tista iz leta 2002, ko je jirga naročila skupinsko posilstvo 28-letne Mukhtar Mai, ker je bil njen brat obtožen za afero s starejšo žensko.

Maijeva je svoje posiljevalce tožila, kar v Pakistanu nikakor ni pogosta sodna praksa, saj so žrtve spolnega nasilja še vedno soočene z veliko družbeno stigmo. Ko je pakistansko vrhovno sodišče njene obsodbe zavrnilo, se ji je ponudila velika priložnosta za odhod iz države. Kljub temu se je odločila, da ostane v svoji vasi in le nekaj metrov od tam, kjer je bila posiljena, ustanovi dekliško šolo in pribežališče za ženske v stiski. Čeprav je od takrat minilo že več kot desetletje, Maijeva še vedno mrzlično opozarja na nezakonite odločitve jirg, ki vključujejo tako fizično kot psihičino nasilje nad pakistanskimi ženskami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mukhtar Mai je tudi odmevna aktivistka za pravice žensk. Njena življenjska zgodba je nudila navdih za opero Thumbprint (Prstni odtis), ki je bila leta 2014 premierno predstavljena v New Yorku, njena avtobiografija pa se je v Franciji znašla na polici najbolje prodajanih knjig.

Za svoje dosežke na področju človekovih pravic je Maijeva prejela številna priznanja - leta 2007 je prejela nagrado Sever-Jug Evropskega koncila, revija Glamour pa jo je takrat imenovala tudi za Glamourjevo žensko leta. BBC-jev novinar Syed Shoaib Hasan je o Maijevi dejal, da je visoka gospa, ki človeka vedno pogleda naravnost v oči.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
28. 07. 2017 12.34
+6
se jih uvažamo v evropo da nas bodo obogatili to se že dogaja v angliji slavni primer z 1400 dekleti mediji tiho. ker se evropejci nesmemo razjeziti. pol pa izvemo da se to še naprej dogaja in policisti so tiho ker nočejo ispasti kot R. enako francija belgija nzozemska švedska nemčija, italija avstrija, zda kanada. vse kulture nismo enake ene so napredne druge so boljše to kar delajo neizobraženi levi profesorji je sramota. ki se jo da dokazati v 5 minutah v vsakem sodišču.
oblikovana realnost
28. 07. 2017 12.23
+8
Zakaj se v Evropo in Slovenijo uvaža to "tujerodno vrsto" in kulturo?
dannyer
28. 07. 2017 12.34
+6
ker bodo volili leve dokler jih nebo večpol pa bodo imeli svojo domovino pri nas tako pač je
B2soraja
28. 07. 2017 12.17
-1
Ampak naslov ..cccc ....Kdo zdej komu grozi ?!?
dannyer
28. 07. 2017 12.34
+1
ker bodo volili leve dokler jih nebo večpol pa bodo imeli svojo domovino pri nas tako pač je
tonivecnormalno
28. 07. 2017 11.28
+30
in taki ljudje, s takimi prepričanji in vrednotami masovno prihajajo v Evropo....in vi potem pričakujete "normalno" multikulturno sobivanje? to je na žalost nemogoče....gre pač za dva popolnoma nasprotna sveta, ki drug drugega ne moreta razumeti....to je gola resnica....
Uporabnik565636
28. 07. 2017 11.21
+31
Ne razumem zakaj se niso maščevali njemu. Če se že grejo oko za oko, bi morali naročit posilstvo njega in ne sestre.
luzarf@arcor.de
28. 07. 2017 11.29
+16
A ZAKAJ KER NIMAJO NIC V GLAVI,VSAJ NE V NJIHOVI VERI NE