Tujina

Pošiljal otroke v boj

Haag, 26. 01. 2009 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
8

V Haagu poteka sojenje nekdanjemu vojaškemu voditelju v DR Kongo Lubangi zaradi rekrutiranja otrok – vojakov. Otroci so se morali bojevati tudi pod vplivom marihuane.

Thomas Lubanga govori vaščanom.
Thomas Lubanga govori vaščanom. FOTO: Reuters

Na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu se bo začelo sojenje nekdanjemu vojaškemu voditelju v Demokratični republiki Kongo Thomasu Lubangi zaradi rekrutiranja otrok – vojakov. S tem se bo začelo prvo sojenje na sodišču, ki je bilo leta 2002 ustanovljeno kot prvo stalno sodišče za vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Glavni tožilec ICC Luis Moreno Ocampo in tožilka Fatou Bensouda Lubango obtožujeta, da je za boje v pokrajini Ituri na vzhodu države, ki so potekali med septembrom 2002 in avgustom 2003, rekrutiral več sto otrok, mlajših od 15 let. S tem ko je tožilstvo obtožbe omejilo na rekrutiranje otrok, je izzvalo pritisk skupin za človekove pravice žrtev, ki zahtevajo, da se Lubangi sodi tudi za druge vojne zločine. Bensoudova, ki je prej delala na sodišču Združenih narodov za Ruando, se je bala, da bi razširitev obtožnice bistveno upočasnila sojenje. Poleg tega je menila, da se večina dokazov proti Lubangi nanaša na obtožbe v zvezi z rekrutiranjem otrok.

Lubanga se bo, kot je bilo pričakovati, na sodišču izrekel za nedolžnega. Večkrat je že poudaril, da je želel v pokrajino Ituri prinesti le mir, saj so na tem območju potekali boji med različnimi skupinami, ki so želele nadzorovati naravna bogastva. Lubanga ima v pokrajini Ituri med skupnostjo Hema še vedno veliko podporo.  "V tej fazi bi se naš klient rad izrekel za nedolžnega," je dejala Lubangova pariška odvetnica Catherine Mabille.

Po izreku o krivdi je sodišče nagovoril glavni tožilec ICC Luis Moreno Ocampo. "Lubangova milica je rekrutirala, izurila in uporabila več sto mladih otrok za ubijanje, plenjenje in posiljevanje," je povedal Moreno Ocampo. "Otroci še naprej trpijo zaradi posledic Lubangovih zločinov. Ne morejo pozabiti tega, kar so prestali, tega, kar so videli. Stari so bili 9, 11, 13 let," je dejal tožilec in dodal, da se nekateri izmed njih sedaj za preživetje prostituirajo, drugi pa se drogirajo.

Po nekaterih podatkih humanitarnih organizacij so otrokom dajali tudi marihuano, prepričani pa so bili, tudi da so v boju zaščiteni pred magijo in čarovništvom. V času spopadov je bilo rekrutiranih več kot 30 tisoč otrok, vsega skupaj pa je umrlo 60 tisoč ljudi.

Otrok – vojak iz Konga
Otrok – vojak iz Konga FOTO: Reuters

Zbirali otroke, mlajše od 15 let

Tožilstvo trdi, da sta nekdanji voditelj uporniške skupine Unija kongovskih patriotov (UPC) Lubanga in njegova milica namerno izbirala otroke, mlajše od 15 let, ker naj bi bolj ubogljivo sledili ukazom in na ukaz ubijali. V nasilju v pokrajini Ituri je bilo ubitih, pohabljenih in posiljenih več tisoč ljudi. Lubanga, ki so ga leta 2006 aretirali v Kinšasi in je od takrat tudi v priporu, bo prvi obtoženec, ki mu bodo sodili pred ICC. Sodniki so sicer primer julija lani že skoraj zavrgli in odredili Lubangov izpust, saj naj bi mu bilo onemogočeno pošteno sojenje.

Določen material, ki je bil v rokah tožilstva in ga to ni hotelo predati, naj bi namreč lahko pomagal pri njegovi obrambi. ZN in druge agencije v DR Kongu so informacije zadrževale, ker so svoje sodelavce v državi želeli zaščiti pred maščevanjem. Potem ko so se sodniki oktobra vendarle seznanili s podatki, s katerimi razpolaga tožilstvo, so odločili, da se sojenje lahko začne.

Sodniki se bodo v prihodnje tudi odločili, če bodo zaradi genocida v Darfurju, sodili tudi sudanskemu predsedniku Omarju al Baširju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dr.SilvoTrobec
26. 01. 2009 17.28
v vsaki vojni se tudi otroke rekrutira kajti puška ubije enako v rokah 7 ali 60 letnika... drugače pa v takih vojnah je tudi otrok žrtev zlorab in izživljanja sovražnikov
savic19
26. 01. 2009 14.55
Exodus, če izvohaš kje se prijaviš, daj še mene :XD
m4ry
26. 01. 2009 14.00
Zdi se kot da sta mu Alamut, Seiduna in fedaii zelo blizu.
Ramzess
26. 01. 2009 12.42
Srdjan res je. To lahko obreno tudi drugače, kaj počne šolski sistem, prevzgaja otroke v ubogljive sužnje sistema. "ker naj bi bolj ubogljivo sledili ukazom in na ukaz ubijali." Ironično, ampak to počnejo skoraj vsi ljudje, če so dovolj dolgo v vojski, tam jih sicer ne omamljajo z marihuano, ampak predvsem (lažno) ideologijo. Pa potem ni čudni, da počnejo strahote, da izgubijo um, itd. Kako naj jim človek sploh zaupa. Asociacij je veliko.
Uporabnik215111
26. 01. 2009 10.37
To je že stara praksa in se dogaja že dolgo. Otroke prevzgojijo v neustrašne bojevnike... Žalostno, ampak resnično
Exodus
26. 01. 2009 10.23
stari napušen pa še strelaš!!! Kje se prijavim!!!?????
1igma
26. 01. 2009 09.51
Omar al Bašir&Thomas Lubanga= ZLOČINCA KRIVA ZA TISOČE OZ MILIJON UMORJENIH. S takimi je treba pred sodišče in jih zapret za vse večne čase.
Skynet
26. 01. 2009 09.34
Bosanci bi temu rekl: luda kuča. :)