Tujina

FOTO: Požare na Portugalskem krotijo tudi s pomočjo letal

Lizbona/Madrid, 04. 09. 2012 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./G.G.
Komentarji
2

Portugalska se spopada s požari, ki besnijo v osrednjih in severnih delih države. Z ognjenimi zublji se bori skoraj 8000 gasilcev. Ogenj je zahteval eno življenje. EU in Španija pomagata s štirimi gasilskimi letali.

Več deset požarov je zajelo osrednjo in severno Portugalsko. Z ognjem se spopada skoraj 8000 gasilcev. Kot navajajo pristojne oblasti, je zaradi ognja umrl 54-letni moški, ki je poskušal zaščititi svojo kmetijo v občini Ourem, poročajo tuji mediji. Gašenje dodatno otežujejo visoke temperature, ki so presegle 30 stopinj Celzija.

Ker je med gašenjem strmoglavil helikopter, je Portugalska zaprosila za pomoč. EU in Španija sta tako že poslali štiri gasilska letala. Pilot in sopilot sta sicer nesrečo preživela z lažjimi poškodbami

Težave so se pojavile zaradi velike vročine in dolge suše, kar je idealno za požare. Najslabše je na severu države, požari pa so sredi poletja prizadeli tudi turistično destinacijo Algarve in otok Madeira.

Od januarja do sredine avgusta je ogenj uničil več kot 70.000 hektarjev gozda. Policija pa je letošnje poletje priprla okoli 40 ljudi, ki so osumljeni, da so podtaknili požare.

Tudi v sosednji Španiji se to leto spopadajo z divjimi požari, ki so od januarja prizadeli okoli 153.000 hektarjev zemljišč. Ta konec tedna je na območju Costa del Sol domove moralo zapustiti več tisoč ljudi.

Več sto gasilcev, vojakov in 31 letal ter helikopterjev se je spopadalo z ognjenimi zublji na območju Marbelle. V petek je umrl en moški.

V nedeljo so bili sicer požari bolj ali manj pod nadzorom, zato so se ljudje lahko vrnili na svoje domove. Zdaj pa morajo oblasti preiskati, zakaj je sploh zagorelo, ne izključujejo namreč možnosti, da so bili požari podtaknjeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LovecNaKomuniste
04. 09. 2012 13.43
+1
Namesto, da naše helije pošiljajo v Afganistan ali Kosovo, naj jih pošljejo na Portugalsko. 3x več akcije in izobraževanja zagotovljenega, pa še dobro delo bo opravljeno.
Damir Secki
04. 09. 2012 09.33
+3
Naši naj jim falcona posodjo.... za podkurt bo, da bodo lahko nekje naredil ognjeno zaveso :)