Tujina

Na Portugalskem so stavkali zaradi varčevalnih ukrepov

Lizbona, 22. 03. 2012 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi splošne stavke sindikatov je bil na Portugalskem ohromljen javni promet, ustavljene pa so bile tudi številne druge dejavnosti javnega sektorja. Sindikati so nezadovoljni z varčevalnimi ukrepi, ki jih je vlada napovedala v zameno za mednarodno posojilo.

Sindikati stavkajo zaradi varčevalnih ukrepov vlade v zameno za mednarodno posojilo.
Sindikati stavkajo zaradi varčevalnih ukrepov vlade v zameno za mednarodno posojilo. FOTO: Reuters

Večja portugalska mesta so bila popolnoma ohromljena zaradi 24-urne splošne stavke sindikatov, ki so jo napovedali zaradi varčevalnih ukrepov vlade v zameno za mednarodno posojilo. Stavka je ohromila javni promet, ustavljene pa so bile tudi številne druge dejavnosti javnega sektorja.

Zaradi stavke so zaprli podzemni železnici v Lizboni in v drugem največjem portugalskem mestu Porto, kar je na desettisoče dnevnih migrantov prisililo, da so si našli druge načine prevoza na delo in v šole.

Največji sindikat države CGTP je stavko napovedal februarja kot protest proti reformi trga dela, ki omogoča lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev. Prav tako jih motijo varčevalni ukrepi, kot je ukinitev božičnice in regresa za javne uslužbence, s katerimi hoče vlada zmanjšati javni dolg.

Z razliko od zadnje splošne stavke novembra lani tokratna stavka ni imela podpore drugega največjega sindikata UGT, ki je z vlado dosegel dogovor o reformi trga dela.

Splošna stavka je ohromila Portugalsko.
Splošna stavka je ohromila Portugalsko. FOTO: Reuters

Portugalska želi izpeljati triletni program ekonomskih reform in ukrepov za zmanjšanje javnega dolga v zameno za 78 milijard evrov veliko posojilo Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Portugalska je tretja država EU po Grčiji in Irski, ki je prejela takšno posojilo. A med finančnimi analitiki in vlagatelji se že pojavljajo skrbi, da bo Portugalska potrebovala dodatno posojilo, kar pa vlada vztrajno zanika.

Portugalska se trenutno bori proti največji gospodarski krizi od uvedbe demokratične ureditve leta 1974 po več desetletjih diktature. Obseg bruto domačega proizvoda se je lani zmanjšal za 1,5 odstotka, brezposelnost pa je narasla na 14 odstotkov. Kriza gospodarstva naj bi se še povečala, saj portugalski analitiki za letošnje leto napovedujejo triodstotni padec BDP.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaca15
23. 03. 2012 13.08
+0
Pravilno portugalci. Mal jim pokažte kaj si mislite o njihovih ukrepih.
Roko23
22. 03. 2012 23.16
+1
varčujmo mi, pustimo vatikan in bankirje, oni komaj preživijo.
Kimberley-Echo
22. 03. 2012 18.56
+4
Portugalska gre po poti Grčije...
janez6bb
22. 03. 2012 18.16
+2
SAm res stavkal se je po mojem že po celotni evropi samo še pri nas NE in mogoče šev kakšni Švici:) tukaj nekaj smrdi.
b77
22. 03. 2012 20.09
-3
simevlado
22. 03. 2012 17.22
+3
temu se rece stavka ne pa semulicev piknik ob sobotah....protest ob sobotah mislm pa ce to ni idiotizem pol pa res...
Frane Šajn
22. 03. 2012 12.57
+5
NE SE BAT TEGA NE BOSTE VIDELI V SLOVENIJI, JIM MNJKA \"*\"!