Tujina

Posadka Endeavourja 'pospravlja kovčke'

Cape Canaveral, 29. 05. 2011 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za posadko raketoplana Endeavour se 12-dnevno bivanje na mednarodni vesoljski postaji približuje koncu. Posadka je pospravila opremo, potrebno za štiri opravljene sprehode zunaj vesoljske postaje. Endeavour bo z zadnjega poleta priletel v sredo.

Vesoljski sprehajalec zunaj mednarodne vesoljske postaje
Vesoljski sprehajalec zunaj mednarodne vesoljske postaje FOTO: Reuters

Poleg pospravljanja je posadka pred odhodom še namestila izboljšan sistem za prečiščevanje zraka.

Raketoplan Endeavour bo mednarodno vesoljsko postajo predvidoma zapustil pet minut pred polnočjo. Na pristajalni stezi Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi bo pristal zgodaj zjutraj v sredo.

Preden se vsi trije ameriški raketoplani dokončno upokojijo, bo na zadnjo pot v vesolje julija tovor ponesel še raketoplan Atlantis s posadko.

Skupinski portret posadke Endeavourja
Skupinski portret posadke Endeavourja FOTO: Reuters

''Resnično zadovoljni smo, da smo pomagali zaokrožiti program z uspešnim delom, ki smo ga opravili tukaj,'' je s krova Endeavourja sporočil glavni vesoljski ''sprehajalec'' Drew Feustel. Endeavour je v vesolje prvič poletel leta 1992.

Združene države so se odločile ukiniti program poletov z raketoplani zaradi visokih stroškov delovanja in tudi zato, da bi prihranili sredstva za razvoj novega vesoljskega plovila, ki bi lahko letelo onkraj orbite mednarodne vesoljske postaje, ki je 354 kilometrov visoko nad Zemljo.

''Ko bodo raketoplani odšli v pokoj, bomo izgubili možnosti za prevoz velikih tovorov v vesolje, a po drugi strani njihova upokojitev odpira vrata za nove stvari, ki se bodo pojavile na obzorju,'' pravi pilot Endeavourja Greg Johnson.

Primarni cilj poleta Endeavourja je bil dostaviti in namestiti 2 milijardi dolarjev vreden detektor delcev. Namestitev so astronavti opravili kmalu po tem, ko je 18. maja Endeavour dosegel mednarodno vesoljsko postajo, vredno 100 milijard dolarjev.

Mednarodna vesoljska postaja, ki nastaja vse od leta 1998, je skupen projekt 16 držav.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.